Affes Statistik-blogg

Invandrarna och brotten 2 – ”Svartskallemajoriteten”

Posted in Kriminalstatistik - Sverige by Affe on juli 14, 2012

Hur är det egentligen med ”svartskallemajoriteten” på våra fängelser? Är den enorm som Jan Guillou påstår?
Från kriminalvården får vi inga svar. De får nämligen inte berätta hur det ser ut.

Statistiken över invandrarnas överrepresentation i brott säger desto mer. Den bekräftar den – som Guillou skriver – ”närmast chockartade bild” som han fick under ett besök på Norrtäljefängelset. Och det är ändå 16 år sedan.

Tittar man flyktigt på den magra statistik som Brå ändå har publicerat så får man inte intryck av att det skulle vara riktigt så illa. Det var nog därför Jan Guillou blev chockad. Anledningen till det är att Brå:s favoritkategori ”samtliga brott” knappast är ett bra mått på hur det ser ut i våra fängelser. I ”samtliga brott” blandas klotter och snatterier med mord, våldtäkt och rån.

När ”Brottsligheten minskar” eller när ”Invandrare är något överrepresenterade i brottslighet” är det just ”samtliga brott” som det refereras till. Men invandrarnas överrepresentation är mycket större när det gäller vissa brott. Brotten som kan leda till fängelse.

Rån inkl. grovt
Här har jag gjort på samma sätt som i inlägget om ”samtliga brott”. Jag matar in överrepresentationen som framkom i de båda Brå-rapporterna 1996:2 och 2005:17, populationsandelarna samt antalet polisanmälda brott för 1987, 1999 och 2011. De två första diagrammen är alltså de båda rapporternas resultat1. Med andra ord, detta vet våra politiker och berörda myndigheter om. 2011 är en framräkning.

Den rosa delen är ”normalrepresentationen”. Det vill säga, den andel brott som de folkbokförda med utländsk bakgrund hade begått om de proportionellt sett hade begått lika många brott som svenskarna. Den röda delen visar antalet brott som samma grupp har begått på grund av att de är överrepresenterade. Den gula delen är andelen brott som har begåtts av de icke folkbokförda. Asylsökande, illegala invandrare, turister etc.1

Ja vad ska man säga? Det ser inte så bra ut. Men det kan mycket väl vara ännu värre.

”Brister ska inte upprepas”
I 2005-rapporten är Brå inte alls lika generös med uppgifter som i 1996-rapporten. Jan Ahlberg som författade den första rapporten avled 2005. I den nya rapporten som kom i december 2005 lovar Brå (sid. 15) att:

”brister i den förra studien inte ska upprepas”.

En ”brist” i den första rapporten var förmodligen att den innehöll lite för mycket information, eftersom så mycket som redovisades i den helt saknas i den andra rapporten. Bland mycket annat har Brå i den andra rapporten tagit bort beräkningar som visar ”skattad andel brott i hela landet”. Det vill säga, resultatet i undersökningspopulationen skattas till hela befolkningen efter att olika faktorer har vägts in. Dessa olika faktorer gör att skattningen kan ge intressanta resultat, och inte sällan blir justeringen så att säga inte till invandrarnas favör.

Ahlbergs skattning för rånen resulterar i att svenskarna står för bara 56 procent av brotten 1987. Till skillnad från 60.9 procent ovan. Om man väger in Ahlbergs skattning i alla tre åren blir resultatet:

Eftersom skattningar saknades i 2005-rapporten har jag i diagrammet ovan räknat ut vad Ahlbergs skattning skulle innebära även för 1999 och 2011. Hur den beräkningen gjordes skriver jag om här.

Malmö
I diagrammet till höger har jag överfört resultatet på Malmö 2011.

Malmö är visserligen bara en stad, men det är ändå en ganska stor stad. För personer i de brottsaktiva åldrarna 15-54 år är personer med utländsk bakgrund sedan några år tillbaka redan i majoritet. Skiftet ägde rum 2005. Det kan man utläsa i diagrammet där den rosa delen (160) i den andra stapeln är större än den blå (141). Att titta på Malmö är, åtminstone i det här sammanhanget, som att se in i Sveriges framtid.

Resultatet för Malmö blir inte helt oväntat ännu värre än för hela Sverige. Bara 12.9 procent av rånen begås av personer med svensk bakgrund.

Kan det verkligen vara så här illa? Finns det någonting, förutom den uppfattning man får när man läser mellan raderna i nyhetsflödet, som indikerar att de här uppskattningarna inte är helt uppåt väggarna? Ja, det finns det faktiskt. En liten undersökning från Brå som inte fick mycket utrymme i media. Undersökningen heter ”Ungdomar som rånar ungdomar”. I den undersökte Brå ”ungdomsrån” i Stockholm och Malmö 1999. I resultatet redovisades svensk/utländsk bakgrund.

Brå:s undersökning av ungdomsrån år 1999 visade för Malmös del att:

 • 69 procent av de misstänkta gärningsmännen var födda i utlandet.
 • 21 procent av de misstänkta gärningsmännen var födda i Sverige av minst en utlandsfödd förälder.
 • 10 procent var födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar.

Att jämföra med den uppskattning jag fick fram för rånbrotten i Malmö 2011. Nu syns inte den fördelningen i staplarna, men den ser ut så här:

 • 66.4 procent av de misstänkta gärningsmännen var födda i utlandet.
 • 20.7 procent av de misstänkta gärningsmännen var födda i Sverige av minst en utlandsfödd förälder.
 • 12.9 procent var födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar.

Nu handlar resultaten visserligen om två olika år, (jag har inte alla nödvändiga data för att göra en uppskattning av Malmö 1999), men de båda resultaten visar ändå på en uppseendeväckande likhet.

51 100 rån. Svenskar, gapa och svälj
Att delen på stapeln som visar överrepresentationen är röd är mycket medvetet. Rött är en varningsfärg. Att människor begår brott får man tyvärr räkna med. Man kan till och med kanske acceptera att folk som invandrar hit är lika kriminella som svenskarna (den rosa delen). Men den röda delen är inte acceptabel. Ansvarsfulla politiker skulle se till att den delen var så liten som möjligt. Sedan millennieskiftet till och med 2011 rör det sig om sammanlagt 51 100 rån som enbart har med överrepresentationen att göra. De rosa och gula delarna är inte inräknade. De 51 100 (polisanmälda) rånen är som Julia Caesar skriver: Priset vi betalar.

Interaktivt diagram och kortlänk
Ett interaktivt diagram för rånbrotten finns här.

Om ni vill länka till den här sidan utan att den fastnar i ett filter (på grund av rubriken) går det bra att använda denna kortlänk. http://wp.me/pvGrS-1o3

Nästa del
Jag kommer att ta upp fler brottskategorier i senare delar, men i del tre tänkte jag att östasiaterna ska få upprättelse. Det är på tiden. Att invandrare är överrepresenterade i brottsligheten betyder inte att alla grupper av invandrare är lika överrepresenterade. Tvärtom så är det mycket stora skillnader. Det kommer jag att visa i nästa del.

Uträkning
En beskrivning av hur jag gjorde uppskattningarna i det andra diagrammet (den med Ahlbergs skattning inkluderad) finns att läsa här.

1.Brå-rapporterna 1996:2 och 2005:17 undersökte åren 1985-1989 samt 1997-2001. Åren 1987 och 1999 som jag har valt är ”mittåren” i de undersökningarna och borde vara de år som överensstämmer bäst med resultaten.

2. Alla diagram som jag publicerar i detta ämne handlar om uppskattningar. Även de från BRÅ. Ingen har eller kommer någonsin ha full vetskap om hur brottsligheten fördelas. Helt enkelt eftersom alla brott inte klaras upp. Att antalet brott i staplarna är mycket exakta beror på att jag har valt att omvandla procentsiffrorna till antal brott, för att göra det hela lite mer påtagligt.

========== =========== =========== =========== ===========

Andra inlägg i samma serie

Invandrarna och brotten 1 – Samtliga brott
Invandrarna och brotten 3 – Östasiatisk upprättelse
Invandrarna och brotten 4 – Hiram förbättrar statistiken
Invandrarna och brotten 5 – Våldtäkt

Datakällor och länkar

BRÅ-rapport 1996:2 ”Invandrares och invandrares barns brottslighet”
BRÅ-rapport 2005:17 ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet.”
BRÅ-rapport 2000:6 ”Ungdomar som rånar ungdomar”
Utländsk eller svensk bakgrund (fin indelning), hela riket, efter ålder i tioårsklasser och kön. År 2002-2011
Befolkningsstatistik 1999 del 3
Efterkrigstidens invandring och utvandring
Statistik över anmälda brott

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/guillou/guillou6.html

36 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Invandrarna och brotten 2 – “Svartskallemajoriteten” […]

  Gilla

 2. Cavatus said, on juli 14, 2012 at 10:22 e m

  Skrämmande läsning. Vad håller våra politiker och gör med Sverige egentligen??

  Gilla

 3. Maria said, on juli 14, 2012 at 10:30 e m

  Så länge svenskar är rädda för att tycka anurlunda, så kommer fakta inte att hjälpa. Svenkar är tyvärr ett fredsskadat folk som inte vet vad det innebär att vara invaderat. Som svensk tittar du likt en lydig knähund på din husse (7-klövern) och matte (mainstream media) och väntar på att få tycka.

  Gilla

  • Orolf Stolle said, on december 7, 2017 at 11:46 e m

   ”Svenskar är tyvärr ett fredsskadat folk som inte vet vad det innebär att vara invaderat” ??????????????????????????????????????????? Vet du vad du skriver, skämtar du eller är du helt jävla rubbad?

   Gilla

 4. Johannes said, on juli 14, 2012 at 11:01 e m

  Intressant fakta. Men man kan ju också ta upp andelen låginkomsttagare/arbetslösa, samt gå in på huruvida det är lättare att bli dömd för ett brott som invandrare jämfört med svenskfödd. Nu har jag inte läst mer än detta av denna blogg, så om detta tas upp också tar jag tillbaka min kritik.

  Btw, är det verkligen så ouppmärksammat som det ofta påstås? För mig var det ingen nyhet, dock intressanta aspekter och diagram.

  Gilla

 5. Bdolf Buttler said, on juli 15, 2012 at 4:10 f m

  ”Svarskallemajoriteten” är ju närmast att beteckna som ett hatord och därför ett hatbrott enligt demokraturernas nyspråksdiktamen, så Guillou ligger här risigt till och har antagligen ett åtal att vänta. Att det gått 16 år sedan brottet begicks tas det ingen hänsyn till, retroaktiv skuldtillämpning är ju det som gäller för dagens Sverigedemokrater för vad partiet sade och gjorde på 80-talet, trots att partiet idag inte är i närheten av vad det var på den tiden, men likväl straffas för gamla försyndelser. Alltså det samma för Guillou, inga undantag gives, öga för öga och tand för tand i det mångkulturella paradiset…

  Gilla

 6. Anonym said, on juli 15, 2012 at 6:38 f m

  nån som är förvånad över statistiken?

  Gilla

  • Agapetus Sirapskrantz said, on november 14, 2013 at 1:18 e m

   Nej då. Värre kommer det att bli med den hejdlösa och för det mesta okontrollerade invAndringen.

   Gilla

 7. […] Studera diagrammet nedan och läs mer på Affes statistikblogg. […]

  Gilla

 8. David said, on juli 15, 2012 at 9:38 f m

  Helt suveränt som vanligt. Du är en sann välgörare och vardagshjälte som offrar tid på att analysera och publicera detta som staten inte vill att vi ska få veta. Ge aldrig upp! Du borde sammanställa allt du gjort på området och ge ut i bokform då alla inte vill/kan ta till sig bloggar.

  Gilla

 9. Patrick Hultén said, on juli 15, 2012 at 11:27 f m

  varför klumpar ni ihop invandrare från MENA-länder och östasiater som är UNDERREPRESENTERADE? är det för att de är just underrepresenterade eller?

  Gilla

  • W-son said, on juli 15, 2012 at 12:31 e m

   Om du läser vad som står i bloggen så skriver ju Affe att han i ett kommande inlägg just kommer att ge östasiater upprättelse.
   Den nu aktuella presentation av Affe bygger ju på Brå:rapportering. För staten, 7-klövern, Brå, media m fl ligger det nog snarast i deras intresse att klumpa ihop invandrare i ett gigantiskt kollektiv. Det är väl snarast de som inte vill särskilja de som står för flertalet brott, dvs invandrare från Mena, vilka även är de största invandrargrupperna till Sverige idag. Det är även det som vanligtvis framförs i kritiken angående dagens migrations- och kriminalpolitik.

   Gilla

 10. Info said, on juli 15, 2012 at 12:36 e m

  SVERIGES RADIO TROR INTE PÅ DIN MALMÖSTATISTIK!

  En röst, som jag känner igen. Ja, det hade programledaren för God Morgon Världen i P1 idag, 15/7. Inte bara känner igen. En röst som jag nästan inte kunnat undgå att undervisas av närhelst på dygnet jag slagit på radion de senaste decennierna.

  Inte bara för God Morgon Världen är hon programledare. Utan också för Ring P1, Studio Ett och P1-morgon. Dessutom är hon producent på P4 Malmö; var tidigare reporter på Ekot, chef för dagredaktionen på SR P3 och redaktionssekreterare på ABC i Sveriges Television.

  AGNETA FURVIK, f. 1962.

  Till hennes bakgrundsmeriter hör framförallt att vara objektiv, vetenskaplig forskare, närmare bestämt medieforskare:

  ”I samband med detta har hon i intervjuer uttryckt en stor avsky för nationalism, rasism och Sverigedemokraterna samt starka sympatier för Zlatan Ibrahimović och mångkultur.” (Wikipedia.)

  Till dagens politiska debattpanel i God Morgon Världen hade Agneta Furvik inbjudit Anna-Klara Bratt, red. f. Feministiskt perspektiv, anarkafeminist, Heidi Avellan, Sydsvenskan, Sd-hatare och Per Wirtén, Dagens Arena, radikalsocialistisk tidskrift.

  Som exempel på en mångkulturellt berikad, numera äntligen problemfri stad, framhåller Agneta Furvik/Sveriges radio just MALMÖ (jfr Affes statistikfigur och text ovan):

  ”Hon är uppvuxen och bosatt i Malmö men flyttade till Stockholm 1983 och började arbeta på Sveriges Radio cirka 1987. Efter sexton år återvände hon dock till hemstaden i oktober 1999 efter att ha under valrörelsen 1994 ha skildrat denna från Rosengård, vilket gjorde att hon blev ´nyförälskad´ i Malmö. – – – Malmö 1983 var en inskränkt, dyster håla vars invånare fick vänta i hundra år på de senaste filmernas premiärer. En kulturell och social saltöken som varje levnadsglad 21-åring med självbevarelsedrift längtade bort från.” (Wikipedia.)

  Gilla

 11. Knut said, on juli 15, 2012 at 2:07 e m

  Får jag föreslå en rubrikändring? Det här kan jag inte länka till på Facebook eftersom merparten av alla som ser länken kommer tro att den går till nån slags hatpropaganda, och därför inte bemöda sig med att klicka på den. Det framgår ju inte att det är Guillou som citeras förrän man läser ingressen.

  Gilla

  • Anonym said, on juli 15, 2012 at 3:24 e m

   Jag rekommenderar också en rubrikändring av ungefär samma orsak! Det blir svårt att länka till den här sidan, eftersom länken fastnar i många filter pga ”B-ordet”.

   Gilla

  • Affe said, on juli 15, 2012 at 5:28 e m

   Ja, du har en poäng. Jag tänkte att den provocerande rubriken snarare skulle dra folk men du har helt rätt angående länkning. Tyvärr är det svårt att ändra nu i efterhand. Men denna kortlänk går att använda. http://wp.me/pvGrS-1o3

   Gilla

 12. Lasse Öhman said, on juli 15, 2012 at 4:15 e m

  Om inte SD har förstånd nog att ta Affes oerhörda statistiska kompetens i anspråk hela tiden innan och i nästa val så får man helt skylla sig själv om man inte vunnit!
  Affe är fantastisk att ha när man vill knäcka alla floskler med fakta!!!!!!!!!!

  Gilla

 13. Lasse Öhman said, on juli 15, 2012 at 4:18 e m

  Affes statistik = skillnaden mellan triumf och fiasko i valet 2014! Helt suverän!

  Gilla

 14. Bdolf Buttler said, on juli 15, 2012 at 6:09 e m

  I vilken kontext talade Guillou om ”svartskallemajoriteten” mer än att det var efter ett besök på Norrtäljeanstalten, finns det en länk till text eller klipp för att se hans egna resonemang om varför och upphovet till detta besök?

  Gilla

 15. […] Hur fungerar det då när man inför ett multikulturellt samhälle utan att fråga de svenska medborgarna först? Jo, är man inte Skandinav eller EU-medborgare måste man ha ett uppehållstillstånd för att få bosätta sig i Sverige och vem som skall få det regleras av Utlänningslagen, som så många andra lagar stiftas av Riksdagen. Sittande regeringar kan alltså gå in och fiffla med tillägg och omskrivningar av denna lag när de passar dem, bara de har majoritet i Riksdagen. Det är detta som har hänt de senaste decennierna. Man har gjort så många tillägg och omskrivningar så att nu får i stort sett alla som kommer från vissa områden uppehållstillstånd, sk PUT (permanent uppehållstillstånd), och kan komma hit och leva på bidrag om man vill det. Eller brott. Brottsligheten har dessutom ökat enormt med invandringen. Kolla t.ex. här för statistik. […]

  Gilla

 16. Anonym said, on juli 17, 2012 at 5:50 f m

  Det skulle vara intressant att få en kommentar från en etablerad statistiker (t.ex. Sören Holmberg) angående Affes sammanställningar och kommentarer. Den som kommenterar bör ju givetvis vara en forskare som behandlar ämnet på ett neutralt sätt utan vinklingar åt något håll. Eftersom jag personligen inte är särskilt kunnig angående statistik så kan jag inte bedöma Affes bearbetning av det material som han har att tillgå, men jag tycker att det verkar vattentätt. Det kanske finns någon som vill betala en opartisk expert för att denne skulle ge ett utlåtande som förhoppningsvis visar att denna statistik inte är fejkad utan kan användas som ett kritiskt argument i invandringsdebatten.

  Gilla

 17. Tron said, on juli 17, 2012 at 8:56 e m

  Fråga: Är det invandrare som är bosatta i Sverige som rånar, eller är det internationella rånarligor som åkt fast. Fast de egentligen är bosatta i Rumänien, lettland osv.. Idag reser ju kriminella ligor runt och begår brott över hela europa. Brottsligheten har ökat, men är det våra svenska invandrare som bör stå i skottgluggen när det egentligen är crime as a business som är roten till skiten?

  Gilla

 18. […] [Invandrarna och brotten 2 – “Svartskallemajoriteten”] […]

  Gilla

 19. […] Invandrarna och brotten 1 – Samtliga brott Invandrarna och brotten 2 – “Svartskallemajoriteten” […]

  Gilla

 20. […] och brotten 1 – Samtliga brott Invandrarna och brotten 2 – “Svartskallemajoriteten” Invandrarna och brotten 3 – Östasiatisk […]

  Gilla

 21. […] and crime 1 – All offenses Immigrants and the breaks 2 – “WOG majority” Immigrants and the crimes 3 – East Asian redress Immigrants and the crimes 4 – Hiram […]

  Gilla

 22. Anonym said, on oktober 16, 2012 at 8:02 f m

  Efter att ha arbetat åt kriminalvården i nästan tre års tid, både på stora häkten och anstalter så kan jag bekräfta att det ser ut precis som man befarar (eller hoppas).

  Ca 6-7 av 10 är invandrare, eller invandrares barn. Och det gäller om du tittar på alla intagna. Tittar man på de allra mest resurskrävande så är säkert 9 av 10 invandrare eller invandrares barn (SKI-avdelningarna).

  Gilla

 23. […] Studera diagrammet nedan och läs mer på Affes statistikblogg. […]

  Gilla

 24. […] and crime 1 – All offenses Immigrants and the breaks 2 – “WOG majority” Immigrants and the crimes 3 – East Asian redress Immigrants and the crimes 4 – Hiram […]

  Gilla

 25. […] and crime 1 – All offenses Immigrants and the breaks 2 – “WOG majority” Immigrants and the crimes 3 – East Asian redress Immigrants and the crimes 4 – Hiram improves […]

  Gilla

 26. […] and crime 1 – All offenses Immigrants and the breaks 2 – “WOG majority” Immigrants and the crimes 3 – East Asian redress Immigrants and the crimes 4 – Hiram improves […]

  Gilla

 27. […] and crime 1 – All offenses Immigrants and the breaks 2 – “WOG majority” Immigrants and the crimes 3 – East Asian redress Immigrants and the crimes 4 – Hiram improves […]

  Gilla

 28. […] secondo [SV] si occupa dei crimini che possono portare al carcere, in queste statistiche la sovra […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: