Affes Statistik-blogg

Västra Asien och Afrika i 220 kommuner 2023

Posted in Överblick, Integration, Migration, vaa by Affe on april 23, 2024

I klippet nedan visas utrikesfödda från Afrika och Västra Asien (Mellanöstern inklusive Turkiet och Afghanistan) i 220 kommuner 31 dec 2023. Sorterade efter högst andel till lägst andel. Att inte alla kommuner är med beror på att osäkerheten är lite för hög i de minsta kommunerna. Kommunerna är numrerade efter placering, men placeringen gäller bara för dessa 220 kommuner.

Observera att detta inte ger en fullständig bild eftersom endast utrikesfödda finns med. För andra generationen i kommunerna finns ingen statistik tillgänglig. Syftet med denna sammanställning är att få en tydlig bild över skillnaden mellan kommunerna vad gäller andel utrikesfödda från denna population. Ordningsföljden torde dock ha blivit mycket snarlik om statistik över andra generationen hade funnits tillgänglig och inkluderats i sammanställningen.


 
Hela sammanställningen finns även i bildformat om man föredrar det.

Grov uppskattning av andelen med utländsk bakgrund.

Som redan nämnts finns det ingen statistik tillgänglig över andra generationen nedbruten på ursprungsland i kommunerna. Så vad gör man när SCB inte vill dela med sig av statistiken vi betalar dem för att samla in? För att åtminstone få ett hum om hur det ser ut kan man göra en grov uppskattning baserat på hur det ser ut i hela Sverige.

Andelen utrikesfödda från Västra Asien och Afrika i Sverige utgör 8,4 procent av befolkningen. Ökar man den andelssiffran med cirka 40 procent får man fram andelen med utländsk bakgrund som är 11,6 procent. Detta innefattar alla åldrar. Eftersom åldersdemografin i just dessa populationer skiljer sig åt från åldersdemografin både bland svenskar och andra invandrargrupper kan det vara intressant att även titta på ett yngre åldersspann.

Ökar man andelssiffran med cirka 90 procent får man fram andelen med utländsk bakgrund i åldersspannet 15-44 år som är 15,9 procent.

Motsvarande ökning av andelssiffran för Afrika (den mörkare delen av stapeln) är cirka 40 procent respektive cirka 100 procent.

Nedan appliceras samma förhållande på utrikesfödda i Örebro kommun för att få fram en grov uppskattning av andelen personer med bakgrund från Västra Asien och Afrika.

Med denna grova beräkning blir resultatet att 15,7 procent av befolkningen i Örebro kommun har utländsk bakgrund från Västra Asien och Afrika. Varav 4,8 procent med ursprung från Afrika och resterande 10,9 procent med ursprung från Västra Asien.

I åldersspannet 15-44 år har cirka var femte person (21,3 procent) ursprung från Västra Asien och Afrika. Varav 6,8 procent från Afrika och resterande 14,5 procent från Västra Asien.

Nu ska man naturligtvis ta detta med en nypa salt. För de större kommunerna bör det stämma ganska bra, men flera faktorer har betydelse för utfallet. Till exempel hur länge den utrikesfödda populationen har funnits i kommunen, vilket man för övrigt kan undersöka i detta inlägg.

För de mindre kommunerna bör nypan salt vara större.

Icke att förglömma. Det hade inte behövts några beräkningar eller nypor salt överhuvudtaget. SCB har exakta siffror på detta, men har valt att inte göra statistiken tillgänglig. Det borde vara alla svenskars förbannade rätt att få reda på hur den största demografiska förändringen i Sveriges historia ser ut i detalj. Men det tycker inte våra makthavare och myndigheter.

Om statistiken

Indelningen Västra Asien är samma som i rapporten Invandring och brottslighet – ett trettioårsperspektiv som Det goda samhället tog fram.

Sammanställningen över utrikesfödda innehåller beräkningar och är därför inte exakt. Beräkningarna gäller Västra Asien och osäkerheten drabbar främst mindre kommuner. Räkna med plus/minus en promilleenhet för kommuner med färre än 20 000 invånare. Kommuner med symbolen ~ har en högre osäkerhet, med risk för plus/minus två promilleenheter. Afrikas andel är vad SCB har angivit. Läs mer om osäkerheten i avsnittet Metoder och statistikens kvalitet i detta inlägg.

Datakällor:
SCB – Tabeller över Sveriges befolkning (TSB) 2008
SCB – Sveriges framtida befolkning 2003–2020
SCB – be0101_fodelseland_ursprungsland_2023
SCB – Statistikdatabasen

Diagram skapad med flourish.studio

Ladda ned klippet.
Högerklicka och ”Spara länk som”.

Västra Asien och Afrika i 220 kommuner 2023

.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.