Affes Statistik-blogg

Utländsk bakgrund i kommunerna 2002-2027

Posted in Integration, Kriminalstatistik - Sverige, Migration, Prognoser by Affe on juli 28, 2018

Att Sverige har förändrats de senaste decennierna är det nog ingen som förnekar. Men hur stor är förändringen, och hur ser det ut tio år framåt om det får fortsätta på samma sätt? Så här ser utvecklingen i procent ut i Sveriges 25 största kommuner.

Observera att definitionen på ”utländsk bakgrund” skiljer sig från den officiella definitionen som är mer snäv. Mer om denna mer rimliga definition, som har föreslagits av ekonomen Jan Tullberg, kan du läsa om i detta inlägg.

Den första tabellen visar hela befolkningen. Personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade i brottsstatistiken. Om man är intresserad av den demografiska förändringens eventuella påverkan på brottsligheten är hela befolkningen ett dåligt mått. Personer med svensk bakgrund dominerar kraftigt bland de äldre, och äldre människor är inte speciellt brottsaktiva.

Bättre då att begränsa urvalet till den problematiska grupp som i alla tider har stått för en stor del av brottsligheten. Framför allt den brottslighet som skapar otrygghet. Våldsbrott, rån, hot etc. Den gruppen är unga män.

Nedan visas utvecklingen i samtliga kommuner. Vissa kommuner har ett stort inslag nordiska invandrare. Vanligtvis på grund av att kommunen gränsar till Norge eller Finland. Eftersom nordiska invandrare har en förhållandevis låg brottsaktivitet finns det anledning att markera vilka kommuner som har ett starkt nordiskt inslag.1 Om över 40 procent av alla utrikes födda män i kommunen hade nordiskt ursprung 2015 är den markerad med turkos bakgrund.

Jag har även gjort en enkel framskrivning baserad på de senaste tio åren. Om utvecklingen fortsätter i samma stil som den har gjort den senaste tioårsperioden blir detta utfallet. Om utvecklingen har varit extra extrem i kommunen blir även framskrivningen extrem. Framskrivningen bör därför inte i första hand ses som en prognos, utan mer som ett mått på hur stor den demografiska förändringen har varit det senaste decenniet.

Samma tabell som ovan men sorterad efter utländsk bakgrund 2017.


Källor

SCB Statistikdatabasen

1.Det finns fler kategorier utrikes födda som har en låg brottsaktivitet. Till exempel östasiater. Tyvärr är den officiella statistiken över demografin i kommunerna mycket bristfällig, så det går inte att utläsa hur stort inslag av andra lågbrottsaktiva grupper det finns i kommunen. Och än mer bristfällig kommer statistiken att bli då SCB 2015 slutade att uppdatera tabellen som jag har använt.

13 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Utländsk bakgrund i kommunerna 2002-2027 […]

  Gilla

 2. Pekka Rousu said, on juli 28, 2018 at 11:41 e m

  Med tanke på att de funnits här i så stor mängd så länge så kanske man också bör börja tänka på tredje generationen. Botkyrka kommer nog inte att ha så många blonda män i åldern 18-44 år per 2027.

  Reflektion 2. White flight har varit stor på sina ställen, men vänta tills när allting-bubblan brustit och vi blir tvungna att sänka socialbidrag. DÅ får vi se våld. Det ovanligt sällan förekommande fjösiga låtsasvåldet vi sett hittills är en västanfläkt och då blir det white flight på riktigt. Frågan är bara vart vita ska ta vägen… Kil är vackert, fin natur.

  Flyttar själv till Tjeckien till hösten. Där är de tjecker till 95 procent och så 3 procent blandat vita och 1-2 procent zigenare (de sistnämnda med fabulöst stor arbetslöshet, brottslighet och utslagning föga överraskande). Inga svarta eller bruna och så få muslimer så ett bostadskvarter i Tensta har fler muslimer. Och så har Tjeckien en valutareserv som är dubbelt så stor som statsskulden och kommunerna där har nästan inga skulder alls medan de i Sverige har idag ca 750 miljarder och det växer med minst 100 miljarder per år och inom några år har kommunerna/landstingen lika stor skuld som statsskulden (vilken för övrigt kommer att öka inom några få år ordentligt om du frågar mig). Och så en detalj. Tjeckien har ännu 30 procent av den arbetande befolkningen inom industri (Sverige 8 och stadigt minskande) och de producerar saker som människor vill ha och har Europas lägsta arbetslöshet på 2 procent. Jag tycker det är bra med ett land som faktiskt produceras fysiska saker. Ja, jag vet, jag är gammeldags och fattar inte fördelen med att i princip alla jobbar inom tjänstesektorn och offentlig sektor. Gissa vilka två länder som har flest respektive minst antal sjukhusplatser per invånare i hela Europa. Ja, du gissade rätt och dessutom finns inget som heter sjukhusköer eller vakter vid sjukhus. När jag talat med Tjecker om sjukhusvakter så förstår de helt ärligt inte vad jag pratar om, de tror att jag ljuger. Det enda som irriterar mig är att Tjeckien har så patetiskt lite guld i valutareserven och att de inte utnyttjar reserven idag för att göra sig skuldfria eller att i vart fall endast ha Tjeckiska pensionspengar i form av obligationer i valutareserven. Tjeckien har idag ca 77 procent av det svenska BNP/capita i PPP-dollar (alltså i verklig köpkraft) men jag tror att de om sju år har över 100 procent av Svenskars köpkraft och offentliga skulder på 0 procent. Och så ska de bygga ännu mer kärnkraft för att exportera ännu mer el och inte som i Sverige lägga ner all kärnkraft. Varifrån Sverige ska få el utan kärnkraft och en massa elbilar dessutom har jag ingen som helst aning om men det är inte mitt problem.

  Medel-IQ faller i Sverige dramatiskt. Vita ca 100 och Mena oftast ca 85 och Sub-Sahara 70. Skulle gissa på att vi idag har kanske 95 och i befolkningen 25-65 år så är det nog nedåt 92. Sånt kan man ju också tänka på. Korrelationen är stor mellan IQ å ena sidan och andra sidan våldsbrott av alla slag och BNP. Vi får lågt medel-IQ, mycket våld och dålig BNP. Just en rolig trippel! Och så en rolig bieffekt till. Från dagens de facto muslimprocent på 12 så kommer vi 2027 (med framskrivning tillsammans med ett friskt barnafödande från muslimer) ha kanske 20 procent muslimer och bland nyfödda 40 procent. Kom ihåg att muslimer har i runda tal dubbelt så stora barnakullar så en generation senare så blir det …. tja, många muslimer blir det i alla fall. Tjoflöjt! Det här kommer att bli en riktig UTMANING.

  Liked by 1 person

  • Kurt Boström said, on juli 30, 2018 at 10:04 e m

   Vilka jävla dynga! (din kommentar)

   Gilla

  • Anonym said, on augusti 1, 2018 at 5:12 f m

   Med tanke på ditt namn, Pekka, så är du nog en av ”dem”.

   Gilla

  • Madhu said, on september 2, 2018 at 8:56 f m

   Så många intressanta iakttagelser. Vi kommer själva flytta till Thailand. Finns det möjlighet att komma i kontakt med dig på något sett. Så roligt att kunna byta erfarenheter.

   Gilla

 3. Bosse said, on augusti 1, 2018 at 12:05 e m

  Affe!

  Hur stor total del av de som hör till ”utländsk bakgrund” hör 50% av gruppen ”en utrikes, en svenskfödd förälder”? Måste vara en ganska liten del, va?

  Mvh

  Gilla

 4. […] är anpassad för nordligt klimat,eller den som är anpassad för stark sol söder om ekvatorn, i en slags märklig självutplånande rasism, så är det ändå INTE ekologiskt hållbart, helt oavsett vilken extrem hållning […]

  Gilla

 5. […] I det här blogginlägget kan du längre ner se det pågående folkutbytet i din egen kommun. Statistik och diagram har gjorts av Affes statistikblogg. […]

  Gilla

 6. […] I det här blogginlägget kan du längre ner se det pågående folkutbytet i din egen kommun. Statistik och diagram har gjorts av Affes statistikblogg. […]

  Gilla

 7. […] Intressant här är Karin Wanngårds definition av ”stockholmare” och ”medborgare”. Varför skulle stockholmarna och medborgarna inte känna att stadens politiker står på deras sida om ett demokratiskt politiskt parti håller möte i Kungsträdgården? Här döljer sig en gravad hund, och detta är vad det handlar om: i Stockholms stad har nu 37,9 procent av invånarna utländsk bakgrund. Se tabell på Affes statistikblogg. […]

  Gilla

 8. […] Intressant här är Karin Wanngårds definition av ”stockholmare” och ”medborgare”. Varför skulle stockholmarna och medborgarna inte känna att stadens politiker står på deras sida om ett demokratiskt politiskt parti håller möte i Kungsträdgården? Här döljer sig en gravad hund, och detta är vad det handlar om: i Stockholms stad har nu 37,9 procent av invånarna utländsk bakgrund. Se tabell på Affes statistikblogg. […]

  Gilla

 9. […] Därför återpublicerar jag två statistiska sammanställningar av hur befolkningen kommer att se ut i svenska kommuner, med utgångspunkt från statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån. Sammanställningarna har gjorts av Affes statistikblogg. […]

  Gilla

 10. Ivar L said, on september 24, 2018 at 7:28 f m

  Fantastiskt jobb Affe! Sådana här tabeller kommer att visa sig oerhört värdefulla. Var och en är fri att bilda sig en egen uppfattning om vad siffrorna leder till.

  Om jag får komma med en kritik eller snarare önskan så är det en tabell med utländsk bakgrund totalt sett också. Visserligen är det unga män som begår mest brott, men rent demografiskt är totalen också av stor betydelse. Män föder t.ex. inte barn vilket har betydelse för demografin. Forskning (har tyvärr glömt källan, men en artikel i Forsking och Framsteg) visar dessutom att barn i huvudsak ”ärver” sin mammas religion, vilket också talar för att man inte enbart skall fokusera på unga män.

  Gilla


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: