Affes Statistik-blogg

Diskussionsunderlag vid valstugan

Posted in Migration by Affe on augusti 24, 2014

asyl_per_miljonPå begäran från en läsare har jag gjort en printvänlig PDF av statistiken över asylsökande som jag hade med i inlägget ”Fredrik Reinfeldt öppnar sitt hjärta”.

Printa ut (obs liggande) och använd som diskussionsunderlag vid valstugorna eller i andra sammanhang.

Ladda ned PDF här.

Dubbelkolla gärna på Eurostat så att ni kan gå i god för att siffrorna stämmer. Statistiken finns på sidan 4 i båda publikationerna, i kolumnen ”Applicants per million inhabitants”.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/publication?p_product_code=KS-QA-14-008
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/publication?p_product_code=KS-QA-14-003

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] länder, men även flest i absoluta tal. Det närmsta landet efter Sverige (Schweiz) tar mot ca en tredjedel så många. Som kuriosa tar Sverige per invånare emot lika många asylsökare på en månad som Finland gör […]

  Gilla

 2. lars said, on september 4, 2014 at 9:55 f m

  Hej där! Uppskattar verkligen ditt arbete Vet inte om det är du som gör de roliga bildseriestripparna med Reinfeldt. Men här är ett tips på en sådan Bild på Reinfeldt Bild på en borgerlig kommunstyrelseordförande som säger sig vilja slippa ta emot ännu fler asylsökande i sin kommun Denne beklagar sig o säger att de inte kan fortsätta ta emot så här många asylsökande till sin kommun Bild på en tyst tänkande Reinfeldt Bilder på ytterligare borgerliga kommunstyrelseordföranden som säger samma sak, följda av tyst och tänkande R Till slut en bild på R när denne säger. -Men ni är ju rasister! -Ni vill ju ha det precis som: Och här räknar han upp borgerliga europeiska statschefer som för en rimlig och ansvarsfull invandringspolitik Med vänlig hälsning Lars Postner Date: Sun, 24 Aug 2014 20:18:14 +0000 To: al.lt.iallo@hotmail.com

  Gilla

 3. B. Wahlgren said, on september 5, 2014 at 8:10 e m

  Det är extrema skillnader mellan länder. Allt fler mindre kommuner här får stora migrantförläggningar som belastar. I Åtvidaberg avgick visst ett kommunalråd av denna orsak. Vi kan en dag få se flera sådana avhopp på kommunnivå. Östra Göinge överklagar nu Migrationsverkets beslut rörande flyktingbarnplacering. De lär förlora och vite utdöms, dvs skattemedel går åt. Slipper de då ta emot fler och ”köper” sig till en respit?

  Gilla

 4. Marie-Louise said, on september 10, 2014 at 7:26 f m

  Men vad hände med det nya fantastiska inlägget Svart och Vit?

  Gilla

  • Affe said, on september 10, 2014 at 5:09 e m

   Sorry, det är borttaget. Det innehöll en del fel som jag inte kan ta ansvar för. Jag skrev visserligen att jag inte hade kollat igenom allt, men det är slarvigt och oseriöst från min sida.

   Gilla

 5. Arguing said, on september 10, 2014 at 9:17 f m

  Hej Affe, fick det här svaret när jag postade din länk. Känner på mig att de misstolkat eller själv far med osanning. Kan du hjälpa mig med ett svar till detta påstående?:

  ”Din länk hävdar följande:

  ”581 000 nya invandrare kräver 290 500 nya bostäder”

  Fakta: Ungefär 600 000 personer kommer sluta bo i Sverige under mandatperioden, antingen för att de dör av eller för att de emigrerar. 591 000 invandrare kommer då inte ens täcka upp denna avbefolkning. Alltså behövs det inte ”fler lägenheter” för invandrare – och även om det finns behov av fler lägenheter, så finns det massvis av sådana i Norrland och andra glesbygdsområden. Genom att börja utveckla infrastruktur som gör glesbygden attraktiv att bo på så kan man enkelt lösa krisen. :)

  Sedan, att dra slutsatsen att det är invandringen som skapat mer arbetslöshet är ju ungefär så pårökt det kan bli.

  Sedan verkar din länk göra det felaktiga antagandet att invandrare inte bidrar med några inkomster alls. Den räknar väldigt mycket på bruttokostnaderna per invånare och verkar dessutom anta att de allra, allra flesta invandrare är analfabeter från Afrika. Jag är ledsen att göra dig besviken men den största majoriteten av invandrare är, som bekant, hemvändande svenskar. Av det som är kvar är det kanske en tiondel som är analfabeter om ens det.”

  Gilla

 6. Andreas said, on september 11, 2014 at 7:43 f m

  Hej Affe,

  Jag har en liten önskan. Det vore kanon om du kunde göra följande:
  En tårtliknande graf som visar hur de Sveriges resurser fördelades under förra året. Kanske även en jämförelse hur den har sett ut under de senaste åren och hur den har ändrats(om du orkar).
  Så att man tydligt kan se hur stor del som går till invandringen och hur lite pengar som går till övriga tårtbitar.
  Jag tror faktiskt inte att folk på riktigt hajjar hur illa det är…

  Denna graf skulle man sedan kunna köra upp i ansiktet på folk som påstår att vi lägger en stor del pengar på äldreomsorg, försvar, rättsväsende osv….

  Gilla

 7. John Adams said, on oktober 28, 2014 at 3:46 f m

  Hej Affe !

  CITAT:

  Medan gräset gror, dör kon

  Thomas Gür
  31 augusti 2014 kl 21:10

  På Statistiska centralbyråns hemsida ligger sedan december 2013 en tabell som heter: ”Andel förvärvsarbetande kommunmottagna flyktingar, 20–64 år”. Uppgifterna där bör, eller hellre måste, vara utgångspunkten för den fortsatta diskussionen om migrationspolitiken efter prognosen om kraftigt höjda nivåer av flyktingar till Sverige och därmed också höjda kostnader för statskassan.

  Av tabellerna framgår hur utomordentlig dåligt Sverige är på att få ut kommunmottagna flyktingar i förvärvsarbete. Mediantiden är åtta år. Alltså, efter åtta år, har endast hälften av en årskull med flyktingar kommit i förvärvsarbete. Värre är att efter 15 år står fortfarande 40 procent av en årskull utanför arbetsmarknaden. Det innebär att efter de första åtta åren avtar takten för att komma i förvärvsarbete drastiskt. När ytterligare sju år har gått, har endast 10 procentenheter till i en årskull kommit i arbete.

  Utvecklingen inger inte hopp. Takten för flyktingarna att komma ut i arbete har det senaste decenniet inte ökat alls. Det kan finnas några förklaringar till detta. Antingen har det inte gjorts tillräckligt mycket för att minska tiden till att komma i arbete. Eller så har sammansättningen av flyktingar i årskullarna på senare år varit sådant att de nyanlända har haft svårare att få anställning.

  Likväl kommer en stor grupp i arbete ändå inom loppet av några år. Dock finns även här anledning att höja ett varnande finger. Av den grupp flyktingar som blev kommunmottagna 1997, hade tre år senare, år 2000, över 30 procent kommit i arbete. Av den grupp som blev kommunmottagna år 2009, hade tre år senare, år 2013, knappt 19 procent fått arbete.

  En slutsats är uppenbar: Trots integrationsminister Erik Ullenhags återkommande hänvisningar om hur många invandrare som går till jobbet varje vecka eller den stora närvaron av invandrare inom olika sektorer, har det under det senaste decenniet inte gjorts tillräckligt mycket för att minska tiden för kommunmottagna flyktingar att komma i arbete.

  Vilket politiskt parti formulerar förslagen till de av naturnödvändighet omfattande förändringar som måste till för att göra det lättare för flyktingar att komma i förvärvsarbete? Detta inte minst i beaktande av prognoserna om de många fler som förväntas anlända och de kostnader som detta medför. Svaret är, som framgår av en artikel av docent Andreas Bergh (också kolumnist på denna sida) i Ekonomisk Debatt 4/2014, att inget av de åtta politiska partierna i riksdagen har reformförslag som tillnärmelsevis kan få bukt med problemet.

  Vårt lands politiska tradition är att inte rygga för problem utan ta itu med dem, förr eller senare. Men medan gräset gror, dör kon, lyder ett svenskt ordspråk.

  SLUT CITAT
  ———————————————————-

  Att många invandrare aldrig kommer i arbete vet vi alla
  Kan Du kanske göra ett diagram på SCB:s tabell.????

  Med vänlig hälsning

  Gilla

 8. John Adams said, on oktober 28, 2014 at 3:52 f m

  Vad kostar alla arbetslösa Somalier ?

  Vad kostar en person varje år ?

  Vem betalar ?

  Det kanske är intressant att visa hur kostnaden eskalerar år från år
  Kostnadsexplosion.

  Intressant vore det även med diagram över hur den totala invandringskostnaden ökat sedan 10 år tillbaka.

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: