Överblick del 2 – Religion och kriminalitet
Detta är del två i en serie inlägg om utrikesfödda män 15-44 år och hur den populationen har förändrats de senaste decennierna. Första delen fokuserade på ursprungsområden. I denna del används samma material indelat efter religion samt brottsaktivitet 2015-2018. Se det tidigare inlägget för mer information om statistiken.
Efter religion
Religion i bemärkelsen trostillhörighet finns inte registrerat i folkbokföringen. Vad man kan göra är att titta på dominerande religion i födelselandet. Även om den enskilda individen inte bekänner sig till födelselandets dominerande religion, så har han säkerligen präglats av den mer eller mindre. Här har jag gått efter Religions by country från 2010. Diagrammet nedan visar antalet folkbokförda utrikesfödda män 15-44 år respektive år. De 15 största länderna visas separat. Klicka på bilden nedan för att komma till det rörliga diagrammet.
Efter brottsaktivitet 2015 – 2018
I alla undersökningar som har gjorts om invandrares brottslighet återkommer i huvudsak samma mönster. Västasien och Afrika har en hög andel misstänkta, Östasien och västländer har en låg andel, och resten med några undantag någonstans mitt emellan.
Här har jag använt resultat från den senaste Brå-rapporten i ämnet Brå 2021:9, och använt tabell B 6 för att dela in födelseländerna i Låg, Medelhög, och Hög brottsaktivitet. Andelen misstänkta för landet jämförs med andelen misstänkta bland svenskarna (inrikesfödda med inrikesfödda föräldrar).
- Låg brottsaktivitet: lägre andel misstänkta eller 1-2 gånger fler misstänkta än svenskarna.
- Medelhög brottsaktivitet: mellan 2-3 gånger fler misstänkta.
- Hög brottsaktivitet: mer än 3 gånger fler misstänkta.
Denna indelning gäller förstås bara undersökningsperioden 2015 – 2018 och inget annat. Men förmodligen är det väldigt snarlikt under hela perioden. Anledningen till att Brottsförebyggande rådet under sexton års tid inte uppdaterade statistiken var ju att det var meningslöst eftersom ”resultaten är så pass lika över tid”.
Ett intressant år i det här sammanhanget är 2005. Då kommer en Brå-rapport om invandrarnas brottslighet. Brå meddelade att det sedan den tidigare rapporten 1996 inte hade hänt så mycket. De enskilda ländernas brottsaktivitet var i huvudsak densamma. Men eftersom antalet personer från länder med hög brottsaktivitet hade ökat, så hade andelen misstänkta brottslingar ökat i den utrikesfödda befolkningen som helhet. Hur stor den ökningen var fick vi dessvärre inte reda på eftersom Brå bearbetade rapporten så att resultaten inte såg så illa ut. Eller som anställda och före detta anställda på Brå uttryckte det: ”En nyckelperson på Brå ändrade slutsatser och undertryckte känsliga resultat i rapporten.”
Nu i backspegeln kan man tycka att 2005 hade varit ett bra år för en diskussion i frågan. Men nyckelpersonen på Brå såg till att den diskussionen aldrig blev av.
Källor:
SCB – Folk och bostadsräkningen 1970, 1975, 1980, 1985, 1990
SCB – Befolkning folkmängd 1976 – 1990
SCB – Statistisk Årsbok för Sverige 1971, 1997
SCB – Befolkningsstatistik 1991 – 2000
SCB – Statistikdatabasen 2000 – 2020
Brå-rapport 2021:9
Religions by country
Berömvärt arbete!
Ännu ”grönare” hade det sannolikt blivit med Jugoslavien uppdelat efter
Bosnier resp övriga……
Infon ska spridas!
Hälsningar
Anders Hansson
GillaGilla
Tack!
Det stämmer. Även från Etiopien/Eritrea har det nog kommit en hel del muslimer. Det är jämt skägg där med kristendom bara lite större än islam. Å andra sidan är det också många kristna från Syrien.
GillaGilla
Hejsan, fint arbete!
Fråga: ska jag tolka linjegraferna i ”invandrarmän 15-44år” som ackumulerad nettoinvandring av män som var i åldern 15-44 året då de in- eller utvandrade till/från Sverige. Dvs totalsiffran 540,888 i slutet är totalt antal nettoinvandrade män 1970-2020?
Om inte, hur ska jag då tolka att den blå grafen trendar nedåt 1970-2000? Det enda jag kan förklara det med är att det utvandrar fler än invandrar från kristna länder denna period, men jag kanske snubblar i tanken?
Kommentar: skulle vara väldigt intressant att förstå hur denna invandring påverkar befolkningsstorleken i sin helhet för Sverige. Såklart väldigt komplext då folk även går bort, samt att personer 0-15år samt 45+ bör inkluderas. Men kanske en idé till framtida inlägg?
Hälsningar,
Jakob
GillaGilla
Hej och Tack!
Nej, det har inget med nettoinvandring att göra. Statistiken är väldigt okomplicerad och visar hur många utrikesfödda män mellan 15-44 år som fanns i folkbokföringen i slutet av respektive år.
/Affe
GillaGilla
Du gör otroligt informativ statistik. Snyggt! Skrämmande att se utvecklingen.
GillaGilla
Tack Elina!
GillaGilla