Affes Statistik-blogg

Våldsbrott i Botkyrka

”Ibland blir ändå våldsdåd uppmärksammade på ett särskilt sätt, just därför att det händer i socialt utsatta områden, inte sällan med en förvanskning och överdriven negativ spegling. I Botkyrka kommun är brotten färre än i riket, räknat per 100.000 invånare. Våldsbrotten är färre än genomsnittligt i länet.”

Detta skriver socialdemokraten Peter Andersson på sin blogg, med anledning av mordet i Alby häromdagen.

Förvanskning och överdriven negativ spegling, skriver alltså Peter. Sen ger han en kort beskrivning av Botkyrka kommun. Låter inte alls så tokigt. Brotten är alltså färre än i riket och våldsbrotten är färre än genomsnittet i länet. En idyll?

Då tittar vi lite närmare på Peters, som jag förmodar, oförvanskade och inte alls överdrivna, beskrivning.

”Brott”
Varje gång någon politiker eller expert pratar om ”brott” eller ”alla brott” så ska man bli misstänksam. Det är i de flesta fall helt oväsentligt och ointressant att bunta ihop alla brott. Det brukar göras när man vill få fram bra siffror och ge en vilseledande bild, vilket kan åskådliggöras med ett exempel.

Två kommuner i samma storlek.

 • 99 mord och 1 snatteribrott anmäls i kommun A.
 • 500 snatterier och 0 mord anmäls i kommun B.

I kommun B anmäls det alltså väldigt många fler ”brott” än i kommun A. Men det ger knappast en rättvis bild av situationen.

Våldsbrott
Våldsbrott skriver sen Peter om. Mycket mer intressant. Nu har han plötsligt valt att jämföra med de andra kommunerna i länet istället för hela Sverige. Direkt blir man misstänksam.

Jag kollade upp Botkyrka och 2009 såg det ut så här. Av 26 kommuner ligger Botkyrka på fjärde plats.

Jag vet inte hur Brå räknar (de kan vara ganska kreativa) men som jag ser det så ser det inte bra ut för Botkyrka kommun ens jämfört med de andra kommunerna i länet. Jag kollade även upp våldsbrott i alla 290 kommuner och bara 7 kommuner hade fler anmälda våldsbrott per 100 000 inv än Botkyrka.

Per Capita är ibland ganska otillförlitligt. I en mycket liten kommun kan det enstaka år bli väldigt hög per Capita om något ovanligt händer. Ett stort slagsmål på torget t ex. Bättre att slå ihop våldsbrotten under ett antal år för att minska betydelsen av såna eventuella händelser.

Jag slog ihop alla våldsbrott i kommunerna under 1996-2009 och slog ut det per Capita efter invånarantalet år 2009. Botkyrka hittas ganska långt ned i diagrammet.

Bara Stockholms kommun har alltså fler anmälda våldsbrott per Capita under den här perioden.

Peter Andersson, vem är det som förvanskar och överdriver?

Tillägg:
Upptäckte att Peter Andersson beskevs så här av SvDs ”expertpanel” när de rankade de vassaste politiska bloggarna. Grattis Peter!

Inte bara aktiv på nätet, utan har också i motsats till många andra en verkligen grundad mening i det han skriver om.

SvD DN

11 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. NIsse said, on juli 31, 2010 at 7:03 e m

  Bra inlägg! Peter Andersson sågas med fotknölarna och hans lögn bevisar att sosse-dravel går ut på att förvanska sanningen för att passa den egna saken, förbannade sosse-lögnare!

  Gilla

 2. Johannes said, on juli 31, 2010 at 7:31 e m

  Det kallas självsanering o det är väl nåt bra?

  Gilla

 3. Ann karlsson said, on juli 31, 2010 at 7:33 e m

  ”Vem som förvanskar sanningen och överdriver, jävla sosse-lögnare!”? Det finns bara en aktör som förvanskar, eller två: POLISEN och den aktören som inte bara förvanskar, och storljuger och manipulerar, har egna vittnen, har dessutom förmågan att kunna påverka amatörerna i tinsgsrätterna: Detta är dom sataniskt besatta åklagarna. Dom gör allt för att få en egen god statistik för åtalade och fällda, oavsett skyldiga eller ej.
  Dom är besatta av sin egen perversa drift att hellre fälla än fria. Dom värsta av dom där besatta galningarna finns i Gävleborg hörde jag. Både polliser och åklagare. En del av dom här polisdrumlrna kör bil i fyllan utan att bli föällda för rattfyllei. En av domarna hörde jag, Cavallin i Gälve kör omkring i en obesiktigad bil, en skrotbil. Det lönar sing inte att får skrotet besktigat…..Drägget dömer oss

  Gilla

 4. Peter Andersson said, on juli 31, 2010 at 9:00 e m

  Man får väl känna uppskattning tillsammans med en del andra framstående politiker föräras ett helt inlägg. OCh ser också en del välkända ”stuk” på formuleringar i kommentarer som ofta kommer när jag skriver om ”Sverigedemokrater”.

  Nu hanlade inte inlägget om det och vad gäller den statistik, som mer var en parantes, finns som alltid på min blogg länkad till. Allt för att läsaren ska kunna göra som du. Analysera själva.

  Jag hade en ingång utifrån händelen i Alby för att ta upp frågan om frånvaro av insatser för att stärka och förbättra områden som Alby. Tyvärr tror jag att en konstruktiv diskussion om det är ganska orealistisk här.

  Men du får säkert fler hurtfriska ”anti-sosse-kommentarer..” Helt säkert!

  Pa

  Gilla

 5. taisto said, on augusti 1, 2010 at 1:50 f m

  utan några tidskrävande högskolestudier och kostsamma statliga/kommunala utredningar vill jag påstå att allting hänger på bostadspolitiken…

  Det här är ingen invandrarproblem enbart; kolla på svennarna i fattiga förort!!!

  Gilla

 6. Sanningen om samhället – 2010-07-31 said, on augusti 1, 2010 at 8:18 f m

  […] · Permalink Linking blogs (4) ner kommer man alltid, Aktuella blogginlägg – knuff.se, Storstad » Klassamhället dödar, Affes Statistik-blogg » Våldsbrott i Botkyrka […]

  Gilla

 7. Klas said, on augusti 1, 2010 at 10:56 f m

  Har du någonsin undrat varför svenska journalister försöker dölja vilka människor som är ansvariga för majoriteten av våldsbrotten i Sverige?

  ”Generellt ligger journalistkåren till vänster om sin publik. I sakfrågor märks skillnader i synen på exempelvis flyktingmottagningen i Sverige. 11 procent av journalisterna vill minska flyktingmottagandet mot allmänhetens 49 procent.”

  Källa: Svd
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/folk-tycker-inte-som-journalister_208921.svd

  Gilla

 8. Martin said, on augusti 2, 2010 at 5:11 e m

  Intressant att se att vellinge ligger i botten… som inte är kända för att ta emot överdrivet mkt invandrare direkt… i wonder why

  Gilla

 9. […] det mer blandade Tumba och hela landsbygden. Vad säger statistiken om brottsligheten i Botkyrka? Affes statistikblogg visar att i Botkyrka begås 19000 våldsbrott per 100.000 invånare jämfört med Täbys 8000 eller […]

  Gilla

 10. […] ett tidigare inlägg tittade jag på våldsbrott i alla Sveriges kommuner. Jag slog ihop antalet våldsbrott per kommun, […]

  Gilla

 11. […] I ett tidigare inlägg tittade jag (Affe, red anm) på våldsbrott i alla Sveriges kommuner. Jag slog ihop antalet våldsbrott per kommun, för de år som finns dokumenterade 1996-2009, och slog ut det per capita utifrån invånarantalet 2009. Om man bortser från Stockholms kommun som säkerligen får lida av att det är ett populärt resmål, så hamnar just Botkyrka i topp. På andra och tredje plats hamnar Malmö och Södertälje. […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: