Affes Statistik-blogg

Överblick del 5 – Andra generationen män 15-44 år

Posted in Överblick, Integration, Migration by Affe on augusti 22, 2022


Inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar (dubbelbarn) är den inrikesfödda population som ökar snabbast. Det är också numera den mest brottsbelastade populationen. Hur demografin har sett ut och hur den utvecklas bland de unga manliga dubbelbarnen är därför av intresse.

Tyvärr är statistiken över dubbelbarn efter ålder, kön och ursprungsland mycket knapp. Varje år producerar SCB en tabell (be0101_fodelseland_ursprungsland) över dubbelbarnen efter kön och ursprungsland. Men den statistiken är inte efter ålder utan innehåller bara totalsummor, vilket gör den oanvändbar om man vill följa specifika åldersgrupper. För att ändå få en överblick har jag använt mig av äldre statistiska publikationer och gjort beräkningar framåt och bakåt i tiden. Detta ger åtminstone en ungefärlig bild.

Beräkningen sträcker sig från 1980 till 2024 och visar antal män 15-44 år. Observera att även om siffrorna är exakta för länderna är det en beräkning och därför ungefärligt. Se mer om hur statistiken har tagits fram nedan.

Indelningen i ursprungsområden är samma som i rapporten Invandring och brottslighet – ett trettioårsperspektiv, som stiftelsen Det Goda Samhället tog fram. Enda skillnaden är att Norden här särredovisas.

 

Om statistiken
Dubbelbarnen är en i flera avseenden problematisk kategori. Fotnötter i den äldre statistiken vittnar om att SCB inte har haft bra koll på vare sig dubbel- eller enkelbarnen (inrikesfödda med en inrikesfödd och en utrikesfödd förälder). Från 2002 finns dock kvalitetssäkrad statistik enligt SCB. Tyvärr vill inte SCB dela med sig av dessa data i den offentliga Statistikdatabasen. Om SCB gjort det hade det gått att göra mycket pricksäkra framskrivningar för populationen 15-44 år ända fram till 2036.

Underlaget i denna sammanställning kommer från publikationen Tabeller över Sveriges befolkning (TSB) åren 2006–2009. I den statistiken finns en tabell över dubbelbarnen efter ålder och ursprung. Hela tidsserien 1980-2024 är beräknad utifrån data från de fyra åren, efter följande modell:

För att exempelvis få fram antalet män 15–44 år för år 2001 använder jag TSB årgång 2006 och plockar åldersspannet 20–49 år. Fem år tidigare, år 2001, var den populationen 15–44 år. Sedan justeras antalet för bortfall.

Osäkerheten för enskilda länder varierar och ökar ju längre ifrån åren 2006-2009 som bakåt- eller framåt-räkningen sträcker sig. För regionerna är osäkerheten mindre och för totalsumman är osäkerheten som minst. Mellan 2002 och 2021 är totalsumman samma som i SCB:s statistikdatabas.

Tyvärr redovisar SCB efter både mödernet och fädernet i samma tabell, vilket gör att de personer med föräldrar från olika länder räknas två gånger. Antalet måste därför justeras ned, vilket utgör en felkälla.

Utöver det har jag även använt en SCB-prognos från 2003 SCB – Sveriges framtida befolkning 2003–2020. I den prognosen finns även en bakåträkning till 1980 för dubbelbarnen. Den beräkningen är på mödernet och delar in länderna i olika HDI-grupper. Men Norden finns särredovisat. Här används den beräkningens resultat för totalsumman samt resultaten för Norden som riktmärken. Totalen och Norden är därför mycket nära det som SCB har kommit fram till.

Denna beräkning kan ses som en kompromiss mellan fädernet och mödernet, men med en stark dragning åt mödernet.

Vad gäller tillförlitligheten överlag är det värt att påminna om den stora skillnaden i att göra beräkningar med en redan existerande population jämfört med en icke-existerande. Alla beräkningar över dubbelbarnen i det här inlägget rör redan existerande populationer, vilket ökar träffsäkerheten. Det är också anledningen till att framåträkningen inte går längre än till 2024.

Datakällor:
SCB – Tabeller över Sveriges befolkning (TSB) 2006, 2007, 2008, 2009
SCB – Sveriges framtida befolkning 2003–2020
SCB – be0101_fodelseland_ursprungsland_2014
SCB – Statistikdatabasen 2002 – 2021
Indelning i ursprungsområden

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. fredrik watz said, on augusti 22, 2022 at 7:23 e m

  Hej!!

  Du gör (som vanligt!) ett mycket bra, viktigt och synnerligen uppskattat jobb, tack!!!

  Nu till problembilden/iden/frågan/undringen som jag har på hjärtat;
  Hus bokförs de â?svenska invandrar-barnbarnen (eller hur man nu skall formulera sig?)?

  OM man ponerar att kultur, religion, traditioner etc. påverkar ens leverne så mycket så att man inte (i detta exempel) blir â?svenskâ? ens efter flera generationer. Ta hederskulturen tex, OM den får vara kvar inom familjen/släkten i generation efter generation, oavsett i vilket land man råkar bor i, kommer vi inte då snart få fullt med personer som följer den seden I STATISTIKEN bokförda som just 100% svenskar?

  Farfar och formor (resp. mormor och morfar) som utrikes födda ger svenska barn med utländsk härkomst.
  De barnen blir sen föräldrar till svenska barn som ju alltså i sin tur har svenskfödda föräldrar.
  Dessa barn har inte vanan att dansa â?små grodornaâ? hemifrån sin familj, men är ändå pursvenska enligt SCB!(?).

  Eller skiljs det åt på nått sätt?

  Om inte så blir det ju bara ett litet nyfött utrikesförälderfödda barnantal i statistiken, sen fylls det på med inrikesförälderfödda istället. Detta leder till att man över tiden aldrig/sällan kan få speciellt hög andel utrikesfödda personer (statistiskt sett) i ett land om man inte fyller på med extremt många på extremt kort tid.

  Specialfråga, kan inte du överslagsräkna på vilket år/årtionde som det blir respektive 70,60,50,40,30,20% svenskättlingar i Sverige OM man räknar med att man framöver har samma mängd invandring som senaste åren indikerar har haft och att man på nått konstigt sätt skulle vilja/kunna/önska att man håller isär populationen i 2 olika halvor så att man antingen härstammar på in- eller på utrikesfödda sidan.

  Hmâ?¦ kanske ingen enkel uppgift, men det vore intressant att veta att tex runt 2080 så är det bara tex 30% svenskar med â?heltâ? inrikes födda rötter, alla andra är invandrare eller invandrarbarn/barnbarn/barnbarnsbarn.. Typ.

  Med vänlig hälsning Fredrik (jag är eg. ingen rasist, även om det ev. skulle kunna framstå som det i texten, jag är mer intresserad av fakta (men har svårt att räkna SCB data). Är även medveten om även jag inte har rötter i en enda landsände utan att man härstammar från många olika platser, viket kommer fram vid släktforskning.

  Gilla

  • Affe said, on augusti 22, 2022 at 10:17 e m

   Hej Fredrik, och tack för snälla ord!

   Vad jag vet så förs ingen statistik över far- och morföräldrars födelseland. Jag håller med i dina funderingar. Invandrargrupper från i synnerhet klankulturer kan nog riskera att bibehålla sin kultur, på gott och ont, över flera generationer.

   Dessa grupper började komma på allvar på åttiotalet. Runt sekelskiftet börjar de barn som de har fått i Sverige att själva föda barn. Dessa barn kommer att kategoriseras som inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar eller inrikesfödda med en inrikesfödd och en utrikesfödd förälder. Båda dessa kategorier klassas som Svensk bakgrund i den officiella statistiken.

   Nog hade det varit intressant att se hur den populationen framöver påverkar ”Svensk bakgrund” vad gäller kriminalitet etc. Men jag misstänker att det intresset inte delas av våra beslutsfattare.

   Angående specialfrågan, det är möjligt att det går. Jag har tänkt i de banorna. Men jag tror att det blir för mycket antaganden för att det ska bli meningsfullt. Det behövs mer data.

   Gillad av 1 person

 2. Thomas Ek said, on augusti 24, 2022 at 3:32 f m

  Tack för din betydelsefulla ansträngning.

  Gillad av 1 person

 3. […] med två utrikesfödda föräldrar, är den inrikesfödda grupp i Sverige som ökar mest. Affes statistikblogg visar i ett nytt rörligt diagram hur utvecklingen ser ut för dessa män i ålderspannet 15-44 […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: