Affes Statistik-blogg

Fullbordade våldtäkter 1975-2017

Posted in Kriminalstatistik - Sverige by Affe on januari 31, 2018

Preliminära siffror för 2017. Definitiva siffror brukar komma i mars. Vanligtvis korrigeras det uppåt.

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lisen said, on januari 31, 2018 at 11:29 e m

  TACK Affe för detta! Du jobbar, P J Jonasson jobbar, men Jerzy Sarnecki kan bara sitta och klia sig i huvet. Reinfeldt har inte vett att springa och gömma sig, utan står istället och leker Bagdad Bob (utan humor).
  Jonassons rapport begravdes samma dag av metoos svenska version. Så lägligt.
  Tack Affe för en statistik blinda kan förstå.

  Gilla

  • Pekka Rousu said, on februari 1, 2018 at 10:19 f m

   Jonassons rapport var underbar och jag uppskattar den. Men vad är det för meetoo-rapport du talar om som skulle kommit samma sag? Vilken dag då förresten? Dagen då han publicerade det i Avpixlat?

   Jag skulle vilja se statistik för våldtäkt utan ändringen 2002 (då man la försök till våldtäkt såsom våldtäkt) och 2005 (då man la in typ sexuellt utnyttjande såsom våldtäkt). Alltså tre grafer. En för riktig våkdtäkt, en för försök till våldtäkt och en för sexuellt utnyttjande.

   Sedan man man undra över ökad anmälningsbenägenhet. Det kan man dela in i två delar. Okynnesanmälningar och dels i högre vilja/mod att anmäla. Är det ens belagt att anmälningsbenägenheten har ökat? Finns forskning/statistik kring okynnesanmälningar?

   Sedan man man undra över det sk mörkertalet. Det är ju ett uttryck för icke benägenhet att anmäla. Ibland så försöker folk ”blåsa upp” statistik genom att påtala det sk mörkertalet.

   När PK vill blåsa upp statistik så talar man om ”glöm inte mörkertalet” och när PK vill prata ner statistik så påstår man tvärtom att ”anmälningsbenägenheten har ökat”. Det är alltså samma sak men med olika ord.

   Anmälningar är en sak. Men hur utvecklas mätningar gällande självrapportering. Dvs när man frågar människor om brott de utsatts för. Det borde säga något om benägenhet att anmäla brott.

   Och hur är det med procent av anmälningar som leder till åtal? Ökar eller minskar det? Struntar man i anmälningar mer/mindre idag och finns fog för den ena eller andra utvecklingen? Av det som leder till åtal, är fällande domar mer eller mindre vanliga och vad kan det bero på?

   Hur ökar antalet fällda våldtäktsmål? Och då gärna med avseende ”riktig våldtäkt”, sexuellt utnyttjande och försök till våldtäkt?

   Hur fan kan försök till våldtäkt klassas som våldtäkt och i vilken statistik blir man lurad för detta?

   Affe kanske borde kintakta Heberlein som ska skriva om detta. Hennes kompetens/insikt att söka sanning via statistik är kanske låg. Tror boken kommer att uppmärksammas stort.

   Liked by 1 person

   • Lisen said, on februari 1, 2018 at 10:20 e m

    Det är ingen rapport, det var att svenskor hakade på det amerikanska metoo inledingsvis mot Weinstein, och drog fram svenskarna Timell och Virtanen. Svenska media lyfte fram och drev mot svenska sexofredare. DN gottade sig och lät lavinen rulla, av både stort och smått. Svensk frenesi rönte förvåning utomlands. Detta initierades 23 oktober – DAGEN då Jonassons massiva kartläggning av UTLÄNDSKA sexofredare kom ut. Den är helt ignorerad av msm, fast den visar på hundrafalt mer sexvåld.
    Förresten har vår överhet lyckats ta ner gangrapesweden.se också.

    Gilla

  • Affe said, on februari 1, 2018 at 8:42 e m

   Tack för det! Nåja, så värst mycket har jag inte jobbat på sistone. Förhoppningsvis blir det lite mer nu framöver. Jonasson däremot har gjort ett jättejobb med sin undersökning.

   Gilla

 2. annacarlbro said, on februari 13, 2018 at 12:04 e m

  Eftersom de som vill förneka ökningen av våldtäkter alltid hänvisar till lagändringen 2005 borde man kanske redovisa ökningen av sexualbrott totalt. En ökning av den siffran kan man ju inte säga beror på lagändringar. Det som var ett sexualbrott 1990 var det ju också 2005 – även om brottsrubriceringen ändrats.

  Gilla


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: