Affes Statistik-blogg

Hur många kom egentligen?

Posted in Betraktelser, Migration by Affe on februari 9, 2016

munkavleDet totala antalet ”flyktingar” som kom till Tyskland 2015 skriver media om, men den svenska siffran är höljd i dunkel. Beror det på ointresse från journalisterna eller handlar det rent av om kod 291?

Fråga någon som hyggligt hänger med i media hur många flyktingar som kom till Tyskland 2015. Svaret blir förmodligen 1,1 miljon eller 1 miljon. Det är de siffror som har publicerats den senaste tiden i svensk media.

Tyskland tog under 2015 emot 1,1 miljon asylsökande. SVT/TT

Tyskland har tagit emot en miljon flyktingar. SvD

Fråga samma person hur många flyktingar som kom till Sverige under 2015. Svaret blir förmodligen 163 000, eller 162 877 om han/hon är mer precis.

2015 sökte 162 877 personer asyl i Sverige. Det kan jämföras med det tidigare rekordåret 1992, då siffran slutade på 84 000. DN

Många tror säkert att dessa tal är jämförbara, och att Tyskland därför inte ligger så långt efter Sverige vad gäller asyltryck per capita. Men då blandar man äpplen och päron.

Den korrekta siffran, som är jämförbar med Sveriges 162 877, är för Tysklands del 476 615. Tyskland har nio gånger större befolkning och ligger per capita som vanligt långt under Sveriges nivåer.

Var kommer påståendet om 1,1 miljon asylsökande till Tyskland ifrån?

Tyska myndigheter har ett system som kallas ”EASY”.

German officials said more than a million had been counted in Germany’s ”EASY” system for counting and distributing people before they make asylum claims.

Det är alltså 1,1 miljon förmodade asylsökande. Men cirka 600 000 struntade i att söka asyl.

I Sverige finns ett liknande system.

Varje morgon ska polisens sju olika regioner rapportera in information om flödena av migranter till polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) tidigare Rikskriminalen. Polisen hoppas på det sättet få en klarare bild av var de som försvinner tar vägen. Till exempel söker asyl i andra länder eller stannar kvar illegalt.

Vad är då Sveriges totala, av polisen uppskattade, antal förmodade asylsökande som inte sökte asyl? Jag har inte sett någon sådan siffra, men vi får en fingervisning i en SVT-artikel från den 10 oktober 2015.

Närmare 40.000 flyktingar har sökt asyl i Sverige sedan 1 september men polisen anser att lika många kan ha kommit till Sverige och som inte har sökt asyl.

40 000 som försvann under radarn bara under perioden 1 september – 10 oktober. Hur många kan det då röra sig om för hela 2015?

flyktingar_tyskland_sverige_2015

Varför finns inte totalsiffran för Sverige tillgänglig? Handlar det bara om ointresse från journalisternas sida eller är polisen förhindrad att tala om det? Två veckor efter intervjun i SVT infördes kod 291.

En tidskrävande uppgift är att rycka ut på larm om våld, hot, mordbränder och andra brott på Migrationsverkets boenden. Redan den 26 oktober 2015 hade dessa problem blivit så omfattande att Noa införde en särskild så kallad relationskod för alla ärenden ”som berör migrantsituationen”. (min fetning).

Kan det vara så att även Noa:s beräkningar av hur många som kom till Sverige också är ett ”ärende” som nu ligger under kod 291?

Det borde vara lätt att kolla upp. Polisen som SVT intervjuade är sektionschef vid gränspolisen och heter Patrik Engström. Är han lika frispråkig idag som han var den 10 oktober om hur många ”flyktingar” som försvann under radarn? Eller är han tystad av kod 291?

Källor

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00189&plugin=1

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. bjornwiklund said, on februari 10, 2016 at 6:43 f m

  Ja det har väl aldrig hänt eller kommer inte heller att hända att ” överskattas s.a.s. Kan inte partier, nu S, vinna väljarstöd genom att presentera en politik som folket uppskattar så får man kalla in en PR byrå eller två för att ge ”bröd till folket” Varför inte ha mello et. al. ännu mer? Nu är det ju, också, så bra ordnat att de som fått avslag på ansökan, utvisade, kan gå ”under radarn” och få skola, bidrag osv från andra myndigheter dvs myndigheterna ”konkurrerar” om godheten….
  VEM HAR BESTÄMT ATT KOMMUNER SKALL BETALA FÖR NÅGOT SOM INTE SKALL FINNAS ENLIGT EN MYNDIGHET, MV?
  Det är väl precis som i övrigt för oss att har man dömts för något så får man ju betala böter etc.

  OKK sedan det du skriver att det kan finnas ”lika många”+ under radarn som också åtnjuter kommunernas skolor, bidrag och landstingens sjukvård är ju förfärligt.
  Naturligtvis skall detta anmälas direkt till MV . . .
  Och inte ens du Affe har väl siffrorna från kommunerna och landstingen för vad de utvisade såväl som de med positivt besked kostar?

  Där försvann pensioner etc. hur respektlös får man vara gentemot den som betalar/avstår/hjälper osv??

  Gilla

 2. […] Hur många kom egentligen? […]

  Gilla

 3. […] okänt antal personer in i landet utan att söka asyl. Under perioden 1 september till 10 oktober beräknas de till 40.000 personer. Hur många kan det då röra sig om för hela år […]

  Gilla

 4. […] kommer naturligtvis inte avta om den utveckling vi ser i dag extrapoleras i den statistik som är entydig om varthän det är på väg. Vänsterpartiets medlemmar måste förändra detta […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: