Affes Statistik-blogg

Om egyptierna själva får välja.

Posted in Betraktelser by Affe on februari 17, 2011

Det är nya tider sannerligen. Jag påbörjade detta inlägg igår och innan jag skulle posta det idag råkar jag titta lite på den utrikespolitiska debatten i riksdagen från igår. Jag såg att Kent Ekeroth redan har informerat riksdagen om den här undersökningen. Vi har alltså kunniga personer i riksdagen som kan nyansera debatten.

Det rör sig om en undersökning från Pew Research som publicerades i december 2010. De frågade muslimer i olika länder vad de ansåg i vissa frågor. Till höger är några av resultaten för Egypten.
(Det framgår inte vad respondenterna svarade som inte svarade ”Ja” i de tre första frågorna.
Jag gjorde därför resterande del randiga som en blandning av ”Nej” och ”Vet ej”.)

Sekulär revolt

Jo, det kanske är en sekulär revolt och islamisterna ligger lågt för tillfället, men spelar det någon roll? Opinionsundersökningar ska visserligen alltid tas med en nypa salt, men resultatet från de egyptiska muslimerna är uppseendeväckande även i jämförelse med andra muslimska länder.

Går det att vara annat än mycket skeptisk inför förutsättningarna för demokrati och rättvisa i Egypten? Jodå, om man är svensk politiker går det alldeles utmärkt.

Missa inte debatten och Kent Ekeroths replikskiften. Det är mycket underhållande, men också skrämmande att se hur naiva Ekeroths motdebattörer är. Inte minst Jonas Sjöstedt.

DN DN SvD SvD Dagen

Foto på Jonas Sjöstedt av Gabriel Liljevall

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Christoffer said, on februari 17, 2011 at 7:22 e m

  Om dom vill ha sharia, låt dom få sharia. Det funkar inte att med konstgjorda medel, dvs en väststödd diktator, hålla nere befolkningen. Det blir som en krutdurk; förr eller senare smäller det i en rejäl backlash. Det egyptiska folket måste själva komma till insikt om att religösa lagar är dåliga för det ska bli en stabil och varaktig förändring. Är dom dumma nog att gå vägen mot teokrati så kommer de förr eller senare upptäkta sitt misstag, såsom Irans folk har gjort och nu försöker bli av med sina förtryckare. Glöm inte att Europas länder i århundraen utövat kristna morallagar om otrohet och hädelse. Det är inte så länge sen, historiskt sett, som vi kom ur den dimman.

  Gilla

  • Affe said, on februari 18, 2011 at 2:19 e m

   Nej visst, jag tänker inte hindra dom. Vill dom ha medeltid så ska dom ha det. Vad svenskar bland annat bör vara oroliga för, när våra politiker blir upphetsade över revolutioner och lurar sig själva med sitt önsketänkande, är våra skattepengar.

   Gilla

 2. Magnus A said, on februari 18, 2011 at 2:07 e m

  Här ett intressant klipp där så att säga ”väst möter öst” i form av en kanske godtrogen liberal journalist som trodde att han skulle möta sekulära protestanter och radikala islamister. CNN-journalisten Nick Robertson söker demokratiskapande dialog?

  Pew-undersökningen säger väl dock även att knappt 30 procent av befolkningen förordar sekulärt styre framför islamistiskt, medan knappt 60 procent av befolkningen vill ha islamism. Det om handavhuggning mm gäller ”bara” muslimer??? (Men att Egypten med hög grad av folkstyrd demokrati per automatik undslipper islamiskt styre känns ju inte så säkert även om mellan 1/4 och 1/3 helst vill ha sekulärt styre.)

  En annan sak att notera var att typ 90-95 procent av sunnimuslimer var negativa till Hizbollah i Libanon medan en än större andel av shiamuslimer är för dem… Och det finns nog en dimension av araber är oroliga för att det starkaste landet i arabvärlden tar ledningen, kanske nu Iran… Men sunni- och shia-islamister har visst visat sig kunna samarbeta mot gemensam fiende (naturligtvis Israel).

  Gilla

 3. Olle said, on februari 19, 2011 at 5:55 f m

  Christoffer: ”Om dom vill ha sharia, låt dom få sharia.”

  Problemet är dels att sharia stipulerar att icke-muslimer ska förtryckas och diskrimineras vilket kommer att drabba Egyptens 8 miljoner kristna kopter än mer än förtrycket Mubarak tillät. Dels att sharia kräver krigföring mot icke-muslimer. Det är av detta skäl som Israel är en sådan vagel i ögat för varje rättrogen muslim. De landområden som en gång har varit under muslimsk kontroll är nämligen högprioriterat. Israel är ett första delmål. Därefter kommer Spanien, Portugal, Sicilien, Malta, Östeuropa, Indien…

  Om nordafrika tas över av renläriga muslimer, s k ”islamister”, så kommer västvärlden inte att kunna behålla några normala relationer till dem. Iran har ju hittils hållit sig relativt på mattan även om man har en president som är stor i käften. Men om det uppstår ett pärlband av likasinnade renläriga stater, då kan vi utgå från att det islamiska självförtroendet och högmodet kommer att öka. Man har ju stöd av varandra.

  Ett islamstyrt Egypten kommer sannolikt att använda Suezkanalen som påtryckningsmedel för islamisk politik, t ex för att tvinga igenom bojkotter mot Israel, blockera slöjförbud i Europa, få igenom minskad kontroll av moskéerna här eller tvinga igenom en högre muslimsk invandring. Och detta vore bara en början.

  Gilla

 4. […] et i et land, hvor 82% går ind for stening for utroskab, 84 % går ind for dødsstraf for at forlade islam og 77 % er … Hvem vil de mon stemme på næste gang de får chancen […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: