Affes Statistik-blogg

Våldtäkter i New York och Sverige 1975-2008. En jämförelse.

Posted in Kriminalstatistik - Sverige by Affe on juni 12, 2009

new_york_sverige_valdtakt

new_york_sverige_valdtakt_small

Det är vanskligt av flera olika skäl att jämföra statistik mellan olika länder och våra ”experter” avfärdar säkerligen ett diagram som detta snabbare än jag kan uttala ”Sarnecki”. Men jag undrar om de hade avfärdat det lika snabbt 1975 eller 1985. Jag har en känsla av att då hade det gått ganska bra att jämföra statistiken.

Här är samma data som visar antalet våldtäkter per 100,000 invånare.

new_york_sverige_valdtakt_100000

new_york_sverige_valdtakt_100000_small

Siffrorna från New York 1975-2007 är hämtade härifrån:
http://www.disastercenter.com/crime/nycrime.htm

Siffran för 2008 är hämtad från ”Division of Criminal Justice Service”:
http://criminaljustice.state.ny.us/pio/annualreport/crimeupdate2008.pdf.

Det skiljer lite på siffrorna från de olika källorna och jag vet inte anledningen.

diff

Om DCJS är den mer korrekta källan så kan det vara så att alla siffror förutom den för 2008 är mer eller mindre i överkant.

Tagged with: , ,

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] se videre her. […]

    Gilla

  2. Thomas Bolding Hansen said, on juni 12, 2009 at 3:53 e m

    Hej Affe, mycket spännande blog!

    En stor undersökning blandt unga i Malmö vista at bara 1 av 7 unge kvinnor anmälta våldtäkt:

    http://www.metro.se/se/article/2006/12/19/06/4930-23/index.xml

    Har skrivat om detta här:

    http://logisksnit.blogspot.com/search/label/Sverige

    Gilla

    • Affe said, on juni 15, 2009 at 2:15 e m

      Hej Thomas,
      Tack för länken till metro-artikeln. Intressant att det överensstämmer så väl med Södersjukhusets siffror som jag skrev om i ett annat inlägg. Det ger än mer tyngd åt att använda deras siffror som riktlinje.

      Malmö
      ”Endast tre av tio offer anmäler brottet till polisen”

      Stockholm
      ”30 procent vill anmäla det inträffade”

      Synd bara att det var första gången de gjorde undersökningen i Malmö, så man kan inte jämföra med något.

      Gilla

  3. Peter said, on juni 19, 2009 at 10:26 f m

    Det är mycket intressant att se uppgången 2005 – 2008, dvs efter att sexualbrottslagstiftningen ändrades i extremfeminismens favör. Miljöpartiet har till och med uttalat en önskan att införa lag om samtycke – dvs du ska kunna bevisa att samlaget/tafset/hånglet (whatever som numera anses vara våldtäkt) skedde under samtycke. Kan du däremot inte bevisa detta – vilket gäller vid omvänd bevisbörda som t ex vid DO-anmälningar mot krogar som påstås diskriminera – så döms du för våldtäkt.

    Glöm ej detta, Affe. Jag är medveten om budskapet med bloggen och det råder ingen som helst tvekan om att brottsligheten ökat i det nya, mångkulturella, Sverige. Se gärna denna länk:

    http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/

    Hade du kunnat få fram statistik där det går att urskilja ”våldtäkt”, ”grov våldtäkt”, och kanske överfallsvåldtäkter, så hade det blivit betydligt mer intressant. Det har också visat sig att falska våldtäktsanmälningar bara ökar och ökar i västliga länder. Kvinnor är inte alltid per automatik offer – även om extremfeminismen de senaste 30 åren fått många att tillämpa ett sådant synsätt i Sverige. Läs gärna mer på http://www.genusmagazinet.se

    Gilla

  4. Affe said, on juni 20, 2009 at 12:27 e m

    Hej Peter,
    Jo, jag har följt med lite i den frågan. Det är intressanta och viktiga frågor. Precis som du antyder är ”budskapet med bloggen” och det du tar upp två olika problem. Det finns tyvärr en risk att genusmagazinet.se och liknande grupper trots den viktiga frågan de driver agerar ”nyttiga idioter” när/om de onyanserat stämmer in i kören att våldtäkterna inte har ökat. Något du inte gjorde.

    Säkerligen spelar lagändringen 2005 in i den mycket dramatiska uppgången av våldtäktsanmälningar, men samtidigt ser man dramatiska uppgångar i många andra våldsbrott under samma period. Det är det som är huvudbudskapet med bloggen. Att visa hur det ser ut på hela fältet. Hur trenden ser ut.

    Om du kan hitta bra material till det du efterlyste sammanställer jag det gärna. Men det är en snårskog av definitioner som är tröttande. För mig är det enkelt. Antingen känner man förövaren eller inte, punkt. BRÅ vill vara klåfingriga och fördunkla statistiken med vilseledande begrepp som ”ytligt bekanta”. Motstridiga uppgifter basuneras ut och media och tyckare väljer ut det de vill rapportera om och blandar ihop begrepp som ”bekanta” och ”nära relation”. Det är total förvirring.

    ”Samtidigt har andelen våldtäkter där offer och förövare har en nära relation minskat med 12 procentenheter. De utgör nu 17 procent av de anmälda våldtäkterna.”
    http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/andra-typer-av-vaaldtaekt-anmaels-222651

    Hur ofta hör man det i våldtäktsdebatten? 83 procent av våldtäkterna sker inte i en nära relation.

    Gilla

  5. […] i New York och Sverige 1975-2008. En jämförelse.”https://affes.wordpress.com/2009/06/12/valdtakter-i-new-york-och-sverige-1975-2008-en-jamforelse/Med ditt resonemang måste anmälningsbenägenheten hos New York-borna alltså ha minskat men ha […]

    Gilla

  6. Mr Johan Sven Wallin said, on december 27, 2017 at 3:16 e m

    Intressant och väldigt tydliga grafer , synd bara att våldet mot tjänstemän ökar och sexulbrotten ofredande mot kvinnor har ökat på 2000 talet . Borde varit tvärtom när Sveriges ekenomi går så väldigt bra i en högkonjukturen

    Gilla


.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.