Affes Statistik-blogg

Överrepresentation i praktiken

Posted in Kriminalstatistik - Sverige by Affe on september 7, 2018

Invandrare och invandrares barn är överrepresenterade i brottslighet. Vad innebär det och vad får det för konsekvenser när de överrepresenterade grupperna ökar?

Överrepresentation i brottslighet mäts genom att jämföra den procentuella andelen kriminella (skäligen misstänkta för brott) i olika grupper. I den senaste stora undersökningen från Brå såg det för samtliga brott ut så här:

Av de utrikes födda var 12,4 procent misstänkta för brott, jämfört med ”födda i Sverige med svenskfödda föräldrar” där bara 5 procent var misstänkta för brott. Utrikes födda är därför överrepresenterade 2,5 gånger (12,4 dividerat med 5).

Under lång tid har Brå inte visat något intresse för att undersöka hur brottsligheten bland invandrare och invandrares barn ser ut.

Expressen feb 2017:

På Brå tycker man att den gamla rapporten från 2005 duger än. Den visar ungefär samma resultat som en tidigare Brå-utredning från 1996 och som undersökningar gjorda av Stockholms universitet sedan 1960-talet – och Brå drar slutsatsen att det ser likadant ut i dag.

– Resultaten är så pass lika över tid, vi ser överrepresentation i varje studie. Fem procent av dem med svenska föräldrar är misstänkta för brott jämfört med tolv procent av utlandsfödda.

Jag har tagit Brå på orden och tittat på hur överrepresentationen såg ut i rapporten från 2005 och visar i denna video vad det får för konsekvenser när populationen förändras och den överrepresenterade gruppen (utländsk bakgrund) ökar sin andel. 1

Naturligtvis går det inte att med exakthet räkna ut antal kriminella på det här sättet. Men om Brå har rätt och om populationen i exemplen är representativ för hela befolkningen är det detta resultat som Brå räknar med.

Det är gamla siffror i Brå:s rapport och överrepresentationen har med mycket stor sannolikhet ökat de senaste 17 åren. Jag har inte tagit hänsyn till det utan tar som sagt Brå på orden.

Tips: Videon är interaktiv. Du kan pausa och dra tidsregeln till önskad populationsförändring för att se resultatet.

1.I exemplen minskar svensk bakgrund i samma hastighet som utländsk bakgrund ökar. Detta har gjorts för att tydliggöra konsekvenserna som populationsförändringen resulterar i. Antalet i hela populationen ligger stadigt på 300 000. Det är bara sammansättningen som förändras.

För att det inte skulle bli för mycket siffror har jag räknat ut den sammanlagda överrepresentationen för invandrare och invandrares barn, baserat på populationen 2017.

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Videon är interaktiv. Du kan pausa och dra tidsregeln till önskad populationsförändring för att se resultatet. Se Affes Statistik-bloggs ledsagetekst. […]

    Gilla

  2. […] Affes statistikblogg har dock tittat lite närmare på vad det innebär och vad får det för konsekvenser när de överrepresenterade grupperna ökar. Vilket inte våra politiker eller de så kallade journalisterna har gjort. De tycker bara det är spännande med mångkultur. […]

    Gilla

  3. https://luegenpresse2.wordpress.com/ said, on december 17, 2018 at 4:29 f m

    hi!
    here https://luegenpresse2.wordpress.com/2016/10/16/statistiken-die-politiker-und-presse-immer-wieder-leugnen/ you can find now over 600 criminal statistics from all over the world.mostly in german but also in english etc.

    Gilla

  4. nilscobra said, on januari 29, 2020 at 1:02 e m

    Har man en överrepresentation så är antalet alltid högre än vad det skulle varit annars. Med andra ord, tack vare massinvandringen begås det mer brott i Sverige än vad det skulle gjorts annars.

    Gilla


.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.