Affes Statistik-blogg

Svar från SVT Brottspejl.

Posted in Gammelmedia by Affe on mars 18, 2013

Fick ett svar från SVT angående mitt inlägg: SVT:s Brottspejl är missvisande. I inlägget kritiserade jag deras jämförelse mellan anmälda brott i kommun, län och riket eftersom den gav en missvisande bild.

Hej Affe.

Tack för dina kommentarer och din noggranna genomgång av vad vi visar på Brottspejl. Vi beklagar det sena svaret men hela redaktionen har varit bortresta under en period.

Vi är medvetna om problematiken du påpekar med bortfallet av anmälda brott i kommuner. Men vi har valt att göra på det här sättet, eftersom vi anser att det ändå blir minst missvisande- då vi visar datan som den ser ut. Man hade kunnat ta bort de anmälningarna även ur länsstatistiken, men då hade vi istället visat fel data på ställen där det finns korrekt data att visa.

Vi anser vidare att det skulle vara mer missvisande att fördela ut anmälningarna på kommunerna på det sätt du föreslår, då manipulerar vi datan på ett sätt som inte är bra. Det vi gör i nuläget, är att visa den data som finns, vilket vi ser som en huvuddel i vårt uppdrag. All statistik vi visar är den officiella statistiken från BRÅ och vi kan alltså inte göra några egna antaganden om hur de övriga anmälningarna fördelar sig mellan kommunerna. Det du har rätt i, och som nu ska åtgärdas, är att vi bör vara tydligare med det bortfall som sker, till exempel genom att beskriva det på Brottspejls omsida.

Hälsningar

Kristofer Sjöholm, projektledare
Helena Bengtsson, databasredaktör
Linnea Heppling, datajournalist

Kommentar
Nog är det väl lite märkligt att de är medvetna om problematiken, men fram till nu har valt att inte uppmärksamma sina läsare på det?

Vi bör vara tydligare med det bortfall som sker”. Kan man bli ”tydligare” om något som man inte har nämnt med ett ord innan?

Och är det speciellt ”tydligt” att bara beskriva problemet på Brottspejls omsida? Hur många går in där för att leta efter förklaringen på ett problem i framställningen som de inte blir informerade om?

Tagged with: ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Cavatus said, on mars 18, 2013 at 8:47 e m

    Bra jobbat, Affe! De ska känna strypsnaran när de ger ut i grunden oriktiga siffror.

    Gilla

  2. Nickie said, on mars 18, 2013 at 9:44 e m

    Den här bloggen är grym!

    Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: