Affes Statistik-blogg

Fullbordade våldtäkter 1975-2018 slutlig statistik

Posted in Kriminalstatistik - Sverige by Affe on mars 29, 2019

Nu har den slutgiltiga statistiken för 2018 kommit från Brå. Som vanligt justeras det litegrann uppåt. Denna gång med 116 anmälningar. Ett tidigare inlägg om den preliminära statistiken har fått kritik mot att jag inte redovisar fullbordade våldtäkter och våldtäktsförsök i klump, som Brå brukar göra. Detta trots att jag i inlägget tydligt förklarar varför:

Observera att detta bara är fullbordade våldtäkter. Brå presenterar våldtäktsförsök och fullbordade våldtäkter tillsammans, vilket ger en vilseledande bild då våldtäktsförsöken har en helt annan trend än de fullbordade våldtäkterna.

Fullbordade våldtäkter har ökat med 1 694 procent sedan 1975
Våldtäktsförsök har ökat med 19 procent sedan 1975

Med en så enorm skillnad i trend är det inte bara oseriöst, det är ohederligt, att redovisa dessa två kategorier i klump.

Bäst att tillägga. Givetvis har lagändringar påverkat statistiken, i synnerhet lagändringen 2005. Jag skrev om det för tio år sedan och gjorde även en grov uppskattning av antalet anmälda fullbordade våldtäkter om inte ändringen av sexualbrottslagen hade gjorts 2005. Då kom jag fram till att 2008 års siffror skulle reduceras med 43 procent. Idag skulle en sådan reducering innebära ett resultat på 4 305 fullbordade våldtäkter för 2018. Jag kan tänka mig att det ligger där någonstans. Fortsätter man trenden från 2004 hamnar man runt 4 000 idag. Men vi vet inte, eftersom våra beslutsfattare inte brydde sig om att de förstörde statistiken när de genomförde lagändringarna som de gjorde, och Brå har inte lyft ett finger för att bringa klarhet i hur den egentliga våldtäktsökningen kan tänkas se ut. Det jag skrev för tio år sedan gäller i högsta grad fortfarande.

”Det som är mest frustrerande i detta är att Brå mycket väl kan sätta en man på det här och snabbt ta reda på vilka våldtäktsanmälningar efter 2004 som hade klassats som sexuellt tvång eller någonting annat utan ändringen i lagen. Men icke, de är helnöjda med osäkerheten så de kan fortsätta få folk att tro att hela våldtäktsökningen beror på lagändringar.”

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Nu har den slutgiltiga statistiken för 2018 kommit från Brå. Som vanligt justeras det litegrann uppåt. Denna gång med 116 anmälningar. Våldtäkter har ökat med 1 694 procent sedan 1975. Våldtäktsförsök har ökat med 19 procent sedan 1975. Med en så enorm skillnad i trend är det inte bara oseriöst, det är ohederligt, att redovisa dessa två kategorier i klump. Affe. […]

  Gilla

 2. […] Affes statistikblogg har selekterat bort de anmälningar som rör våldtäktsförsök från dem som avser fullbordade våldtäkter, något som Brå inte gör i sin presentation av siffrorna. Affes skriver att det är vilseledande, oseriöst och ohederligt av Brå att inte särredovisa eftersom trenderna för de två kategorierna är helt olika. […]

  Gilla

 3. Ivar L said, on mars 30, 2019 at 10:13 f m

  Intressant med den oerhörda skillnaden i trend mellan våldtäktsförsök och fullbordade våldtäkter. Finns det någon förklaring till denna märkliga diskrepans mellan två fenomen som rimligen borde ha ett visst förhållande till varandra?

  Gilla

  • Affe said, on mars 31, 2019 at 12:46 f m

   Inte vad jag vet. Men det är ju inte otroligt att lagändringarna kan ha en inverkan. Det som tidigare rubricerades som ett försök rubriceras nu som något annat. Men det är en märkligt jämn kurva.

   Gilla

 4. Hans Björkström said, on april 2, 2019 at 4:25 f m

  Tänk att sjuklöverns politiker fullt ut accepterar 21 importerade våldtäkter av svenska kvinnor och småflickor PER DYGN ! Inget handlingsprogram föreslås, ingen debatt utlyses ! Skrämmande!

  Gillad av 1 person


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: