Affes Statistik-blogg

Utländsk bakgrund

Posted in Migration by Affe on mars 27, 2017

Debatten har återigen blossat upp angående begreppet ”utländsk bakgrund”. Erik Almqvist hävdade att 37 procent av befolkningen i Sverige i åldern 0-44 år nu har utländsk bakgrund. Lars Lindström på Expressen menar att Almqvist sprider faktafel.

Almqvist är korrekt. Det finns två definitioner på ”utländsk bakgrund” och båda används. Bara man anger vilken definition som avses är det helt ok. I den ena (äldre definitionen) räknas dessa grupper in:

Utländsk bakgrund:
utrikes födda
inrikes födda med två utrikes födda föräldrar
inrikes födda med en inrikes och en utrikes född förälder

Svensk bakgrund:
inrikes födda med två inrikes födda föräldrar

I den nya definitionen (från 2003 och framåt) räknar man så här:

Utländsk bakgrund:
utrikes födda
inrikes födda med två utrikes födda föräldrar

Svensk bakgrund:
inrikes födda med två inrikes födda föräldrar
inrikes födda med en inrikes och en utrikes född förälder

2003 flyttades alltså gruppen ”inrikes födda med en inrikes och en utrikes född förälder” över till ”Svensk bakgrund”. Över en halv miljon personer bytte kategori.

Båda kategoriseringarna är behäftade med problem. I den äldre kategoriseringen hamnade till exempel Mikael Wiehe i kategorin ”Utländsk bakgrund” eftersom han är född i Sverige med en dansk och en svensk förälder.

Med den nya kategoriseringen hamnar den här IS-krigaren i gruppen med svensk bakgrund eftersom han är född i Sverige med en somalisk pappa och en svensk mamma.

Ekonomen Jan Tullberg har föreslagit en lösning på detta problem. Han delar helt enkelt upp gruppen ”inrikes födda med en inrikes och en utrikes född förälder” och fördelar hälften till ”svensk bakgrund” och hälften till ”utländsk bakgrund”. Det är den mest rimliga kategoriseringen. Både Mikael Wiehe och IS-krigaren passar då in i modellen.

Med denna kompromiss-definition utgör personer med utländsk bakgrund 0-44 år idag 31,9 procent.

Utan ett sammanhang säger den siffran inte så mycket. Det finns lättillgänglig data från 2002. Så här ser utvecklingen ut sedan dess:

Nedan visas ökningen i procentenheter från året innan.

18 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Micke said, on mars 27, 2017 at 7:41 e m

    Äntligen en tydlig framställning av vad det hela handlar om! Tänk om journalisterna också kunde besvära sig med lite research innan de smutskastar andra.

    Gillad av 1 person

    • Hans Nilsson said, on mars 28, 2017 at 2:29 e m

      Man kan inte begära det orimliga av personer som inte är vid sina sinnes fulla bruk.

      Gillad av 2 personer

  2. Pekka Rousu said, on mars 27, 2017 at 7:43 e m

    Du har ju förstås helt rätt. Märkligt bara att etablissemanget ständigt vill sänka dessa siffror. Samma sak som med andelen muslimer i Sverige. Man vill liksom måla upp en bild om att ingenting knappt har förändrats i Sverige och att det finns gott om möjligheter att späda ut befolkningen mycket, mycket mer. Men statistik är statistik och det kan de inte komma undan. Ska bli intressant att räkna på detta om tre år. Det ska visst komma hit ca 1/2 miljon människor. Med lite ihärdigt barnafödande av utländska människor och en White flight så kanske det kan bli upp mot 38%.

    Gillad av 1 person

  3. bjornwiklund said, on mars 27, 2017 at 8:26 e m

    Säger aha för jag visste inte riktigt hur det begreppsmässigt låg till . .
    Har tittat på demografin i de fyra olika grupperna och den är minst sagt olika . . så olika att man kan faktiskt se både det ena och det andra i de olika grupperna….
    bifogar:
    Myten N.B. endast hälften i arbetsför ålder kommer någonsin i arbete
    https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/02/06/demografi-i
    De barnrika, inflyttade, familjerna 6-7 barn per kvinna
    https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/02/06/demografi-ii
    De mixade familjerna som också har mer barn men inte fler i arbetsför ålder
    https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/02/06/demografi-iii
    Alla i jämförelse och åven på hela populkationen mhtt den låga sysselsättningen är de 3 miljoner som invandrat en ”belastning” för myten bättre demografi…
    https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/02/06/demografi-iv

    Gilla

  4. Schyffert said, on april 1, 2017 at 2:38 e m

    Vägverket presenterar idag nya vägmärken som speglar vår nya demografi:
    http://forumbilder.se/G80NK/carbecue300
    http://forumbilder.se/G80NK/stenkast300

    Äntligen är förorten representerad i skyltikonografin!

    Gillad av 1 person

  5. Lars Åhlin said, on april 18, 2017 at 9:04 e m

    Vad variabeln ”utländsk/svensk bakgrund” skall fånga är ju i vilken mån individen assimileras till svensk kultur. Hade man fortsatt med insamling direkt från individer skulle man kunnat frågs om t ex språk i hemmet, och/eller religion. Efterhand som ”nyanländas” i Sverige födda barn bildar familj, men behåller kultur mm, blir detta alltmer angeläget.

    Gillad av 1 person

  6. Illwill said, on maj 1, 2017 at 9:57 f m

    Jag förstår inte hur man kan ta 50% där. Visst, data saknas för att korrekt dela upp gruppen, men en individ med en somalisk förälder betraktas som en utlänning och en individ med en norsk förälder betraktas som svensk i samhället (som sig bör). Vi bör för stunden ha fler svenskar med en norsk/dansk/finsk förälder än somalier med en svensk förälder, hoppas jag.

    Oavsett så är det skrämmande siffror och ytterligare bevis på det pågående folkmordet.

    Gillad av 1 person

    • Affe said, on maj 1, 2017 at 5:35 e m

      Exemplen jag tar upp i inlägget är mer för att visa ”problemet” som gör att det blir låsta positioner. Personligen tycker jag inte att det är något problem, och det tyckte man inte heller innan 2003 då man redovisade båda invandrarbarn-kategorierna i en klump. Både Mikael Wiehe och IS-krigaren har bevisligen utländsk bakgrund. Men människor på båda sidor av skranket reagerar känslomässigt och diskussionen kommer ingenstans.

      Att dela upp med just 50/50 handlar om att det på pricken är 50/50 om man har en svenskfödd och en utlandsfödd förälder.

      Egentligen spelar det mindre roll hur man kategoriserar. Det är ju trenden som är det intressanta, och den är densamma oavsett vilken kategorisering man använder. Trenden är något som Niklas Orrenius och andra absolut inte vill prata om. De vill att folk ska reagera känslomässigt och att diskussionen ska dö innan den ens har startat genom att ta upp exempel som Mikael Wiehe.

      Om utländsk bakgrund (gammal definition) blir i majoritet ett visst år tar det cirka 10 år innan utländsk bakgrund (ny definition) blir i majoritet. Och cirka 5 år innan utländsk bakgrund (50/50-varianten) blir i majoritet.

      Gilla

  7. Anonym said, on oktober 25, 2017 at 8:46 e m

    Affe, du kanske är intresserad av det dataset som PJ Jonasson tagit fram? Alla domar i sexbrott mellan 2012 och 2017 från 40 av 46 tingsrätter, katalogiserat på gärningsmännens ursprungsland och uppehållsstatus.

    https://pjjonasson.wordpress.com/2017/10/23/ny-undersokning-om-utlanningar-och-sexualbrott/

    Gilla

  8. Anonym said, on december 14, 2017 at 1:17 f m

    Aså vilka Svensk rasist hatare mot invandrare med Utländsk bakgrund.

    Gilla

  9. #bblogger said, on januari 2, 2018 at 6:12 f m

    Japan’s top economist Takaaki Mitsuhashi talks how Sweden has destroyed it’s own economy by mass migration. He is even more shocked that Swedes don’t care to stop it:

    Gilla

  10. […] de comprendre la véritable composition raciale/ethnique du pays. Voici un exemple d’un blogue qui tente de combler les lacunes laissées par le gouvernement. Récemment, Pew Research a estimé […]

    Gilla

  11. Erik van der Heeg said, on maj 8, 2018 at 5:39 f m

    Det är helt riktigt. Jag själv var svensk medborgare med utländsk bakgrund fram till 2003.
    Sedan dess är jag helt och hållet svensk!

    Gilla

  12. […] med utländsk bakgrund – ett tjänstemannabeslut med politisk innebörd. Fram till 2003 betydde utländsk bakgrund den som är född utomlands eller i Sverige av två utrikes födda föräldrar, eller född i […]

    Gilla

  13. Marie-Louise said, on januari 22, 2019 at 7:30 f m

    Går det att ta reda på hur många av de nyfödda som har svensk respektive utländsk bakgrund?

    Gilla


.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.