Affes Statistik-blogg

Klarspråk om flyktingbarnen

Posted in Migration by Affe on januari 28, 2017

Börjar det hända något i Sverige? Börjar man kunna säga sanningar om de ensamkommande flyktingbarnen?

Med jämna mellanrum tänds hoppet om att klarspråk äntligen ska börja talas.

I Dagens Nyheter av alla ställen intervjuas barnpsykologen Marie Hessle.

Hon berättar:

De här barnen förses med en flygbiljett och en historia. De reser alltid på vuxnas initiativ och ofta med ett bestämt uppdrag. Alla har svåra upplevelser bakom sig, och de flesta får också- stanna i Sverige. Men den historia de berättar är ofta tillrättalagd. Varken namn, ålder, ursprungsland eller uppgifter om föräldrar eller syskon kanske stämmer.

Just nu säger många barn att de kommer från Somalia. De säger att de har suttit i fängelse och lyckats fly eller också har deras pappa blivit skjuten utanför huset. Familjen är skingrad och de vet inte var mamma eller syskonen tagit vägen. I fickan har de en adress till en ”släkting” i Sverige. Men bakgrunden är oftast betydligt mer komplicerad än så och ibland stämmer uppgifterna inte alls med verkligheten.

Forskaren Reza Eyrumlu skriver i tidskriften ”Invandrare & Minoriteter”.

Barn och ungdomar som anländer ensamma till Sverige och söker asyl här vet i regel med sig att de måste försöka få uppehållstillstånd i landet för att därmed kunna hjälpa sina föräldrar att få komma efter hit. Den som spelar den viktigaste rollen i dessa barns och ungdomars dagliga kontakter är en människosmugglare: den information som han ger dem skall hjälpa föräldrarna att få komma till Sverige.

Barnen blir därigenom ofta tvungna att vittna falskt inför svenska myndigheter och att dölja sina känslor för sig själva. De gör vad som helst för att fullfölja sin enda plikt mot de sina i hemlandet i en situation där de växer, studerar, upplever och känner behov av olika sociala kontakter. Deras sociala behov under den långa väntetiden i Sverige kommer på detta sätt delvis i konflikt med plikten mot föräldrarna och släkten. Därigenom lever de under starkt tryck från flera håll.

Nu till kallduschen.

Det första citatet är mycket riktigt från en artikel i DN men det skrevs i september 1992. 24 år sedan.

Det andra citatet har också några år på nacken. Det publicerades 1990.

Flyktingbarn

Tagged with:

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bjarne said, on januari 30, 2017 at 8:20 e m

  De förhållanden och sanningar som dessa sakkunniga gav uttryck för då, skulle på 00-talet och nu än mer på 10-talet rendera dem utfrysning och kanske spolierade yrkesutsikter.

  Gilla

 2. […] Från Affes Statistik-blogg […]

  Gilla

 3. Peter said, on januari 31, 2017 at 1:14 e m

  Reblogga detta på Vad händer i Mellanöstern idag?.

  Gilla

 4. Bengt Pettersson said, on februari 8, 2017 at 3:00 e m

  Hej Affe!

  Detta är endast till dig.

  Jag tänkte fråga dig om det går bra att lägga upp en annons på eran hemsida med en förfrågan om att få folk att engagera sig i att rädda vårat land?
  Om du/ni finner annonsen olämplig så har jag största respekt för det. Du kan läsa igenom annonsen som kommer nedan och se vad du tycker.

  Mvh Bengt Pettersson

  Medborgarinitiativet

  Bor du i Stockholm/Uppsalaområdet och vill komma i kontakt med likasinnade och aktivera dig?
  Vi är en samling människor från alla delar av rörelsen, både folk som är anslutna till organisationer som ickeanslutna vars gemensamma nämnare är att vi vill Sverige och Europa väl. Vi fungerar lite som ett forum där alla schatteringar inom rörelsen kan mötas och diskutera fritt och skapa kontakter. Vi brukar ibland anordna mindre föreläsningar och aktioner/utdelningar, och även lite mer sociala aktiviteter som middagar eller bara träffas över en fika.
  Är du intresserad så kan du gärna höra av dig till oss på ‘ medborgarinitiativet@gmail.com ‘ och lämna namn och telefonnummer så hör vi av oss till dig.

  Väl mött!

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: