Affes Statistik-blogg

Sverige och Tyskland tar ansvar?

Posted in Migration by Affe on december 18, 2014

Den senaste tiden har det varit populärt bland våra makthavare att säga att Sverige och Tyskland tar ansvar på asylområdet. Sanningen är att Tyskland inte ens är i närheten av Sverige när det gäller att ”ta ansvar”. Varför låter journalisterna politikerna komma undan med det?

Färsk statistik från Eurostat visar hur det ser ut.

asylsokande_kvartal_1_3

I absoluta tal tog Tyskland emot 130 895 asylsökande under perioden. Om Tyskland hade tagit lika stort ”ansvar” som Sverige hade den siffran istället varit 502 636.

Varför säger man då att det är ”Tyskland och Sverige” som tar sitt ansvar? Jo, därför att det har en lugnande effekt. Man vill signalera att Sverige inte är ensamt om den här politiken. Om tyskarna kan ta ett stort ansvar då skall väl vi också kunna klara det, är budskapet.

Dessvärre är vi helt ensamma om den här politiken. Tyskland tittar lika storögt förvånade på Sverige som de andra länderna i Europa gör. Richard Swartz skriver om den saken i den mycket läsvärda artikeln ”Inför en förundrad omvärld”.

Eurostat

Tagged with: ,

23 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. pappasvenpappasven said, on december 19, 2014 at 6:39 f m

  JÄTTEBRA Affe!

  Gilla

 2. pappasvenpappasven said, on december 19, 2014 at 6:44 f m

  Reblogga detta på pappasven och kommenterade:
  Bra källa för en vild av verkligheten

  Gilla

 3. Bo Ström said, on december 19, 2014 at 8:09 f m

  Hur ser kvoten ut mellan antalet asylsökande och antalet som sedan beviljas asyl?

  Är det 50% som får stanna, 90% eller 10%?
  Det måste väl dessutom skilja mellan länderna beroende på regler?

  Egentligen är det ju antalet beviljade asyler som är det väsentliga i sammanhanget.

  Gilla

  • Anonym said, on december 19, 2014 at 3:04 e m

   Sverige beviljar mer än hela eu tillsammans.

   Gilla

  • Affe said, on december 19, 2014 at 5:52 e m

   Förvisso, men antalet asylsökande betyder ju en del ekonomiskt. Migverket måste anställa 1 000 personer nästa år.

   The Local har en bra överblick för 2013. Sverige är även här givetvis bäst i klassen.
   http://www.thelocal.se/20140619/sweden-takes-19-percent-of-eus-asylum-seekers

   Gilla

  • Illwill said, on januari 23, 2015 at 8:16 f m

   Inte bara, asylsökande är en ren nettoförlust för samhället, även om de inte får stanna. Visst, de kostar mer om de får stanna (eller väljer att stanna ändå), men se på t.ex. de s.k. ”ensamkommande flyktingbarnen” (som varken är ensamkommande, flyktingar eller barn)…de kostar absurt enorma summor, upp till 16 tusen kronor PER DAG. Dessa män är svindyra även under tiden då de är asylsökande.

   Fast för folkutbytet så har du ju helt rätt, där är det (nästan) bara de som beviljas asyl som spelar roll. Och självklart är Sverige helt j-la extremt även när det gäller beviljanden.

   http://www.europaportalen.se/2014/06/sverige-gav-flest-flyktingar-asyl
   ”Sverige stod för en femtedel av alla beviljade asylansökningar i EU under 2013”

   Sverige beviljade fler asylansökningar än Tyskland. I absoluta tal alltså, inte per 1000 invånare eller något sådant…för Sverige är fanatiskt.

   Gilla

 4. Bo Ström said, on december 19, 2014 at 8:47 f m

  Hej igen!
  Jag hittade ett svar på min fråga på en sajt som heter Europaportalen. De kallar sig oberoende nyhetssajt och drivs av fackföreningsrörelsen så jag tror inte det rör sig om hittepåuppgifter.

  http://www.europaportalen.se/2014/06/sverige-gav-flest-flyktingar-asyl

  Nåväl, 2013 var andelen beviljade asyler i Sverige 58%. Relativt hög kvot, speciellt för länder som tar emot många asylsökande. Översatt till Affes siffra för de första 9 månaderna 2014 blir det i så fall 3619 beviljade asylansökningar per miljon invånare. Kanske blir siffran högre eftersom syrier är garanterade PUT? Eller?
  Toalt blir det i vart fall som en svensk medelsmåstad, cirka 40000 personer som kommit för att stanna de första 9 månaderna 2014. Rätt mycket tycker jag.

  En annan kvot som vore intressant i sammanhanget är antalet beviljade anhöriginvandrare per beviljad asyl.

  Gilla

 5. […] Eurostat        Affes […]

  Gilla

 6. At ‘tage ansvar’ « Snaphanen said, on december 19, 2014 at 8:59 f m

  […] Den senaste tiden har det varit populärt bland våra makthavare att säga att Sverige och Tyskland tar ansvar på asylområdet. Sanningen är att Tyskland inte ens är i närheten av Sverige när det gäller att ”ta ansvar”. Varför låter journalisterna politikerna komma undan med det? Färsk statistik från Eurostat visar hur det ser ut.Affe […]

  Gilla

 7. Trisse Bult said, on december 19, 2014 at 9:32 f m

  Bo Ström: Enligt de flesta miggor är det ”blunda och bevilja” som gäller oavsett hur uppenbara vissa lögner är i memorerade asylhistorier.

  Gilla

 8. Loa said, on december 19, 2014 at 10:40 e m

  Jag mår ILLA. Jag gråter. Våldtagen av ens eget land. Vissa politiker är onda, andra medlöpare och nästan hela befolkningen hjärntvättad, sjungande Halleluja!

  Gillad av 1 person

 9. Anonym said, on december 20, 2014 at 9:46 f m

  Var är Malta? Fast det kanske inte finns längre, är väldigt extremt

  Gilla

 10. Anonym said, on december 21, 2014 at 10:45 f m

  Detta handlar om omvänd psykologi

  Sverige och Tyskland tar nästan emot 300000 asyl av 500000 i år

  Gång på gång skyller Sverige på 20 andra EU länder inte ta sitt ”ansvar”

  Men det jag tror när 300000 asyl får avslag att dessa EU länder tar just sitt ”ansvar” men inte Sverige som bryter alla tänkbara byråkratiska regler

  Ta tex Syrier och uppehållstillstånd – Europa har visumkrav på Syrien då river Sverige som enda land upp detta och ger alla syrier permanent uppehållstillstånd

  Det är detta man vill alla EU länder ska göra så det blir FRI MASSINVANDRING för alla syrier i EU!

  När Sverige skuldbelägger resten av EU handlar det ju om att de vill EU ska bryta mot byrokratisla regler Sverige INTE tar ansvar för!

  EX skickar Sverige inte tillbaks ”flyktingar” till Italien då de inte kan garanteras ”säkerhet”

  Gilla

 11. Dumsvensk said, on december 21, 2014 at 9:34 e m

  I Sverige sägs det ju egentligen vara fult att sticka ut på grund av den s k jantelagen. Hur i helvete kommer det sig då att Sverige sticker ut bland alla andra länder i Europa och västvärlden när det gäller asylmottagande? Snacka om hyckleri. PK-svensken måste ha världens mest naiva människosyn.

  Gilla

 12. Mikael said, on december 22, 2014 at 4:41 f m

  Tack Affe!

  Gilla

 13. Johan said, on december 29, 2014 at 1:46 f m

  Men go vänner, det är promille vi räknar här. Per kapita handlar det om 0.006 personer, om 166 år kanske du får försörja en hel flykting, jag kan förstå att det känns som en enorm belastning för er att ta hand och 6 tusendels person, det lär vara en dramatisk ökning av antalet människor ni hjälper i era liv.

  Affe är dessutom tämligen orättvis, det finns statistik hos Eurostat, som visar på överbefolkning av områden i Europa, hans per kapita beräkning missgynnar starkt redan överbefolkade regioner. Skulle man räkna med en rättvisa så som Affe gör, så skulle de regioner som har de största problemen med överbefolkning ta emot flest invandrare av alla regioner. Det är en märklig rättvisa och alla människor på vår jord skulle om man extrapolerar i statistisk data i bästa SD manér, samla hela jordens befolkning i en enda punkt.

  Dessutom tar Tyskland ansvar för flyktingströmmarna som orsakas av alla de konflikter som västvärlden skapat senaste åren genom att öka sitt flyktingmottagande i större utsträckning än något annat EU land, där inräknat Sverige.

  Gilla

 14. Jan Jansson said, on december 30, 2014 at 11:50 f m

  Hej Affe! Mycket bra blogg!

  I ett (mycket) tidigare inlägg har du gjort en sökbar tabell över antal anmälda brott per 100 000 invånare och andelen med utländsk bakgrund i sveriges kommuner. Jag roade mig med att göra en punkt-plott av detta, och visst får man fram en tydlig korrelation. Men, spridningen på prickarna är betydande, och korrelation implicerar inte kausalitet. Dessutom har invandrare lägre inkomst, vilket säkert i sig orsakar kriminalitet.

  Skulle du kunna ta fram data för kommunerna igen, men denna gång även ta med genomsnittlig förvärvsinkomst eller skattebetalning per kommuninvånare? På så sätt skulle man kunna dra ifrån inkomsteffekten och se hur mycket som är kvar efteråt. Om det vore möjligt att separera brotten i olika kategorier så vore det naturligtvis ännu intressantare – invandrarbrottslighet är inte jämt fördelad över alla kategorier – men det kanske inte är möjligt.

  Kommentar: Även om man drar bort korrelationen mellan inkomster och kriminalitet så har man naturligtvis inte slagit fast att andra variabler inte har en effekt, och man har inte utrett kausaliteten. En hög kriminalitet skulle kunna försämra inkomstmöjligheterna, eller så kan det vara en annan bakomliggande variabel som orsakar flera av effekterna. Men, om man kan dra bort korrelationen mot genomsnittlig inkomst så har man kommit en bit på vägen till en bättre förståelse.

  Med vänliga hälsningar
  Jan Jansson

  P.S. Om du har ett email som man kunde skriva till så vore det bra.

  Gilla

 15. Nils said, on januari 21, 2015 at 9:19 e m

  Jag gillar din grafik. Någon hade dessutom gjort en satir/ironi och placerat in SD i mittfältet. Dessutom hade de gjort kommentaren ”De goda” för Sverige. Och ”de vill också vara goda” för dem som kom på platserna efter, och slutligen ”rasistländer” för de övriga. Någon som kan tipsa var man hittar den satir/ironin. Jag har tappat bort den.

  Gilla

 16. Rolf said, on april 4, 2015 at 4:08 e m

  Nu känns det som debattklimatet sakta håller på att förändras.
  Smålandsposten som tidigare varit helt PK presenterar idag en
  ledare som beskriver verkligheten.
  http://www.smp.se/ledare/parallellsamhallet-ar-har/

  Gilla

 17. Anonym said, on september 3, 2016 at 4:58 f m

  n

  Gilla

 18. Anonym said, on september 3, 2016 at 5:09 f m

  Hur kan statistiken se ut nu?

  Gilla

 19. tee shirt said, on oktober 14, 2018 at 1:48 e m

  Your stuff is like health food for my brain. I used to study this topic when I was in school. I discovered this while on Reddit. I truly feel your site needs a great deal more attention.

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: