Affes Statistik-blogg

Sexualbrott 1975-2011

Posted in Kriminalstatistik - Sverige by Affe on februari 8, 2012

Våldtäkt har på senare år omdefinierats så att det omfattar brott som tidigare rubricerades som sexuellt tvång och sexuellt ofredande. Detta brukar användas som en förklaring till den kraftiga ökningen av anmälda våldtäkter efter 2005.

Lagändringen förklarar säkerligen en del av ökningen men långtifrån hela. För att få en bättre helhetsbild av utvecklingen har jag slagit ihop de sexualbrott som kan tänkas ha påverkats av lagändringen. (Några kategorier är relativt nya och är medtagna eftersom de tidigare hade hamnat i kategorin ”sexuellt tvång, utnyttjande”.)

Jämfört med våldtäktsstatistiken, där det förekommer en kraftig ökning 2005, blir kurvan nu jämnare vilket var förväntat. Men ökningen är fortfarande kraftig trots att vi har kompenserat för lagändringen. Ökad anmälningsbenägenhet är då förklaringen. Vi har alltså stadigt blivit mer anmälningsbenägna från cirka 1981 till nu, med undantag av en plötslig extra ökad benägenhet 1993. En benägenhet som inte matchades förrän fem år senare.

De svaga siffrorna till vänster är folkmängden som hade behövts för att matcha 1975 års siffror. Till exempel, om vi 2011 hade haft samma förhållande folkmängd/brott som vi hade 1975 så hade Sverige haft 79,9 miljoner invånare.

(Det mindre diagrammet är samma som det stora men i en mer bloggvänlig storlek.)

16 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Intressant grafik på Affes statistikblogg Mer grafik: ”Sexualbrott 1975 – 2011″ hos Affe Muslimsk ordbok: Sharmuta BRÅ 1 BRÅ 2 Dela med dig:FacebookTwitterStumbleUponRedditE-postLike […]

  Gilla

 2. Larsson said, on februari 10, 2012 at 12:57 e m

  Jag måste erkänna att jag inte riktigt har förstått vad diagrammen visar. Är det den statistik som SCB, BRÅ redovisat eller är det den justerade statistik som du tagit fram?
  Om det är den justerade statistiken (vilket jag gissar att det är) så vore det intressant att se även den ojusterade statistiken. Så kan man jämföra siffrorna.

  Gilla

  • Affe said, on februari 10, 2012 at 4:34 e m

   Bra att du hojtar till. Ibland går jag för snabbt fram.

   Anledningen till att jag gjorde den här statistiken var att det är svårt att bedöma sexualbrottens utveckling. Dels på grund av Brå:s indelning och dels på grund av lagändring. Ofta plockar man fram kategorin ”Våldtäkt inkl. grov”. Den blir då avfärdad på grund av den kraftiga ökningen runt 2005 som berodde på lagändringen. Vissa brott som tidigare rubricerades som ”Sexuellt tvång, utnyttjande” och ”Sexuellt ofredande” klassas idag som våldtäkt.

   För att få en klarare bild kan man då se på alla sexualbrott. Vid en första anblick på ”Sexualbrott (totalt)”, där de tre kategorierna ”sexuellt tvång/utnyttjande”, ”sexuellt ofredande” och ”våldtäkt inkl. grovt” utgör den stora majoriteten av brotten, så verkar bilden klarna. Ökningen mildras och är ”bara” 534 procent. En för svenska förhållanden ganska normal kurva.

   Men tittar man närmare på statistiken ser man att den fjärde största kategorin bland sexualbrotten är ”Blottning”. Ett obehagligt beteende förvisso men det kan knappast jämföras med våldtäkt och sexuellt tvång och utnyttjande. Blottning är en udda kategori i kriminalstatistiken. Anmälningarna har gått lite upp och ned genom åren men det har varit förhållandevis stabilt. Mest uppseendeväckande är att det var fler anmälda blottningsbrott 1975 jämfört med 2011. När blottning bryter mönstret så radikalt innebär det att det påverkar helhetsstatistiken väldigt mycket. En annan kategori som ”stör” är sexköpsbrott. Dels är det ett nytt brott (1999), och dels är det ett brott som polisen (i likhet med trafikbrott) kan styra över, om de vill. 2010 gick de tydligen hårt åt sexköparna vilket förklarar toppnoteringen för sexualbrott i kurvan 2010.

   Kort sagt kan man säga att jag rensade lite bland ”Sexualbrott (totalt)” för att få fram bara de kategorierna som kan tänkas ha påverkats av lagändringen.

   Gilla

   • Larsson said, on februari 11, 2012 at 10:51 f m

    Ok! Då klarnade det lite grann. Du har alltså rensat bort de kategorier som påverkats av lagändringen.
    Kvar är då de kategorier där lagstiftningen är densamma som tidigare.

    (Du råkade i ditt svar skriva att du tog fram de kategorier som kan tänkas ha påverkats av lagändringen. Jag antar att du menar tvärtom)

    Gilla

   • Affe said, on februari 11, 2012 at 5:42 e m

    Nej, jag har rensat bort de kategorier som inte har påverkats av lagändringen.

    Det finns tre stora sexualbrottskategorier:

    Våldtäkt inkl. grov
    Sexuellt tvång, utnyttjande
    Sexuellt ofredande

    En lagändring 2005 har inneburit en viss omskyffling. Vissa brott som tidigare hamnade under Sexuellt tvång eller ofredande nu klassas som våldtäkt. Därför blir det problematiskt att bara titta på kategorin Våldtäkt inkl. grov.

    Om man slår ihop dessa kategorier så eliminerar man omskyfflingsproblemet.

    För att ytterligare krångla till det har det tillkommit helt nya kategorier. ”Sexuellt övergrepp mot barn under 18 år” med mera. Dessa kategorier hade tidigare hamnat under ”Sexuellt tvång, utnyttjande”.

    Alla dessa förändringar gör att det blir mycket svårt att följa enskilda kategorier över tid. Plötsligt minskar brotten i någon kategori och man får försöka lista ut vilken/vilka nya kategorier som de har hamnat i.

    Det är mycket frustrerande och det mest frustrerande är att ”utredarna” på Brå inte lyfter ett finger för att göra det lättare.

    Gilla

 3. Jocke said, on februari 10, 2012 at 7:43 e m

  Är det så centerparitet vill ha det? Om vi tar hit 40 miljoner till så ser statistiken bättre ut då brott per invånare minskar. Ja, alltså, tills de har varit här någon vecka…

  Gilla

 4. Misslyckande said, on februari 17, 2012 at 5:26 e m

  Du måste göra satir på Jerzy senaste utspel Affe!

  ”Spelar rasisterna i händerna” när GM är invandrare som aldrig kan vara rasist?

  http://www.skanskan.se/article/20120215/MALMO/702159787/1004/-/ranen—en-klassfraga

  Jerzy Sarnecki får medhåll av Magnus Nilsson som forskar om klass och mångkultur på Malmö högskola.
  – Det är orimligt att försöka förklara något så komplext som brottslighet genom gärningsmannens hårfärg, kultur eller etniska bakgrund, säger Magnus Nilsson.Han drar en parallell till konflikten mellan de så kallade backabusarna och läroverkspojkarna i mitten av 1900-talet – en tydlig klasskamp där ökända Kirsebergsungdomar begav sig till Malmö för att rycka mössorna av överklassbarn och stjäla deras pengar.

  I dag är det främst boende i Rosengård och Seved som utsätts för samma slags demonisering.
  Magnus Nilsson anser att debatten om det mångkulturella samhället som förts de senaste två decennierna, med ett överdrivet fokus på invandring, är farlig.

  – Det är bra att vi för en diskussion men just det här spelar rasisterna i händerna, eftersom vi diskuterar alla frågor i ljuset av invandring. Att bara använda ett perspektiv är meningslöst. I dag är välfärdsstaten nedmonterad och det finns stora klyftor mellan olika skikt i samhället. Det är hög tid att ta till begreppet klass igen.

  Gilla

 5. ISLAMOPHOBIC said, on februari 22, 2012 at 8:00 e m

  Reblogged this on ISLAMOFOBEN2012 and commented:
  Stastistiken talar sitt tydliga och skrämmande språk!

  Gilla

 6. yaser said, on mars 20, 2012 at 7:38 f m

  Hallå allihop. Jag har skrivit en artikel och det vore intressant att höra eran kommentar.

  http://y4ser.wordpress.com/2012/03/19/valdtakt/

  Tack.

  Gilla

 7. […] kan læses på Affes Statistikk-blogg: https://affes.wordpress.com/2012/02/08/sexualbrott-1975-2011/. Desværre er der yderst begrænsede muligheder for at koble delpopulationer i landet til […]

  Gilla

 8. […] ni inte besökt Affes statistik än så gör det. Han plockar fram diagram på allt. Fenomenal kille. Har våldtäkterna öka eller […]

  Gilla

 9. DR said, on april 25, 2012 at 10:03 e m

  Yeah, has nothing to do with immigration. Dream on. You’re gonna have your Breivik, just wait.
  Stop! You’re asking for it.
  Love the lakes etc. Nice country, take yourselves seriously.

  Gilla

 10. Palle said, on augusti 3, 2014 at 8:41 e m

  En måhända provokativ, men ändå viktig fråga i sammanhanget; har det gjorts undersökningar på andelen ”falska anmälningar” sett över tiden? Dessa måste vara svåra att fastställa säkert såklart. Men vill ändå ha ditt svar.

  Gilla

 11. […] Statistiska Centralbyrån (SCB) och Brottsförebyggande rådet (Brå) har antalet sexualbrott i Sverige ökat ungefär 10 gånger (1 000 procent) sedan 1975, då mångkulturen infördes. 1975 var antalet sexbrott 1 530 stycken. […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: