Affes Statistik-blogg

Utländsk bakgrund i Sverige 1900-2010

Posted in Integration, Migration by Affe on oktober 21, 2011

Uppdatering. Jag har hittat siffror för 2010 och korrigerat inlägget. 26.8 procent för 2010 är ändrat till 26 procent.

Antalet invånare med utländsk bakgrund ökar snabbt i Sverige. Allra snabbast har ökningen varit de senaste tio åren, då den har fördubblats jämfört med de tjugo åren dessförinnan. I dag har mer än var fjärde invånare i Sverige utländsk bakgrund. Samtidigt minskar andelen svenskfödda med inrikes födda föräldrar.

Diagrammet ovan visar ökningen av människor med utländsk bakgrund i Sverige. De gula och röda staplarna utgör tillsammans det som förr kallades ”utländsk bakgrund”. Procenten ovanför staplarna visar hur stor del av befolkningen som de utgör.

Sedan 2003 för SCB inte längre statistik på svenskfödda med bara en utrikes född förälder. De räknas inte längre till gruppen ”utländsk bakgrund”. Med ett penndrag försvann cirka 565 000 personer från den statistiken. (Uppdatering: Tydligen för SCB fortfarande statistik över det. Mer om det i ett kommande inlägg.)

Bland dessa personer finns säkert många som både ser sig själva som och av andra betraktas som helsvenskar. Men med tanke på hur det ser ut idag, segregation och stor invandring från utpräglat religiösa/patriarkala kulturer kan man förmoda att det ”utländska” i många familjer starkt lever kvar även om bara en förälder är utrikesfödd.

Den gamla definitionen av ”utländsk bakgrund” är mer relevant idag än vad den var för 30 år sedan när invandringen främst kom från mer närliggande länder och kulturer och segregationen var mindre.

Prognosen slog fel

I boken ”Mångfald och ursprung” utgiven av Statens invandrarverk 1997 finns prognoser fram till 2020. Då gällde fortfarande den gamla definitionen av ”utländsk bakgrund”. Deras siffror motsvarar således procentsiffrorna ovanför staplarna i det översta diagrammet.

År 2000 prickade de in bra med 20.4 procent, men det rörde sig ju bara om tre år framåt i tiden. 2010 däremot gick inte riktigt lika bra. 1.5 procent fel låter kanske inte så mycket, men 1.5 procent av Sveriges befolkning rör sig om 140 985 personer. Men å andra sidan kunde ju inte prognosmakarna på Invandrarverket veta att det skulle brinna i huvudet på våra politiker på 2000-talet och i synnerhet efter 2006.

Fördubbling av hastigheten

Det syns inte så tydligt i det översta diagrammet, men hastigheten på invandringen har mer än fördubblats. Under tjugo år, perioden 1980-2000 ökade antalet utrikes födda med 376 845 personer. Under nästföljande tio år, perioden 2000-2010 ökade antalet utrikes födda med 381 131 personer.

Värt att notera är att när den röda stapeln ungefär nått till hälften, 1989, så ansåg dåvarande regering att det hade blivit ohållbart och fattade det så kallade Luciabeslutet.

Från boken ”Exit Folkhemssverige”

Vid slutet av 1989 ansåg regeringen att man hade nått taket. Landet hade inte mottagningskapacitet för flera. Den 13 december beslutade därför regeringen att tills vidare endast ta emot asylberättigade, inga de facto-flyktingar eller värnpliktsvägrare. Det skulle ha blivit ytterst kostsamt och fysiskt svåradministrerat med en fortsatt ökad tillströmning av asylsökande. Därför accepterade riksdagens majoritet hänvisningen till sviktande mottagningskapacitet.”

Tydligen anser våra makthavare att vi har en fantastiskt mycket bättre mottagningskapacitet idag.

Vissa av de gula staplarna i det övre diagrammet
är uppskattningar. Läs mer om det här:
Beskrivning av uträkningen

Norden

Klicka på bilden till höger för samma diagram men där de utrikes födda från Norden samt deras barn är separerade från resten.
Datakällor
SCB Befolkningsstatistik del 3, 2001
Utrikes födda i riket efter födelseland och kön. År 2000-2010
Efterkrigstidens invandring och utvandring
Befolkning efter bakgrund
Mångfald och ursprung (Statens invandrarverk 1997)
http://www.bgf.nu/lagom/9/ub.html

Relaterat
Vi kommer att vara långt fler än SCB:s prognos
Exit Folkhemssverige kapitel 9 slutsatser
Luciabeslutet och Bildtregeringen – en skräckhistoria (Robsten)

41 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Antalet invånare med utländsk bakgrund ökar snabbt i Sverige. Allra snabbast har ökningen varit de senaste tio åren, då den har fördubblats jämfört med de tjugo åren dessförinnan. I dag har mer än var fjärde invånare i Sverige utländsk bakgrund. Samtidigt minskar andelen svenskfödda med inrikes födda föräldrar. Se videre på Utländsk bakgrund i Sverige 1900-2010 […]

  Gilla

 2. Helena Palena said, on oktober 21, 2011 at 5:11 e m

  Ja, men säger inte Teflon-Annie att det finns plats för 40 miljoner! Stackars svenska mänsklighet.

  Gilla

  • S.C. said, on oktober 22, 2011 at 12:55 f m

   Plats finns det säkert, ekonomi där emot. Knappast!

   Gilla

   • Frutte said, on oktober 27, 2011 at 1:24 e m

    Bättre låta de stanna i sina länder och att alla vitingar drar sig ur och låter muslimerna behålla olja och naturresurser själva! Sverige borde dessutom införa strafftullar på allt icke-svenska handelsvaror, vi kan köra runt i SAAB(hahahah) och äta barkbröd!!! Fy för billiga varor från Kina, viär väl inga parasiter som lever på andra????

    Gilla

 3. Galne Gunnar said, on oktober 21, 2011 at 5:57 e m

  Affe, vilket enormt jobb du gör varje gång du gräver fram statistik. Hatten av!

  Gilla

 4. […] Läs mer om statistiken HÄR. […]

  Gilla

 5. Martin said, on oktober 21, 2011 at 9:15 e m

  Jag vill inte göra reklam för Treo… men fan vad huvudvärk kan komma plötsligt!

  Gilla

 6. S.C. said, on oktober 22, 2011 at 12:49 f m

  Nu får det bli stopp! Detta är siffror som borde få till och med den värsta multi-kulti kramaren att baxna!

  Gilla

 7. Bosse said, on oktober 22, 2011 at 5:41 f m

  Tackar ödmjukast ännu en gång för allt jobb du lagt ner.

  Gilla

 8. Misslyckande said, on oktober 22, 2011 at 7:07 f m

  Varför det är så här kan vi bara spekulera om. Men en anledning är att man har sagt ”40-talistserna går i pension” SVT Rapport gjorde bort sig Fredagen den 21 oktober med 30.000 i pension per år och jobb kan utebli! Vi har källa 78.000 beviljats PUT år 2011

  Då undrar vi var många nya invandrare ska arbeta med om många pensionärer tar med sig jobben?

  http://www.arguments.n.nu/5

  Detta argument kommer väga tungt! Det måste vara bekräftat 40-talisterna var en lögn?

  Gilla

 9. […] Affes Statistikblogg 2011-10-22, 11:00 (uppdaterat 2011-10-22, 01:08) | Kategori(er): Asyl Migration, Inrikes, Mångkultur, Politik /* */ /* */ /* */ […]

  Gilla

 10. […] skriver och hänvisar till Affes Statistikblogg: Antalet invånare med utländsk bakgrund ökar snabbt i Sverige. Allra snabbast har ökningen […]

  Gilla

 11. Illwill said, on oktober 22, 2011 at 10:50 f m

  Affe, vad menas med ”utländsk” bakgrund? Det finns mängder svenskar som är svenskar och inte ”svenskar” som har t.ex en förälder från Norge/Sverige/Finland/Danmark/Belgien etc. Räknas vi som utlänningar?

  Jag inser att det kan vara svårt att få fram statistik som visar vilka som kommer från vad jag ser som ”lägre stående kulturer” men det är väl främst det som är poängen? En kille som växt upp i Sverige med en norsk far och en svensk mor är i mina ögon lika svensk som någon annan, medan Mohammed från Somalia som kom hit för 2 veckor sedan inte någonsin kommer bli svensk…och ingen av hans 14 barn heller.

  Gilla

  • Affe said, on oktober 22, 2011 at 3:14 e m

   Visst, det är väldigt svårt och när man funderar på att hitta ett sätt så inser man att hur man än gör så finns det svagheter.
   Hur många finska zigenare finns det i den finska gruppen? Är alla dom svårintegrerade och problematiska?
   Hur många danskfödda invandrare på senare år är egentligen (som Mona uttryckte det) ”kärleksflyktingar” och flyttar till Sverige för att komma undan 24-årsregeln?

   Att försöka bena ut vilka som är ”bra” och vilka som är ”dåliga” ur detta är oöverstigligt.

   Hursomhelst så jobbar jag nu med ett inlägg där man kan följa invandringen från enskilda länder. Kommer snart.

   Gilla

 12. […] inlägg kan ses som ett komplement till det tidigare inlägget på samma tema. Här har jag separerat de med nordisk bakgrund från resten med utländsk bakgrund och placerat […]

  Gilla

 13. Rådata « Affes Statistik-blogg said, on oktober 23, 2011 at 3:18 e m

  […] Utländsk bakgrund i Sverige 1900-2010 […]

  Gilla

 14. Ernst-Hugo said, on oktober 23, 2011 at 8:59 e m

  Tack för ytterligare ett fantastiskt arbete.

  Gilla

 15. Magnus J. said, on oktober 24, 2011 at 1:12 e m

  Ursäkta mig, men de där siffrorna är faktiskt en försköning av verkligheten värdig Expo.

  Saken är ju den att personerna med invandrarbakgrund är fler ju lägre ner i åldrarna vi kommer. Så räknar vi bort pensionärerna ser det plötsligt betydligt värre ut – eller ”bättre ut”, om man heter Annie Lööf. I en debattartikel i DN 19/9 -08 hävdar Anders Borg och Nyamko Sabuni rent av att: ”De utrikes födda utgör drygt en fjärdedel av arbetskraften i Sverige.” (Jag misstänker dock att man i själva verket syftar på personer med invandrarbakgrund och inte på utrikes födda.) Sedan har vi förstås alla asylsökande och illegala som bor i landet utan att räknas in i befolkningsstatistiken, och den senare gruppen är antagligen betydligt större än vad folk i allmänhet tror.

  Man borde rimligen kunna utgå ifrån att personer med invandrarbakgrund idag utgör minst 30% av befolkningen i arbetsför ålder, och kanske så mycket som 35% av befolkningen i skolåldern.

  Gilla

  • Affe said, on oktober 24, 2011 at 2:45 e m

   Jo, det finns mycket man rimligen borde utgå ifrån men man kan inte få in allt i ett blogginlägg. Det här inlägget handlar om befolkningsstatistiken där cirka 7 procent med utländsk bakgrund på grund av statliga direktiv har trollats bort i siffrorna för 2010.

   Jag tror inte att Expo skulle använda den gamla definitionen av ”utländsk bakgrund”.

   Gilla

   • Magnus J. said, on oktober 31, 2011 at 11:19 e m

    Okej, jag är ledsen att jag jämförde din blogg med Expo. Det var kanske ett väl grovt påhopp… :-)

    Gilla

 16. […] Utländsk bakgrund i Sverige 1900-2010 […]

  Gilla

 17. ddayperspective said, on oktober 24, 2011 at 6:49 e m

  ”Utländsk bakgrund”? Jag tycker det är viktigt att statistiskt skilja mellan icke-muslimer och muslimer och européer och icke-européer. När det gäller muslimer är det omöjligt att bortse ifrån islams galenskaper och sharialagstiftningen som tycks vara varje islamists våta dröm – trots att man ofta flydde från det religiösa förtrycket. Tyvärr finns problemen kvar i generationer. En europé som inte är muslim anpassar sig snabbt och blir tillräckligt försvenskad. Dessa människor utgör överhuvudtaget inga problem i sammanhanget. Nej det är bara de som är muslimer, framförallt islamister som bara accepterar en gud, bara en religion (islam), bara en lag som gud stiftat (sharia) och bara låtsas att man respekterar demokrati, jämställdhet, andra religioner och vårt demokratiska system. För mig är det obegripligt att den nuvarande och förra regeringen inte brytt sig om fakta när det gäller islam. Känslan är att mitt eget lands regering inte bryr sig om mig och mina käras liv i den utsträckning de borde. Jag tror att jag delar den uppfattningen med alla människor som ger sig tid att betrakta verkligheten och kommer bakom flosklerna som politiker och media spyr ut för att dölja sanningen, sina misstag och sitt ansvar för dagens och morgondagens situation i Sverige. I Sverige har inga revolutioner skett varken under vår, sommar, höst eller vinter, men vad händer om inte förnuftet (SD) segrar hösten 2014?

  Gilla

 18. […] Ruotsin väestöstä jo 26% on maahanmuuttajataustaisia, uhkaa heiltä meidän lailla loppua vaipanvaihtajat kesken. Tämän vuoksi Ruotsissa on säädetty […]

  Gilla

 19. […] Ruotsin väestöstä jo 26% on maahanmuuttajataustaisia, uhkaa heiltä meidän lailla loppua vaipanvaihtajat kesken. Tämän vuoksi Ruotsissa on säädetty […]

  Gilla

 20. Nlbatu Tierogia said, on oktober 27, 2011 at 1:16 e m

  Humanitet, medmänsklighet och ett öppet sinne, någon? Nä, trodde inte det!

  Gilla

 21. […] har ingen idé om, hvor mange der venter på at gøre nordmænd til mindretal i deres eget land, sådan som det allerede er bestemt, det vil overgå svenskerne. 1 kommentar » Spring til […]

  Gilla

 22. […] sammen som en punkteret soufflé, og demografien egentlig ikke behøver mere politikerhjælp, for at gøre svenskere til mindretal i deres eget land i midten af dette århundrede. Hans finansminister Anders Borg kan læse røde bundlinjetal, selv […]

  Gilla

 23. […] er i skikkelse af en svensk politiker, derfor bliver SD ikke store, før det forlængst er for sent, hvad det allerede er. Der er sat en dato på Sveriges katastrofe. Der er kun én grund til, at vi ikke må nævne det: […]

  Gilla

 24. […] længe kan Fredrik Reinfeldt opretholde sin Potemkin-kulisse, og hvor ødelagt er Sverige bagefter? 26 % af svenskerne, har idag udenlandsk baggrund. 1 kommentar » Spring til […]

  Gilla

 25. […] Källa: Affes statistikblogg vars egna källor finns redovisade här […]

  Gilla

 26. […] Ruotsin väestöstä jo 26% on maahanmuuttajataustaisia, uhkaa heiltä meidän lailla loppua vaipanvaihtajat kesken. Tämän vuoksi Ruotsissa on säädetty […]

  Gilla

 27. […] Utländsk bakgrund i Sverige 1900-2010 […]

  Gilla

 28. […] udenlandsk oprindelse. Når disse sidste ikke medregnes udgør andelen med udenlandsk oprindelse 26%. Således kan ej heller fødselsraterne (antal fødte pr. år pr. 1000 eller 10.000 i […]

  Gilla

 29. […] hen i stor uvidenhed, så der er langt mellem snapsene. Med over 500.000 muslimer i landet og over 26 % af befolkningen med udenlandsk, overvejende ikke-vestlig baggrund, så har det demografiske tog forladt perronen for længe siden. […]

  Gilla

 30. […] Videoen er ganske vist et år gammel, men Herman Lindqvist har hørt til en af husguderne siden Hermans Historie begyndte i SVT i 1991. Hvordan den svenske elite blev den mest fædrelandsfornægtende i hele verden, er mest er spørgsmål for filosoffer og historikere. Jeg er mest optaget af, hvordan en befolkning kan undlade at protestere over at blive afskaffet. […]

  Gilla

 31. […] sig med invandrarbefolkningen, som är bortrollade ur statistiken. En sammanställning från Affes Statistikblogg visar att denna dolda del av invandrarbefolkningen ökar mer än de ”officiella” […]

  Gilla

 32. […] from official statistics, has well surpassed 600’000. An analysis by statistics blogger Affe indicates that this concealed part of the immigrant population grows faster than the number of […]

  Gilla

 33. Mats Nilsson said, on augusti 16, 2012 at 10:59 e m

  Detta är underbart. Jag skulle dock gärna se en kraftig ökning så att vi etniska svenskar så snabbt som möjligt blandas bort i ett hav av gener från hela världen. Då äntligen skulle vi slippa rasism ty alla är då blandade (vem kan då vara rasist :-D). Detta måste ju vara målet för hela klotet. Seröst – detta är INTE ironi. Toal upplanding av alla etniska grupper är lösningen och framtiden. Då kan människan börja ägna sig åt viktiga saker och inte tramsa med ”ras” och ”traditioner”. Det skulle helt klart bli en bättre och fredliga planet.
  För min del får man gärna öppna portarna på vid gavel – som det var i t.ex. USA och Australien förr. Sverige är enormt och det ryms minst 50 miljoner här.

  Gilla

 34. CrowdControl said, on augusti 3, 2013 at 2:58 e m

  Hej! Väldigt intressant läsning och en väldigt bra författad blogg med mycket intressant statistik.
  Jag har använt mig av några av de bäst retoriska diagrammen för att tydligt illustrera varför invandringskritiker skapas och hoppas att detta är okej.
  Jag källhänvisar självklart och länkar tillbaks hit varje gång ett diagram har använts.

  Vilka är de främsta orsakerna till att invandringskritiker skapas?

  http://hurtankerinvandringskritiker.wordpress.com/

  Gilla

 35. […] har haft samma problem länge. Utan invandring hade Sveriges totala befolkning minskat de senaste årtiondena. Ju mer stabilt och ekonomiskt utvecklat ett samhälle är desto lägre […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: