Affes Statistik-blogg

Om Sverige hade haft dansk politik

Posted in Migration by Affe on september 14, 2011

Hur skiljer sig Sverige från Danmark vad gäller antal utrikes födda, och hur har det förändrats de senaste tio åren?

Hur hade Sveriges staplar sett ut om vi hade haft en ”dansk” politik?

Hur hade Danmarks staplar sett ut om de hade haft en ”svensk” politik?

Klicka på bilden till höger för flera jämförande diagram.

Datakällor: Statistics Denmark
SCB – Befolkning – Utrikes födda

Tagged with: , ,

25 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mickel Reev said, on september 15, 2011 at 1:56 f m

  Snyggt med Reinfeldt-förändringen i ”Sverige med dansk politik”! :)

  Gilla

 2. Demokratbloggen said, on september 15, 2011 at 7:13 f m

  … Och ändå hotar sharialagar att ta över Danmark!

  Gilla

  • Olli1 said, on november 11, 2011 at 3:33 e m

   Intressant, var kan man finna denna fakta?

   Gilla

 3. Baldr said, on september 15, 2011 at 8:37 f m

  Reinfeldts sociala ödeläggelse av sverige kommer det att ta många år att reparera. Gå en vanlig dag på stan i en vanlig svensk kommun, gatubilden domineras av nybyggare från afrika och mellanöster.

  Gilla

 4. […] Hur skiljer sig Sverige från Danmark vad gäller antal utrikes födda, och hur har det förändrats de senaste tio åren? Hur hade Sveriges staplar sett ut om vi hade haft en ”dansk” politik?Hur hade Danmarks staplar sett ut om de hade haft en ”svensk” politik? Affes Statistik-blogg […]

  Gilla

 5. anonym said, on september 15, 2011 at 9:24 f m

  Väldigt kul med Fredrik i hörnet, skrattar för mig själv.

  Gilla

 6. Andreas said, on september 15, 2011 at 10:56 f m

  Hej Affe! Vill du bara förtydliga i diagrammet att det gäller ökning/minskning för perioden i fråga?

  Gilla

 7. Mats Börjesson said, on september 16, 2011 at 6:42 f m

  Som vanligt bra och intressant statistik, värdet av att information som denna publiceras är ovärderligt, detta med tanke på traditionell medias hantering av migrations/integrationsfrågan. För mig som börjat följa denna debatt under senaste året, så blir jag helt häpen över makthavarnas förmåga att helt ignorera statistik inom migrations/integrationsfrågan. Statistik som de i andra sammanhang så gärna refererar till.
  Som de nu ser ut kommer det inte att kunna fortsätta, makthavarnas hantering och försvar i migrations/integrationsfrågan blir alltmer komisk (tragik/komisk). Jag förutspår att innan nästa val så kommer fler partier att ha smugit in förändringar i valplattformen som tilltalar presumtiva SD väljare. Görs inte det kommer förmodligen SD att få mer än 10 % av valmanskåren bakom sig i valet 2014.

  Gilla

  • Pensionären. said, on september 6, 2012 at 12:20 e m

   Intressant blogg!
   Synd bara att så få läser denna blogg, tyvärr är dom flesta på något sätt hjärntvättade av PK media, så på dessa hjälper ingen statistik över huvud taget! Det som däremot förvånar mig när man läser kommentarer på sådana här bloggar ex Affes Statistik, Avpixlat, och liknade. Alla optimister som tror att vid nästa val om 2År, SD ska
   kunna förändra den vansinniga aningslösa invandringspolitik som pågår dag ut och dag in i detta land. Förutsättningen vore i så fall att SD fick min 51% av rösterna! Det förstår väl alla att det aldrig kommer att ske.
   Så det är bara att sitta på läktaren och titta på när detta fina land som en gång i tiden kanske var det bästa av alla länder att leva i, sakta men säkert begår Harakiri!

   Gilla

 8. SM811 said, on september 16, 2011 at 3:36 e m

  Fantastisk bra. Klicka mellan Sverige och Danmark, superbra.

  Gilla

 9. sveket said, on september 18, 2011 at 9:01 e m

  Enligt Miggan fick 69.142 PUT i Sverige första halvåret

  Innan valet körde SVT propagandan om Danmarks dåliga ekonomi beror på minskad invandring

  Vad vill 68 vänstern och högern med Sverige?

  Köra det i träsket helt för lönedumpningen?

  Gilla

  • Olli1 said, on november 11, 2011 at 3:48 e m

   Sveket

   Intressant statiatik du har. Enligt Migrationverket har 24 132 asylärenden avgjorts de första 10 månaderna av dessa har 7 252 fått PUT, Var hittar du dina 69 142 som fått PUT???

   Gilla

 10. Lasse Öhman said, on september 19, 2011 at 3:10 e m

  Otroligt skickligt presenterat och sååååååå bra att ha i diskussioner!

  Gilla

 11. […] Affes Statistik: Hur skiljer sig Sverige från Danmark vad gäller antal utrikes födda, och hur har det […]

  Gilla

 12. spelar ingen roll said, on september 20, 2011 at 4:49 e m

  Den där jämförelsen visar ingenting! Ska vi jämföra antal egenföretagare osv oxo da? Utbilda er istället för att hata. Ni skrämmer bort utländska företag och samarbeten med ert hat.

  Gilla

  • Mats Börjesson said, on september 21, 2011 at 6:01 f m

   Var finns hatet ?
   Sen tror jag knappast att utlänska företag håller sig borta från Sverige på grund av för liten påfyllnad i Rosengård och liknande områden.

   Gilla

  • O_Rolig said, on september 22, 2011 at 7:57 e m

   Är du dum på riktigt? Områden som Rosengård mm är vad som skrämmer bort utländska företag. Förstår du verkligen inte den möjliga korrelationen mellan stapel 1 och 6?

   Gilla

   • Olli1 said, on november 11, 2011 at 4:51 e m

    En kartläggning av företagande bland personer med utländsk bakgrund (definierat som en person med två utrikes födda föräldrar) från 2010 visar att dessa personer 2006 stod för 35 miljarder kronor av BNP, att det omsatte runt 110 miljarder och att de gjorde en vinst på 2,5 miljarder. Störst betydelse har företagare med utländsk bakgrund i storstadsregionerna – där är fler personer med utländsk bakgrund företagare jämfört den totala andelen företagare. För övriga landet gäller det motsatta förhållandet.

    Enligt svenskt näringslivs studie visar att siffran 40 miljarder av BNP är korrekt 2009. Det vill säga att den ökat med 35 % på några år.

    I en studie från 2009 om invandrares företagande i Skåne har man tagit ett bredare grepp om företagande och inkluderat även de som är både anställda och företagare samtidigt samt de som arbetar som operativa företagsledare. Forskarna har kommit fram till att utrikes födda företagare har högre företagsandelar än inrikes födda företagare i vitaliserande verksamheter, vilka är av stor vikt för regionens tillväxt. Tidigare har man trott att invandrare mest driver efterfrågandrivna företag som restauranger och städbolag. De gör de förvisso också i något större utsträckning än inrikes födda, men även dessa företag kan vara vitaliserande, alltså bidra till att fler företag startas och nya produkter och marknader utvecklas. Invandrare som kanske har andra perspektiv och kunskaper med sig spelar en viktig roll i att utveckla företag som inte nödvändigtvis är högteknologiska, men som kan förnyas och växa genom att till exempel sortiment och kundkrets ändras.

    Således finns det många duktiga människor som kommer från andra länder som vill starta eget men också har svårare att få lån eller andra finanseringar till eget företagande, trots detta lyckas man mycket bra. Att det finns många med utlänsk härkomst som saknar arbete och beskattningsbar inkomst är också utan tvekan sant, där man lever på försörjningsstöd. Men här finns även indirekt diskriminering på grund av att man har ett namn som inte är svenskt som en av orsakerna till att man får vare sig arbete eller bostad. Men man måste ändå visa att all invandring inte är av ondo. Drygt 30 % av alla läkare i Sverige har inte svensk härkomst. I dag är läkartätheten internationellt sett hög. Trots det har vi brist på cirka 1 500 allmänläkare samt även brist på psykiatrer, radiologer, geriatriker m fl. En annan intressant fråga är, hur många av våra invandrare jobbar inom äldreomsorgen i Sverige och hjälper våra gamla som måste ha hjälp med sina dagliga sysslor? Kanske någon kan ge svar på denna fråga. Min gamla pappa hade flera stycken som han var enomt glad att få hjälp av.

    Källor:

    http://www.slf.se/Aktuellt/Sverige-behover-fler-lakare/

    http://www.dagensmedicin.se/nyheter/rekordmanga-nya-lakare-kom-fran-andra-lander-i-fjol/

    Klinthäll, M. och Urban, S. (2010), ‘Kartläggning av företagande bland personer med utländsk bakgrund i Sverige’ i Möjligheternas marknad: en antologi om företagare med utländsk bakgrund,

    SCB arbetsmarknadsstatistik

    Hojem, P. (2010), ‘Svenska kommuners behov av invandring’

    Persson, M. (2008), ’Pushed or Pulled to Self-Employment?’, Population Economics 110

    Bevelander, P., Broomé, P., Dahlstedt, I. och Schölin, T. (2009), ‘Företagare i Skåne – Kartläggning och analys av inrikes och utrikes födda företagare’,

    NUTEK (2007), ‘Invandrares företagande. En studie av utlandsfödda företagare i Sverige’, R 2007:22

    Gilla

 13. […] Affes Statistikblogg […]

  Gilla

 14. O_Rolig said, on september 23, 2011 at 7:48 f m

  Affe, det kan inte starkt nog påpekas att du är en vardagshjälte av stora mått. Att få sådant här åskådliggjort på ett pedagogiskt sätt är guld värt när stat och gammelmedia gör allt för att dölja vad som händer med Sverige.

  Gilla

 15. Sandra Holm said, on september 23, 2011 at 9:03 f m

  Snälla Affe,kan du vara snäll att lägga upp en profil på Facebook ,ju fler som får ta del av din blogg desto bättre!

  Gilla

 16. […] Affes Statistikblogg Dela:TwitterFacebookE-postSkriv utLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

  Gilla

 17. Thomas said, on september 27, 2011 at 8:42 e m

  Det hade varit intressant att jämföra ländernas statsfinanser i samma diagram.
  Sverige har lysande finanser och en god tillväxt, trots den finansiella krisen i världen.
  Danmark däremot har en alltför hög statsskuld och mycket dålig tillväxt, de var till och med på väg in i en recession redan innan finanskrisen.
  En låg nivå på invandringen ger alltså inte bättre statsfinanser, jämförelsen mellan Sverige och Danmark visar snarare på motsatsen.

  Gilla

 18. […] det end leve i løgn og fortrængning. – SE også: Utländsk bakgrund i alla kommuner 2050, Om Sverige hade haft dansk politik. 1 kommentar » Spring til […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: