Affes Statistik-blogg

Finns Världsmästarna på ditt bibliotek?

Posted in Betraktelser, Medias mörkning by Affe on juni 11, 2011

Den av många hyllade boken Världsmästarna av Julia Caesar bojkottas tydligen av biblioteken. Varför de har börjat bojkotta den kan du läsa om här. I det inlägget finns förklaringen till varför detta överhuvudtaget är en fråga.

Till höger är en karta över de kommuner som har Världsmästarna på något av biblioteken i kommunen. För musen över kommunen för att se vilka bibliotek som har köpt in den.

Om inte ditt bibliotek har boken så kan du be att dom köper in den. Cavatus på Aktualia-bloggen som har engagerat sig i detta låter hälsa:

”Gå till dit lokala bibliotek och kräv att de köper in boken Världsmästarna. Ni kommer att få problem, men ge inte upp. Ni kan hänvisa till att den finns på många andra bibliotek. I Stockholm är det lång kö för att få låna den. Så snälla ni, ta upp kampen för yttrandefriheten. Ni får gärna mejla mig och rapportera om hur det går! cavatus(at)gmail.com”

För att ge mer tyngd åt ditt inköpsförslag, finns en lista på de bibliotek som har boken i skrivande stund samt det gamla lektörsomdömet att ladda ned och skriva ut här. Där finns även de 40 läsarrecensionerna från Adlibris sida.

Om biblioteket trilskas, be att få en skriftlig motivering.

Om du inte orkar eller inte har lust att vara ”besvärlig” och begära skriftlig motivering och argumentera för att de ska köpa in den, kan du ändå göra en insats genom att fjärrlåna boken. Det sätter press på biblioteket att till slut köpa in boken om många vill fjärrlåna den.

Inköpsförslag kan på många bibliotek även göras via nätet. Kolla ditt biblioteks hemsida.

Om ni lyckas/misslyckas med att få ert bibliotek att köpa in boken. Meddela gärna Cavatus eller skriv en kommentar under inlägget. Var noga med att uppge bibliotekets namn. Det kan ju finnas flera i kommunen.

Kartan kommer att uppdateras fortlöpande.

Världsmästarna bojkottas av biblioteken
Världsmästarna bojkottas
Per Fagerströms recension på Politiskt inkorrekt
Läsarrecensioner på Adlibris
Världsmästarna på Books on demand

Kompakt vänstervridning i biblioteken

52 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Stefan K said, on juni 11, 2011 at 7:24 e m

    Bra initiativ. Har precis skickat ett mejl till Nyköpings bibliotek med en förfrågan om de kan tänkas köpa in boken. Återkommer med svar.

    Gilla

  2. Johan said, on juni 11, 2011 at 9:20 e m

    Bra!
    Finns i Karlstad Stadsbibliotek också

    Gilla

  3. oval said, on juni 12, 2011 at 7:17 f m

    be att ditt bibliotek skickar efter boken till dig som s.k. ”fjärrlån” ifall de vägrar köpa in den. (fjärrlån innebär att ditt bibliotek skickar efter böcker som de själva inte har från ett bibliotek som har boken)

    fråga oxå bibliotikarien ifall inte ett biblioteks uppgift är att köpa in och låna ut böcker och om inte fri tillgång till information är fastslagen i den svenska grundlagen.

    om rödingen fortsätter trilskas kan du fråga ifall du kan donera boken till biblioteket, dvs du köper den och skänker den sedan till biblioteket.

    men framförallt, fråga dig själv ifall du lever i en demokrati eller en demokratur

    Gilla

  4. Larsson said, on juni 12, 2011 at 8:38 f m

    Den finns på Västerås Stadsbibliotek.

    Gilla

  5. […] är det dags för en rikstäckande kampanj! Affes statistikblogg har satt samman en klickbar bild (se högermarginalen) över Sverige som han uppdaterar […]

    Gilla

  6. gebe said, on juni 12, 2011 at 7:13 e m

    Min gamla hemkommun Sollefteå har i alla fall köpt in boken.
    Det ser jag på kartan. Bra, då får jag semesterläsning.

    Gilla

  7. Bibliotekarie said, on juni 13, 2011 at 9:57 f m

    Att begära fjärrlån om biblioteket inte vill köpa in boken är en bra idé. Det ställer så att säga saken på sin spets för dem. Att inte köpa in en efterfrågad och tillgänglig bok för att istället fjärrlåna är nämligen något man normalt inte gör, och åtminstone i vissa län finns regler som fastslår att sådana böcker SKA köpas in istället för att fjärrlånas.

    Det kan också vara värt att nämna att biblioteken inte kan vägra att göra en fjärrlånebeställning. Inte heller kan de kräva att du ska ange varför du vill fjärrlåna en viss bok. Detta har fastslagits i domstol (vill minnas att det var någon bibliotekarie som trilskades då en låntagare ville ha Luthers antisemitiska skrifter på fjärrlån).

    Gilla

    • Anonym said, on juni 20, 2011 at 3:17 e m

      Biblioteken har faktiskt möjlighet att neka till fjärrlån. Fjärrlån är alltså en möjlighet inte en rättighet. JK avgjorde 2002 JK Dnr 2729-02-21 ett ärende som rörde Skellefteå stadsbibliotek och boken Mångfald eller välstånd där anmälaren menade att biblioteket hindrat spridningen av boken. JKs beslut var att ett bibliotek inom det allmänna biblioteksväsendet inte behöver köpa in eller på annat sätt (fjärrlån) införskaffa ett enstaka exemplar av en redan utgiven skrift.

      Gilla

      • Bibliotekarie said, on juni 22, 2011 at 10:14 e m

        Nu har jag kollat upp saken. Vad jag funnit är att bibliotek inte kan vägra fjärrlån på grund av en boks ämne eller en låntagares förmodade syfte med lånet, då detta strider mot grundlagens bestämmelse om offentlig förvaltnings opartiskhet. Vad man däremot kan göra är att vägra fjärrlån med hänvisning till undermålig kvalitet.

        Och där kan biblioteken alltså hänvisa till lektörsomdömet i BTJ-häftet för att vägra befatta sig med boken. Att omdömet möjligen handlar mer om lektörens politiska övertygelse än om bokens verkliga kvaliteter hjälper då inte särskilt mycket.

        Ett tips är dock att framhäva det faktum att ett första omdöme om boken inte nämnde någon direkt undermålighet i den och inte heller fann någon rasism.

        För övrigt har jag själv inte läst ”Världsmästarna”, och kanske är den verkligen såväl illa skriven som illa argumenterad? Men som jag ser det har boken fått sådan spridning och sådant genomslag i invandringskritiska kretsar att detta i sig borde motivera inköp. Dessutom anser jag det angeläget att biblioteken inte framstår som etablissemangets eller den ena eller andra ideologins hantlangare, utan att de uppfattas som en plats där ALLA är välkomna att söka den information och kunskap de anser sig behöva.

        Gilla

  8. Cavatus said, on juni 13, 2011 at 11:44 f m

    Enligt en kommentatör på min blogg har Alvik köpt in boken. Alvik ligger i Bromma utanför Stockholm.

    Till Bibliotekarie! Mycket intressanta fakta du kommer med. Jag har fått ingående information från Eskilstuna att de INTE tänker köpa in boken för att den, även den statistik som framförs är sann, kan sätta muslimer och invandrare i dålig dager!! En potentat som uttalar sig helt i enlighet med det censurerade klimat vi har i Sverige.

    Dessa regler för att köpa in böcker som fjärrlånas, vet du möjligen i vilka län denna regeln tillämpas??

    Gilla

    • Cavatus said, on juni 22, 2011 at 10:32 e m

      Jag svarar Bibliotekarie ovan här, då det inte fanns någon Replyknapp på Bibliotekariens inlägg.

      Du Bibliotekarie! Då rekommenderar jag dig att läsa boken och du kan ju börja med att övertyga ditt eget bibliotek att köpa in den! Rapportera både om hur inköpet gick och vad du tycker om boken.

      Gilla

  9. Odlaren said, on juni 14, 2011 at 12:56 e m

    Jag har fått ett svar från Eskilstunas stadbibliotek:

    ”Vi har redan tidigare avslagit inköpsförslag på Julia Ceasars bok Världsmästarna, och vi gör samma bedömning nu. Vi kommer alltså inte att köpa boken. Den uppfyller inte våra urvalskriterier för facklitteratur.”

    Mvh

    Ragnar Eng

    Bibliotekarie databaser, webb

    Eskilstuna kommun

    Kultur- och fritidsförvaltningen

    Stadsbiblioteket

    632 20 Eskilstuna

    Tfn: 016-710 1710

    http://www.eskilstuna.se/biblioteket

    Gilla

    • SM811 said, on juni 14, 2011 at 8:02 e m

      Man kan undra vad ”urvalskriterier för facklitteratur” är?

      Gilla

    • Cavatus said, on juni 22, 2011 at 9:09 f m

      Kan du inte be honom att specificera urvalskriterierna och säga i vilket avseende Världsmästarna inte uppfyller dem. Hur av dig om du vill ha hjälp med svaret på punkt för punkt. Eng ska väl få jobba lite för brödfödan och inte bara sitta som en småpåve och lyfta lön? Lite svettigt ska de minsann vara att få vara politiskt korrekt smakdomare åt svenska folket, eller?

      Gilla

  10. Cavatus said, on juni 14, 2011 at 1:11 e m

    Odlaren! En rapportör till mig håller på att kämpa med Ragnar Eng, så jag ber dig att ta upp kampen du också. Mejla honom och avkräv honom ett skriftligt svar och VEM som har beslutat att boken inte får köpas in. Mejla gärna mig sedan (cavatus(at)gmail.com) så kan vi bolla eventuella svar.

    Den person jag har kontakt med har fått ett långt brev från Eng och hon och jag jobbar på ett svar och självaste Julia Caesar är inblandad och har skrivit ett rungande svar på hans pk-svammel som du kan få ta del av och använda i din argumentation. Du och jag kan bolla om du vill, precis som jag gör med den andra rapportören från E-tuna. Så snälla du, ge inte upp.

    Och framför allt, be att få beställa hem boken, så blir det besvär och kostnader för dem. De kan och får inte neka till det.

    En rapportör ska nu ta upp kampen med Nyköpings bibliotek. Det är ju samma län så vi får se om Eng är överkucku där också, eller om Nyköping har samma policy.

    Det här är oerhört spännande, må jag säga!

    Gilla

    • Odlaren said, on juni 15, 2011 at 8:48 f m

      Jag har precis mailat Regnar Eng på Eskilstunas stadsbibliotek och frågat om vem som har beslutat att boken inte får köpas in och dessutom frågat om de inte kan beställa hem den till mig från andra bibliotek…Det ska bli kul att se om han svarar eller inte.

      Gilla

      • Odlaren said, on juni 15, 2011 at 10:48 f m

        Jag fick ett svar från Ragnar Eng nyss som lyder så här:

        ”Det är jag som har beslutat att inte köpa in boken. Eftersom vi inte har budgetramar för att köpa allt som ges ut måste vi göra ett urval. Vi måste helt enkelt välja bort en del böcker, och till vår hjälp har vi riktlinjer för vårt medieurval (vi har ju också mycket annat än böcker).

        Vi lånar in böcker från andra bibliotek på så kallade fjärrlån, men inte om boken redan finns på ett bibliotek i Eskilstuna, som i det här fallet. Boken finns nämligen på Mälardalens högskolas bibliotek i Eskilstuna, så om du vill kan du låna den där. Man behöver inte studera på högskolan för att få ett lånekort, så har du inte redan ett så kan du få ett direkt när du går dit.”

        Gilla

  11. Brian said, on juni 14, 2011 at 2:27 e m

    Hej! Ängelholms stadsbibliotek och Boxholms bibliotek i Östergötland har också köpt in boken Världsmästarna : når Sverige blev mångkulturellt. Jag har skickat fler inköpsförslag till andra skånska biblioteken, däribland Lunds stadsbibliotek, Malmö stadsbibliotek och Hässleholms stadsbibliotek.

    Gilla

  12. bobbenswe said, on juni 15, 2011 at 4:29 f m

    Har lagt in förslag om inköp av boken på Landskrona stadbiblioteks hemsida. Avvaktar en vecka för besked sen kommer fler att engageras i detta. Oavsett deras respons kommer den att publiceras här på Affes statistkblogg

    UncleBobben

    Gilla

  13. Cavatus said, on juni 15, 2011 at 2:53 e m

    Odlaren! Tack för svar. Jag ska skicka Engs svar till J Caesar får vi se om hon har något bra svar att komma med eller om han ska få vinna med 1-0 i den här matchen. Jag tycker nog att han ska få kämpa lite för sin pk-inställning, så jag återkommer här om JC har något dräpande svar att vidarebefordra till honom. I så fall får du mejla mig så får du hennes svar den vägen. Jag återkommer med rapport här ifall du bör mejla mig.

    Gilla

  14. Cavatus said, on juni 16, 2011 at 10:41 f m

    Odlaren! Engs svar till dig visar att han har blivit betydligt mer spak av att få fler förfrågningar. Kanske börjar han rentav sväva på målet? Tvärsäkerheten är borta. Nu skyller han plötsligt på ekonomiska argument, och då är det ju en enkel sak att kolla via kulturförvaltningen i stan om biblioteken har en snål budget! Snälla Odlare, kolla upp ekonomin. Fråga hur budgeten ser ut för biblioteket, men nämn inte Världsmästarna i första fasen. Det svar du får kan du sannolikt använda mot Eng.

    Jag hoppas verkligen att fler ger sig på honom så han tvingas ändra sitt beslut.

    Jag har kollat upp honom på nätet, och den ende Ragnar Eng jag hittar är 32 år och bor i Oxelösund. Rena snorungen alltså – och han ska sitta och bestämma vad folk får läsa!

    Jag har en känsla av att kampanjen uppdagar en vrå och en maktkonstellation i PK-Sverige som hittills aldrig har ifrågasatts. I evigheter har kulturförvaltningarna och biblioteken suttit och utövat enväldig makt över vad allmänheten tillåts ta del av utan att någon har ifrågasatt deras bedömningar eller ställt några krav på argument och redovisning. Nu blinkar de mot ljuset som mögliga dinosaurier, häpna över att någon ifrågasätter vad de håller på med. Det är på tiden!

    Odlaren! Du får gärna mejla mig och berätta hur det går i turerna med Eng.

    Gilla

  15. Erik said, on juni 16, 2011 at 3:23 e m

    Hej!

    Boken finns på Karolina biblioteket i Uppsala men annars finns den inte på ett ända kommunalt bibliotek i uppsala län (som de på stadsbiblioteket sa iaf)

    Gilla

    • Affe said, on juni 16, 2011 at 8:16 e m

      Jag misstänker att Carolinabiblioteket är en del av universitetsbiblioteket.

      Gilla

      • Cavatus said, on juni 16, 2011 at 8:52 e m

        Ja, Carolina Rediviva är Uppsala universitets bibliotek. Det är namnet på byggnaden.

        Gilla

  16. bobbenswe said, on juni 16, 2011 at 5:10 e m

    En genomskinlig ursäkt?

    Här är Landskrona Stadsbiblioteks krystade ursäkt: som kom via mail:

    Hej!

    Vi köper inte in den boken. Viktigaste anledningen är att den är utgiven på Books on demand som har en bokbindning som inte håller för biblioteksbruk, de går sönder för fort. Vi är väldigt restriktiva att köpa in böcker därifrån.
    Att det dessutom är en debattbok skrivna av pseudonym är inte heller en fördel.

    Med vänlig hälsning
    ____________________________________________

    Pontus Johansson
    Bibliotekarie, Landskrona Stadsbibliotek
    Landskrona stad
    Regeringsgatan 13
    Telefon 0418 – 473 505 / 0733-473 506

    Man skyller alltså i första hand på BOKBINDNINGEN. (????) Jag äger visserligen boken, har läst boken 3-4 ggr och lånat ut den i långa perioder. Ändå syns inga av de konstruerade ”problem” med ”en bokbindning som inte håller för biblioteksbruk, de går sönder för fort” som han anger. BIBLIOTEKARIEN påstår sig alltså haft boken tidigare i hyllorna, men inte längre pga dessa ”problem”. Kunde boken vara vandaliserad av AFA? frågade jag. Detta dementerades absolut. Hur kan man argumentera mot dessa nonsensargument på bästa vis? Förslag mottages tacksamt.

    Jag ringde dit och avkrävde i hövlig ton en saklig förklaring och då lade han till att det var en debattbok skriven under pseudonym, vilket påstods vara ofördelaktigt. Ordet ”pseudonym” är ett ”taget personnamn som är ett annat än bärarens officiella, i syfte att skapa anonymitet”. Biblioteket i Landskrona är fyllt med böcker av Agatha Christie, Anastasia Wahl, Stephen King, Robert Ludlum, Kenneth Ahl, Maria Lang m.fl. Förklaringen av sitt argument som då fallerat var att dessa ändå var ”kända författare” och något snömos om att det var ”speciellt viktigt när det gäller just debatt-publikationer” att de hade ”en viss nivå”.

    Fantasin för att motivera censuren närmar sig lågvattenmärket. PK visar sig på de mest mystiska sätt.

    Då jag insisterade och krävde att de skulle ta hem boken till fjärrlån så märktes en viss uppgivenhet över min envishet och han sa att han skulle göra en ”förnyad prövning”. Vad heter den inköpspolicy som finns för villka urvalskriterier de skall följa?
    Någon som vet? Jag återkommer med samma önskemål en gång i veckan.

    UncleBob

    PS: Robin S: Du som är Landskronit kan väl också lägga in ett förslag till nyanskaffning.
    Hävda ett särskilt stort läsarintresse eller nåt annat lämpligt

    Gilla

    • Halmstad said, on juni 16, 2011 at 6:53 e m

      Nu påstod han väl inte att han hade haft boken tidigare, utan att böcker från det aktuella förlaget (Books on Demand) generellt sätt skulle ha sämre bindning. Det vet jag inget om, och det kan ju vara svepskäl, eller inte. Men uppenbarligen duger bindningen för 43 andra bibliotek… hänvisa till dessa med hela listan.
      Om bindningen duger för exempelvis Stockholms stadsbibliotek, varför skulle den inte duga åt Landskronas bibliotek?

      Själv har jag just nu en dust med Halmstad. Återkommer när jag fått svar av bibliotekariens chef….
      Vad gäller inköpspolicy så är det väl olika i olika kommuner, i min mejlkonversation nämndes ”mål och riktlinjer tagna av Halmstad kulturnämnd”…

      Kämpa på!

      Gilla

    • Cavatus said, on juni 16, 2011 at 8:47 e m

      Vill bara säga att den person som avvisats i sin förfrågan om Världsmästarna med hänvisning till att bokens bindning inte håller har råkat ut för en skenmanöver från bibliotekets sida.

      Det är nämligen så att biblioteken i samband med bokinköp ofta låter binda häftade böcker i slitstarkare band med hårda pärmar, just för att de ska tåla slitage.

      Dessutom kan biblioteken, om de köper in från Adlibris, beställa den i biblioteksomslag, dvs boken är inplastad för att hålla bättre. Sedan finns det Bibliotekens sambindningstjänst som jag också tror tillhandahåller något liknande. Googla på det och informera dig och gå sedan tillbaka och skriv dem på näsan.

      Ring även Books on demand och fråga om de har fått klagomål om detta tidigare, och om bibliotek köper böcker från dem och i vilken omfattning. Gå sedan tillbaka med dessa fakta och punktera deras argument.

      Det viktigaste är dock: GE INTE UPP!

      Gilla

      • Kafir Mo-Hassan said, on juli 3, 2011 at 2:40 f m

        Då det nu kommit till min kännedom att det paralellt med våra ansträngningar pågår en intensiv svartlistningskampanj/blockad mot boken i fråga vill jag nu lyfta debatten till ett allmänpolitiskt och moraliskt plan. Här ser vi ett utbrett maktmissbruk från bibliotekarier som sett sin uppgift att agera politiska vakthundar. Därför vill jag nu höra med övriga hur ni ser på att anmäla detta beteende till lämplig instans. Hur är det juridiska läget?

        En annan aspekt är den antidemokratiska följden av att det sitter ett gäng lika antidemokratiska bibliotekarier och gör ett politiskt färgat urval av bokinköp.
        Jag anser att det är diskriminerande och att det strider mot gängse spelregler inom den offentliga förvaltningen. Har en JO-anmälan någon chans att bli prövad?

        Eftersom detta är ett öppet forum så står det dessa bibliotekarier med självpåtagen censurmyndighet fritt att läsa våra kommentarer och jag rekommenderar de som känner att dessa spelregler grovt åsidosatts att lyfta frågan på det lokala, politiska planet. Det har publicerats och köpts in många debattböcker MOT SD och dessa har aldrig ifrågasatts.
        Kontakta därför din lokala politiker och informera om detta övergrepp mot en fri tillgång till relevant debattliteratur.

        Det är kväljande att läsa om de skenmanövrar och nonsensmotiveringar som diskuteras sinsemellan av bibliotekarierna Ragnar Eng, Jonas Aghed (som för övrigt inte erkänner att Sovjetunionens brott mot de mänskliga rättigheterna), Miguel Benito, Tobias Carlsson, Thomas C Ericsson och Christian Forsell. Jag kräver som skattebetalare att frågan omprövas för att bibehålla tron på det opartiska urvalskriteriet är det första som skall gälla vid inköp av samhällskritisk, politisk debattlitteratur.

        Boken är varken ”högerextrem” eller ”rasistisk”. Hade den varit det skulle den blvit fälld. Ovanstående personer har uppvisat ett politiskt färgat motiv med argument som bevisligen är påhittade svepskäl.. Detta bekräftas av att de flesta inte ens läst boken, men refuserat boken i enlighet med det andra, mer kritiska lektörsomdömet. Detta i sin tur är reviderat av okänd anledning, troligen var det första omdömet för sakligt. Jag anser mig som vuxen person inte behöva styras i mitt val av låneböcker. Det finns faktiskt gränser för vilka förmyndarfasoner som kan accepeteras. Den gränsen är nu nådd.

        UncleBob

        Gilla

    • Onkel said, on juli 6, 2011 at 4:36 e m

      Är det någon här som ens gått gymnasiet? Hört talas om källkritik?

      Psedonym är negativt när det rör en faktabok som gör något slags sanningsanspråk. Det försvårar en bedömningen av bokens innehåll eftersom källan är okänd. Vem som ligger bakom en viss information har avsevärd betydelse för tolkningen av materialet och dess anspråk på ”sanning”. (Som det märks av den här diskussionen har vi alla olika sanningsanspråk).

      Skönlitteratur är en helt annan kategori, de böckerna är till för nöjesläsning och är oftast påhittade. Det är med andra ord ingen som tror att Harry Potter på något sätt speglar verkligheten i Storbritannien. Därför spelar det ingen roll om författaren går under psedonym OM de inte gör några sanningsanspråk. Om de däremot gör sanningsanspråk då spelar det roll, se exempelvis hur det gick med Liza Marklund och hennes ”Gömda”-böcker när det visade sig att saker och ting inte stämde överens.

      Gilla

  17. Brian said, on juni 16, 2011 at 9:44 e m

    Trelleborgs bibliotek och Ydre bibliotek i Östergötland har också köpt in boken ‘Världsmästarna : när Sverige blev mångkulturellt’ och finns allaredan klar för utlån.

    Gilla

  18. Brian said, on juni 16, 2011 at 10:17 e m

    Jag glömde Granö bibliotek i Vindeln kommun, Lomma bibliotek, Marks bibliotek i Kinna och Uddevalla stadsbibliotek.
    Själv ska jag låna exemplaret som finns på Ängelholm stadsbibliotek, har ännu inte läst boken.

    Gilla

  19. Anonym said, on juni 19, 2011 at 8:15 f m

    Har en stående efterfrågning på mitt bibliotek.. efter inlämnadet begär jag den pånytt :)

    Gilla

  20. Cavatus said, on juni 20, 2011 at 11:18 f m

    Til BobbenSwe! Har talat med Books-On-Demand och de skriver:

    ”Hej, vi levererar dagligen till BTJ och har under åren levererat 1000-tals böcker utan att någon har klagat på bindningen. Vissa böcker gör de om till biblioteksband. Att skriva under pseudonym är det många som gör och har inte varit något problem tidigare.”

    Det är alltså rena undanmanövrer som Landskrona bibliotek kör med. Ynkligt! Gå tillbaka till dem och läs upp detta svar från B-o-D och se vad de säger! Kämpa på och rapportera hit!

    Gilla

  21. Robban@uddevalla said, on juni 26, 2011 at 2:05 e m

    enligt bibliotekskatalogen på nätet så finns den i uddevalla också

    Gilla

  22. Anders said, on juni 26, 2011 at 8:00 e m

    boken är en historieförfalskning som går ut på att det är sossarnas fel att vi har en massinvandring.

    Läs Vitbok i stället om ni vill veta sanningen.
    http://www.vitbok.se/

    Gilla

  23. Robin Shadowes said, on juni 29, 2011 at 4:55 e m

    Hur kan man vara säker på att dom inte löser problemet som Scientologerna gjorde på sin tid d v s att man har nån som sitter och ”läser” boken varje dag bara för att göra den otillgänglig för allmänheten? Visserligen kan dom inte göra det själv för då borde man kunna anmäla dem för tjänstefel. Men om dom har folk som inte har anknytning till biblioteket eller deras personal så borde det vara fritt fram.

    Gilla

  24. Ludvig said, on juli 2, 2011 at 4:31 e m

    Har begärt att få låna den från Arvika Bibliotek men den måste fjärrlånas från Karlstad.

    Gilla

  25. Cavatus said, on juli 3, 2011 at 9:44 f m

    Kafir Mohassan/Uncle Bob! Jag svarar här nere då det inte fanns någon svarsknapp i ditt inlägg.

    Ett sätt att ställa bibliotekarierna inför ett dilemma är att ta reda på om biblioteket har någon bok som framför rakt motsatt åsikt. Just nu kommer jag att tänka på något alster av t ex Mattias Gardell eller Anna-Lena Lodenius, eller alla de SD-kritiska böcker som givits ut under de senaste åren.

    Om bibliotekarien hävdar att Världsmästarna är SD-vänlig, så kan man ju påpeka att en viss titel som redan finns på biblioteket är SD-vänlig. ”Så varför får inte båda sidorna komma till tals i sortimentet?”

    Om bibliotekarien hävdar att Världsmästarna är islamkritisk, så kan man ju påpeka att en viss titel som redan finns i sortimentet är islamvänlig. ”Så varför får inte båda sidorna komma till tals i sortimentet?”

    Grejen är de ogärna går in i klinsch utan ägnar sig åt pseudodiskussioner som att bokens bindning är dålig, att den är skriven av en pseudonym. Men motargument mot dessa har vi ju redan samlat in här i denna diskussionstråd.

    Gilla

  26. Anonym said, on juli 4, 2011 at 4:03 e m

    Jag skall försöka att lobba för boken på söndag då jag är i Almedalen. Jag skall då lyssna på Jimmie Åkessons tal och träffa lite bekanta. Att det finns politiskt motiverade ”vakthundar” på våra bibliotek är en skandal som kommer att växa ju mer det avslöjas. Det bör vara interessant att tipsa om denna debatt och försöka lyfta den till ett politiskt plan. Målet är att ingen politisk censur skall accepteras på våra bibliotek.
    Svepskäl som de bibliotekarierna anför till sitt försvar är ju djupt osakliga och högst subjektivt tyckande.
    UncleBob

    Gilla

  27. Låntagare said, on juli 4, 2011 at 4:22 e m

    Ännu ett skånskt bibliotek har köpt in boken Världsmästarna, det är Kävlinge bibliotek.

    Gilla

  28. Citronen said, on juli 18, 2011 at 9:39 e m

    Jag såg att boken nu även finns på Eslövs stadsbibliotek, och är beställd till Medborgarplatsens bibliotek och Farsta bibliotek.

    Gilla

  29. O_Rolig said, on september 9, 2011 at 11:07 e m

    Den har, hör och häpna, STULITS från Gävle Stadsbibliotek…

    Gilla

  30. Realisten70 said, on september 13, 2011 at 8:12 f m

    Vad kul.
    Såg att boken fanns på ett bibliotek nära mig.
    Dags att leta fram lånekortet och ta sig dit innan den försvinner.

    Gilla

  31. www.basio.de said, on oktober 2, 2011 at 4:34 e m

    Kartan är fel. I hela Stockholms finns 2 ex av boken, bägge utlånade — f.n. köplats 9 för att låna. Boken har beställts av Farsta Bibliotek som är stängt under många månader!

    Gilla

  32. Citronen said, on oktober 22, 2011 at 5:34 f m

    Tog en snabbkoll och såg att boken finns på ytterligare några ställen nu:

    Nyköping, Kristianstad, Nässjö och Härnösand.

    Gilla

  33. Sandra said, on december 3, 2011 at 10:10 e m

    Så snart jag är fit for fight igen så skall jag begära at tmitt hembibliotek tar hem boken för jag SKALL läsa den! ;-)

    Gilla

  34. kim said, on december 6, 2011 at 9:42 f m

    Detta är svaret från Borlänge Bibliotek.

    Hej,
    Eftersom boken nedan fick dåliga recensioner valde vi att inte köpa in den.
    Vänliga hälsningar
    Anders Årre
    Borlänge bibliotek
    ________________________________________________________________

    Min fråga :

    Har ni denna av många hyllade boken ”Världsmästarna” av Julia Caesar ? Den bojkottas tydligen av vissa bibliotek…?
    Mvh

    Gilla

  35. Martin Goës said, on oktober 10, 2012 at 11:19 e m

    Kollade precis Tjörns kommun, och fick ingen träff på kommunens/bibliotekets hemsida. Reserverar mig dock för att jag kan ha sökt på fel ställe, men ska kolla upp saken på ort och ställe nästa gång jag är i Skärhamn. Hoppas de inte är lika vrånga som bibliotekarierna jag läst om bland kommentarerna här ovan.
    Bedrövligt att all saklig debatt om invandringens och den havererade integrationspolitiken tvingas cirkulera i bloggosfären som en slags samizdat!* Helt ovärdigt ett föregivet fritt och demokratiskt samhälle!

    Medelåldern inom bibliotekarieskrået är dock hög, och många går snart i pension. Deras världsbild formades i en annan tidsålder, när en annan gick i skolan. Kan vi hoppas att de som idag kläcks ut från bibliotekshögskolan i Borås bättre förstår sitt uppdrag i allmänhetens tjänst? Eller är det att hoppas på för mycket?…

    * Samizdat = ordagrant: egen utgivning. Ett uttryck som myntades i Sovjetunionen om av Partiet icke godkänd litteratur, som cirkulerade ur hand i hand, ofta som hand- eller maskinskrivna häften, i sällsynta fall smygtryckta eller stencilerade. Exempelvis Solsjenitsyns verk fanns bara i samizdat.

    Gilla


.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.