Affes Statistik-blogg

Sanningssägaren Jan Helin.

Posted in Betraktelser, Gammelmedia, Medias mörkning by Affe on mars 8, 2011

I Agenda den 6 mars förklarar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder nu är en makthavare. Att han sitter i Sveriges högsta beslutande församling och sprider lögner.

Björn Söder har ett ansvar, mästrar alltså chefredaktören på Sveriges största tidning. Jan Helin är en man med mycket makt. Makt att skapa opinion och kampanja för eller emot det han anser att det behöver kampanjas om. Helin har i praktiken enormt mycket större inflytande och makt än Söder. Till skillnad från Söder är han inte folkvald.

Är Helin sanningsenlig?

Eftersom det oftast är Sverigedemokraterna som brukar anklagas för att överdriva brottslighetens omfattning hamnar Jan Helin i en smått komisk position i Agenda. Han försvarar Aftonbladets tystnad om övergreppen på Husbybadet med att det sker ju så många sexualbrott och Aftonbladet kan inte skriva om alla.
I sitt försvar lyckas han på bara några minuter producera två lögner eller åtminstone två enorma överdrifter. Båda rör antalet anmälningar om sexuella övergrepp på Husbybadet.

Först påstår han att en undersökning visade att det på ett par månader hade gjorts 14 anmälningar. Dessa ”par månader” visar sig vara 25 månader.

Sen tar han i så att han nästan spricker och påstår att det bara i år har skett ett hundratal anmälningar om sexualbrott på Husbybadet.

Om det nu skulle vara så illa att det anmäls nästan två sexualbrott om dagen på det badhuset bör det stängas med omedelbar verkan.

Kanske något för Jan Helin och Aftonbladet att driva opinion om?

Kollegan backar upp

Kollegan Thomas Mattson på Expressen tyckte att Jan Helin ”stod upp för journalistiken”. Han skriver om Helins insats på sin blogg. (min fetstil)

”Söder malde på om att ”Aftonbladet erkänt” något, oklart vad, medans Helin med sakliga argument och fakta ställa försökte ställa relevanta frågor till SD-mannen. Den som är invandrarfientlig och lever i villfarelsen att medierna – de seriösa, alltså – mörkar någon slags för allmänheten okänd sanning om integrationsproblematiken lät sig säkert inte övertygas av Jan Helins lugna konstateranden av siffror och faktiska förhållanden.

Nej Thomas Mattson, jag lät mig inte övertygas av Helins ”lugna” konstateranden. Helin hade nog kunnat säga precis vad som helst utan att varken du eller Anna Hedenmo hade reagerat. Så starka är era förutfattade meningar om vilka som har ”rätt” och vilka som har ”fel” i svensk debatt.

Jag avslutar med en kommentar från Thomas Mattsons blogg skriven av signaturen ”Thomas”.

”Måste säga att det roar mig att en representant av skvallerpressen har mage att anklaga någon annan för bristande källkritik. Här pratar vi inte om att kasta sten i glashus utan om att spränga en atombomb i glashuset.”

http://svtplay.se/t/103430/agenda
http://blogg.expressen.se/thomasmattsson/entry.jsp?messid=650853

16 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. BLU-82 said, on mars 9, 2011 at 3:26 f m

  Gammelmedia ljuger något sataniskt dygnet runt , året runt.

  Gilla

 2. Gittan said, on mars 9, 2011 at 12:14 e m

  Jan Helin fick nu visa upp sitt rätta jag. Han mörkar och fördömer allt som inte passar för den vanliga läsaren, och i en direktsändning sitta och ljuga tittarna rakt upp i ansiktet var en besvikelse.
  Om sexualbrottsligheten nu är så hög som han säger, så varför rapporteras det inte när det borde vara i allmänhetens intresse? Public service
  Björn Söder fick ett litet hål på luftballongen!!

  Gilla

 3. Thomas l said, on mars 9, 2011 at 3:47 e m

  Ser att min kommentar tagits bort av expressen inte speciellt överraskande.

  Att de sedan raderat min medlemsprofil är tydligen också deras sätt att bedöma kritik.

  Gilla

 4. UMS said, on mars 9, 2011 at 6:11 e m

  Underbart att läsa dina artiklar, pls keep up this good work!

  Gilla

 5. Kenneth Karlsson said, on mars 10, 2011 at 2:40 e m

  Man undrar ju också över dessa anmälningar under de 25 månaderna. Sexuellt ofredande av barn…flera i tät följd. Kan det vara samma gärningsman?

  Gilla

 6. Lena said, on mars 10, 2011 at 6:31 e m

  Jan Helin var tydligen inte nöjd med sitt framträdande:

  http://blogg.aftonbladet.se/janhelin/2011/03/sex-logner-och-sverigedemokraterna

  Gilla

 7. […] Jan Helin GAMMELMEDIA Från Affes eminenta statistikblogg lånar vi (med tillåtelse) detta inlägg. Att gammelmedias gamla drakar ofta far med osanning är väl knappast något större scoop, i […]

  Gilla

 8. O9 said, on mars 13, 2011 at 8:03 e m

  Tjena Affe,
  Tror du får förklara lite mer kring AB:s undersökning.. du skriver 25 månader, det du visar ifrån AB är ju 12 månader mellan maj -05 till -06. Tycker det är lite rörigt, bena gärna ut det för jag vill kunna använda det här mot min PK-polare när jag ska köra över honom.

  Gilla

 9. cello jir said, on mars 14, 2011 at 10:48 f m

  Affes text ovan ett exempel på riktig journalistik till skillnad från Jan Helins ful-journalistik.

  Gilla

 10. Vivian said, on mars 14, 2011 at 1:05 e m

  Sverige har i mina ögon udvecklats till ett rättslöst land.
  At avslöja etniciteten på våldtäktsmän döms hårdare än våldtäkten, när förövarna kommer från ett tillbakastående land med barbarisk kultur.
  I pressen beskrivs förbrytere som offer, och offret blir i bästa fall bortglömd, men riskerar även baktal och skuldbeläggning, jfr. lynchningen i Salem.

  Gilla

 11. Anton Nordenfur (pp) said, on mars 14, 2011 at 9:50 e m

  Var hittade du Aftonbladets undersökning? Kan du länka?

  Gilla

 12. […] läser detta och sedan går jag tillbaka i tiden lite. Läs detta inlägg om Jan Helin i offentligheten och vad han säger där. Jag själv funderade över vad Jan Helin sa […]

  Gilla

 13. […] som förts i dagarna. Nu är dock inte sexuella trakasserier något nytt det heller. Redan 2011 så hittade jag denna.. Även i Rotherham var det så unga som 11-år som var intressant som […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: