Affes Statistik-blogg

Trygghetsundersökningen – opium för folket.

Posted in Betraktelser, Kriminalstatistik - Sverige, På begäran från läsare by Affe on februari 12, 2011

opium_1Det första jag ser när jag öppnar rapporten:

Brå – centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott. Brottsförebyggande rådet (Brå) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.
Det gör vi genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet, brottsförebyggande arbete och rättsväsendets reaktioner på brott.
(min fetstil)

Ett märkligt sammanträffande, kan tyckas, att just Brå lyckas få fram statistik och rapporter som visar just detta. Att brottsligheten inte ökar och att tryggheten ökar. Märkligt…

Att Brå har fått uppdraget att både ”verka” för detta samt redovisa hur bra uppdraget går måste kännas bra. För Brå. Vem skulle inte vilja recensera sina egna verk?

Jag tittar i rapporterna. Både NTU 2010 (Nationella Trygghetsundersökningen) och den tekniska rapporten som förklarar hur undersökningen har gjorts. Mycket kraft har lagts på att bygga förtroende. Många ord blir det, men sammanfattningsvis kan man säga att bilden man får är att den statistik som visar att Brå inte klarar av sitt uppdrag (statistiken över anmälda brott) är ”problematisk” och inte tillförlitlig. Medan den statistik som visar att Brå klarar av sitt uppdrag (enkätundersökningar) verkar riktigt bra och tillförlitlig på grund av urval, viktningsförfaranden, översamplingar, referenser, signifikansprövningar, konfidensintervall, omsorg, ansträngningar, kalibreringar, hjälpvariabler och noggrannhet.

Allt ovan låter förstås jättebra, men jag får ändå en känsla av att det mer handlar om att övertyga oss om att undersökningen är tillförlitlig, eftersom Brå så gärna vill att vi ska tro det. Deras uppdragsgivare politikerna blir förstås väldigt glada om vi börjar sätta vår tilltro till skakiga enkätundersökningar istället för ”den problematiska” kriminalstatistiken.

Vilseledande

Det främsta vilseledandet är att läsarna tror att de kan bedöma brottsutvecklingen utifrån den här sortens undersökningar. Nu påstår Brå inte det utan säger att undersökningen ska ses som ”ett komplement” till statistiken över anmälda brott. Icke desto mindre brukar just NTU nämnas i samma andetag efter att Brå har beklagat sig över hur svårt det är att tolka kriminalstatistiken. Många tror att undersökningen mäter brottsutvecklingen, det kan man se på kommentarer och bloggar. Till exempel ”Svensson” som skriver:

Den nationella trygghetsundersökningen (NTU) har återigen presenterats av Brå och den visar som vanligt ingen ökning av brottsligheten i landet.

Nu är inte Svensson vem som helst. ”Jag är en av Sveriges kunnigaste på området” säger Svensson blygsamt innan han skäller ut en av sina läsare som ”monumentalt okunnig och inte påläst”.

Nej, man kan givetvis inte mäta brottsutvecklingen med en sån här undersökning. Nätet har för stora maskor. 14 000 intervjuade låter mycket och tillförlitligt men det är bara en liten del av befolkningen som har blivit utsatt för ett speciellt brott.

Ett exempel

För tydlighetens skull antar vi att Sverige har tio miljoner invånare och att vi 2005 hade 100 000 faktiska våldsbrottsoffer. En procent av befolkningen har alltså blivit utsatt för våldsbrott (röd tårtbit).

I undersökningen intervjuades 14 000 personer. En procent av det är 140 personer. Hur stor är sannolikheten att det slumpvisa urvalet har samma förhållande? Att 140 av de 14 000 som de ringer till är just våldsbrottsoffer.

Tänk dig cirkeln som ett roulettehjul numrerat 1-100 och där varje del representerar 140 personer. Den röda tårtbiten med våldsbrottsoffer är låt säga nummer 36. Man kastar kulan 14 000 gånger och räknar hur många gånger kulan hamnade på varje nummer. Om kulan hamnar 140 gånger på nummer 36 då har man lyckats fånga upp rätt antal våldsbrottsoffer.

Jag gjorde en datasimulering som 14 000 gånger slumpade fram en siffra mellan 1-100. Simuleringen får representera 2005.

131 gånger hamnade kulan på nummer 36.

Låt säga att året därpå 2006 så har vi av någon märklig anledning exakt samma antal våldsbrottsoffer som 2005. Varken mer eller mindre, 100 000 personer och befolkningen är även den på samma nivå. Jag kör en simulering som får representera 2006.

143 gånger på nummer 36.

och ytterligare tre simuleringar med exakt samma antal våldsbrottsoffer:
2007 = 148
2008 = 136
2009 = 121

Fem simuleringar med exakt på pricken samma underlag visar alltså väldigt olika.

En av Sveriges kunnigaste på området (Svensson) skulle nu kunna skriva ett blogginlägg om att våldsbrotten 2009 har minskat med hela 18 procent jämfört med 2007.

Och Beatrice Ask skulle även kunna säga om min simulering att resultatet är glädjande och visar att regeringens satsningar har gett resultat.

Undersökningen tyder också på att utsattheten för brott ligger stabilt. Tvärt emot utvecklingen av anmälda brott är det inte fler, utan snarast färre som uppger att de har blivit utsatta för brott de senaste åren.

Allt detta är glädjande resultat som stärker min övertygelse om att vi är på rätt väg. Att utvecklingen har varit positiv innebär dock inte att vi kan slå oss till ro. Det finns fortfarande oacceptabelt många människor som utsätts för brott, som känner sig otrygga och vars förtroende för rättsväsendet vacklar. Vi har alltså många utmaningar kvar.

PS: Notera hur ”tyder på” bara några rader ner har förvandlats till ett faktum. ”Att utvecklingen har varit positiv”.

Relaterat

Mer om trygghetsundersökningen

Datakällor och länkar

Rapporten DN Dagen Skånskan

Tagged with: , , ,

13 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Carl Lundström said, on februari 12, 2011 at 10:24 f m

    BRÅ:s arbete är liksom Beatrice Asks rena bedrägeriet.

    När antalet anmälda brott går upp koncentrerar de publiciteten på sin roulette-undersökning. Och om denna undersökning något år skulle utfalla med något annat resultat än det önskade skulle de tala tyst om detta och ägna sin uppmärksamhet åt något annat positivt som de snickrat ihop.

    Målet för dem är att offren skall sluta anmäla brotten och helt enkelt lida i tysthet. Då kan de trumpeta ut att den trend som de hittills ignorerat är bruten och anmälningarna glädjande nog går ner.

    Om det brytt sig ett skvatt om brott och brottsoffer hade de sett till att hålla inlåsta resp. utvisa återfallsförbrytarna samt i övrigt målmedvetet göra Sverige till en farlig tummelplats för lust- och hobbyförbrytare och ett oaptitligt arbetsfält för brottslingarna som yrkesgrupp. Detta kunde de om de ville – se på hur väl de lyckats för yrkesgrupperna läkare, sjuksköterskor, idrottsmän, industriledare, uppfinnare etc.

    Gilla

  2. Anna Carlbro said, on februari 12, 2011 at 4:16 e m

    Tack, det var ett mycket nyttigt klargörande. Det är så lätt att luras av siffror.

    Gilla

  3. Demokratbloggen said, on februari 12, 2011 at 10:32 e m

    Är det säkert att odågan på bilden ovan är farfar till valpen? Det kan ju vara hans farsa, med tanke på att de gifter sig med barnungar.

    Gilla

  4. M Brando said, on februari 13, 2011 at 9:00 f m

    Tack för en mycket bra artikel.
    En riktig fullträff!

    Gilla

  5. Amlitz said, on februari 13, 2011 at 9:24 e m

    Beatrice Ask börjar se riktigt maläten ut och det är förståeligt med tanke på hur hon måste stå och ljuga trots att alla förstår att det är lögner hon kommer med.

    Dags att byta regering nu med litet fräschare ansikten och slut med gamla ruggugglor som skall vara justitieministrar.
    Kommer inte ihåg vad hon hette – den förra tanten som den borgerliga regeringen hade. Hon såg ungefär likadan ut. Det har blivit ett riktigt kärringstyre i landet numera. Alla stora poster som generaldirektörer etc innehas numera av damer i mogen ålder. Ändå gnäller den värsta av dem alla AfSkyman.

    Gilla

  6. Björn said, on februari 21, 2011 at 11:13 f m

    Hej Affe,

    Jag håller med om att det där var ett knepigt sätt att mäta hur hög kriminaliteten är. Men är inte det lite samma metod man använder när man ska mäta mörkertal och liknande inom våldtäktsstatistik osv. som jag har för mig att du har hänvisat till ett par gånger? T.ex. när man hävdar att bara 5-10% av alla sexualbrott anmäls, ska vi avfärda det också som osäkra undersökningar?

    Jag kan tyvär lite om metodologin när det kommer till sånt här, men är det ändå inte hyfsat säkert? T.ex. skulle man kunna göra 100 simuleringar för att sedan ta fram medelvärdet?

    Synpunkter på det jag skrivit?

    Gilla

  7. […] svarade på en kommentar från läsaren “Björn” under inlägget om trygghetsundersökningen. Svaret svällde, så jag gjorde ett inlägg av det istället. Hej […]

    Gilla

  8. […] Att denna undersökning är statistiskt undermålig och därför tämligen vilseledande framgår av Affes – Trygghetsundersökningen opium för folket/ […]

    Gilla

  9. Lars said, on november 4, 2011 at 12:46 e m

    Lysande artikel som vanligt Affe! Förklaringen till att antal anmälda brott ökar brukar alltid vara att brottsoffer blir allt mer benägna att anmäla brottet. Om man jämför 1950 med 2010 stämmer säkert detta, men har anmälningsbenägenheten verkligen ökat mellan 2000 och 2010. Det har jag mycket svårt att tro. Jag tror snarare att det är tvärt om eftersom känslan allt mer börjar vara att polisen ändå inte har tid eller resurser för att reda ut brottet.

    Gilla

  10. […] brottsligheten. De återkommande Nationella trygghetsundersökningarna (NTU) är ett led i detta. Affes statistikblogg karakteriserar dessa som ett ”opium för […]

    Gilla

  11. […] En del kritiker plägar kalla BRÅ för Brottsförnekande rådet. BRÅ förefaller att vara en värdig arvtagare till den tidigare myndigheten Styrelsen för psykologiskt försvar, SPF, (numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB) vars syfte torde vara att till varje pris lugna befolkningen genom att tona ner den ständigt ökande brottsligheten. De återkommande Nationella trygghetsundersökningarna (NTU) är ett led i detta. Affes statistikblogg karakteriserar dessa som ett opium för folket. […]

    Gilla

  12. […] BRÅs trygghetsundersökningar påstås visa att svenska folket anser att samhället har blivit tryggare. Att denna undersökning är föga vetenskaplig, statistiskt undermålig och därför vilseledande framgår avhttps://affes.wordpress.com/2011/02/12/trygghetsundersokningen-opium-for-folket/. […]

    Gilla

  13. Hans Persson said, on december 25, 2016 at 8:15 f m

    Det finns lögn, förbannad lögn och statistik, det är väl känt.

    Gilla


.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.