Affes Statistik-blogg

Vem är egentligen extrem?

Posted in Betraktelser, Migration by Affe on april 16, 2010

Motståndare till Sveriges invandringspolitik beskrivs ofta som extrema, men vilka är det egentligen som är extrema? De som vill förändra politiken eller de som tycker Sveriges linje är sansad?

Jag har tittat lite på andelen asylsökande i några EU-länder. EU-länder som är någorlunda stora. Observera att detta bara är andelen asylsökande, och inte andelen människor vi släpper in. Att jämföra statistik mellan länder är alltid vanskligt, inte minst i en sån snårskog som migration med alla dess varianter, asyl, arbetskraft, anhöriga osv.

Att jämföra andelen asylsökande i olika länder ger alltså långtifrån en samlad bild men det kan ändå ge en bild av skillnaden mellan de olika länderna. Skillnader i signaler som länderna sänder ut till asylsökande, vilket i sin tur visar hur de olika länderna ser på sin mottagningskapacitet. Varje asylsökande innebär givetvis kostnader och det slukar resurser.

När jag letade material till detta inlägg stötte jag på detta på Migrationsverkets sida.

Även om antalet asylsökande har minskat, tar Sverige fortfarande (2009) emot många asylsökande. I Europa är Sverige det fjärde största mottagarlandet. Flest asylsökande har Frankrike och Storbritannien.

Ovanstående är en kraftig vilseledning, snudd på lögn. En och annan tror säkert att det kan röra sig om per capita, men det gör det alltså inte.

Nedanstående diagram visar antal asylsökande (gröna staplar) under de tre senaste åren 2007-2009. Där ligger Sverige trea med 84 910 asylsökande. Följt av Tyskland (68 900), Italien (61 970) och Grekland (60 920).

De gula staplarna visar hur det hade sett ut ifall alla länder tagit emot lika många asylsökande, i förhållande till invånarantal, som Sverige.

Frankrike skulle då ha tagit emot 580 128 sylsökande istället för 106 770.
Storbritannien: 553 380 istället för 89 460
Tyskland: 750 228 istället för 68 900
Finland: 48 531 istället för 11 360
Italien: 565 868 istället för 61 970
Nederländerna: 150 878 istället för 35 410
Danmark: 49 788 istället för 7 960
Polen: 350 716 istället för 25 000
Belgien: 94 623 istället för 40 560
Irland: 37 414 istället för 10 550
Österrike: 74 660 istället för 40 590
Grekland: 102 499 istället för 60 920
Spanien: 368 289 istället för 15 180
Portugal: 96 905 istället för 520

Sammanlagt skulle dessa länder ha tagit emot 3,908 817 asylsökande istället för 660 060 under de tre senaste åren. Hur hade det påverkat de länderna?

Ett annat sätt att visa på hur mycket Sverige sticker ut:

Vem är det som är extrem?

Källor:

Lista över länder efter folkmängd

Asylum Levels and Trends in Industrialized Countries, 2009

Tagged with: ,

20 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] hela det intressanta inlägget och studera grafiken på Affes Statistikblogg 16 april, 2010 | Category: Asyl Migration, Inrikes, Politik blog comments powered by […]

  Gilla

 2. […] Affe, Fria Nyheter, Thoralf,  […]

  Gilla

 3. Cavatus said, on april 16, 2010 at 7:56 f m

  Affe! Du som är slängd på statistik och dylikt, skulle inte du kunna uppgradera dokumentet massinvandringsfakta som Henrik Agerhäll sammanställde en gång i tiden? Det dokumentet är något daterat numera, då det bara beskriver verkligheten till och med 2007. Mycket har ju hänt sedan dess. Det viktiga är att hela tiden hänvisa till offentliga källor i notapparaten. Du ser själv hur Agerhäll har jobbat om du ögnar igenom dokumentet. Det finns att hämta här:

  http://www.korta.nu/flygblad

  Agerhäll själv har inte tid nu i valrörelsen att göra det. Men han har uttryckt önskemål om att få det uppdaterat och det skulle som sagt må bra av en uppdatering. Vad säger du? Du kan svara mig på min mejladress som du per automatik får i och med detta inlägg.

  Gilla

 4. svansken said, on april 16, 2010 at 2:54 e m

  Bara lite pep-talk!
  Inte många kommentarer här – men var säker – vi ser och läsar vad du gör – fortsätt!

  Gilla

 5. Oscar said, on april 16, 2010 at 4:31 e m

  Det vore ännu mer intressant att få se en tabell över asylsökande/capita som går tillbaks 5 eller 10 år i tiden (och gärna tar med stora länder utanför EU som USA, Australien och Kanada).

  Min gissning är att vi legat i topp nästan varje år under 00-talet. (Sorry att jag är lat och inte hinner gräva i dessa siffror själv.)

  Gilla

 6. […] hittade en intressant analys om asylsökande till Sverige kontra andra länder. Det är intressant att […]

  Gilla

 7. Olof Rewhus said, on april 16, 2010 at 7:36 e m

  Vad är det för vilseledande, snudd på lögn, med att skriva ”I Europa är Sverige det fjärde största mottagarlandet. Flest asylsökande har Frankrike och Storbritannien”? Menar du att det är för att man förväntas anta att det är per capita?

  Det går ju att feltolka allt om man vill, eller hur? Jag skulle kunna läsa in att Sverige är det till ytan största mottagarlandet om jag ville. Det är möjligt att beskrivningen kunde varit tydligare, men det gäller i så fall även ditt påstående ”Motståndare till Sveriges invandringspolitik beskrivs ofta som extrema”. Beskrivs som extrema av vem? Motståndare i vilken grad? Är motståndarna de som tycker att det är för slapphänt eller för strikt? Som sagt, det går att vara luddig om man vill, det gäller dig och det gäller Migrationsverket. Lukas (6:41).

  Gilla

 8. Tant said, on april 17, 2010 at 3:17 e m

  Enligt rapporten du länkar till är Malta och Cypern de överlägset största mottagarna av asylsökningar per capita. Norge och Österrike rör sig i samma spanns om Sverige. Jag vet inte riktigt varför du tagit bort 2005 och 2006 (som fanns med i rapporten) ur dina figurer. Men det gör att du skär bort två år som annars hade fått Sveriges stapel att se mindre ur eftersom vi hade betydligt färre ansökningar 2005. 2006 hade också fått Sveriges stapel att se mindre ut eftersom 2007 var ”toppår”.

  Och om du hade plottat antalet asylsökningar i Sverige mellan åren 2007-2009 hade du 30% minskning asylsökningar. Nu tycker jag inte det är bra att göra så för tre år är väldigt kort tid att titta på och med tanke på att ansökningarna i Sverige har svängt en del över tiden så blir det lätt så att det inte blir någon bra helhetsbild.

  Gilla

 9. […] (Grafik: Affes statistik Blog) […]

  Gilla

 10. lee said, on april 18, 2010 at 7:41 f m

  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____262459.aspx
  Mellan 18-65år är vi 5,7miljoner 4 miljoner arbetar ..

  Gilla

 11. Kristina Jonsson said, on april 21, 2010 at 2:39 e m

  ”Överhetsjournalisterna” lever i sin egen värlrd. De är ytterst konservativa och fega. De vågar inte tänka nytt. De gömmer och ljuger för att sopa undar mattan. De vill inte ta ställning för att de är rädda att behöva inse sanningen. Precis som gamla kommunister i Sovjetunionen inte ville erkänna att de har levat i en livslögn hela livet. Dic Eriksson tar upp frågan med ”överhetsjournalisterna” de som har monopol på vad som ska tyckas. Lysande analys

  Krossa DN, SVD AB EX ”överhetsjornalistik” Värna det fria ordet.
  Kom i håg Sten Dehlgren DNs chef red under 30 talet.

  Kristina

  Gilla

 12. Klas2k said, on maj 14, 2010 at 7:23 f m

  Intressant vore om du tex jämföra brottstatistik från Portugal, Tyskland eller Finland då – för att följa upp tidigare inlägg .. .

  F.ö kan man aldrig säga att invandring är negativt rent generellt utan att visa att man är rädd för det nya och riskerar att hamna på den rasistiska sidan…

  Man kan påtala problem med flyktingpolitk osv – men en person som kommer hit efter tex hot i sitt hemland är för det allra mesta inställd på att jobba hårt för sitt uppehälle för sig och sin familj.
  Man har betalat sin livs, små, besparingar, sålt hus och hem och övergivit stora delar av släkten för att komma hit för att få börja om – det sämsta som kan hända är om man bli instängd i en förläggning utan möjlighet till att lära sig språket och arbeta eller få utbildning, samt matad med det man ”behöver”.
  Lägg därtill sen en lång väntan på att få reda på OM man ens får påbörja sitt nya liv, och en misstänksamhet från många i samhället – kan det gå annat än snett !

  Nej gärna ännu fler som kommer hit, det vore en enorm tillgång i tex arbetskraft.
  Förutsatt att man behandlar folk som människor och ser till att både hjälpa folk att komma igång, samt förse dem med verktyg (språk och utbildning) MEN också ställa krav.

  Och vad beträffar uppehållstillstånd så måste den behandlingen påskyndas, tillfälligt uppehållstillstånd bör man få inom ngn vecka, och permanent inom ett par månader om alla papper är i ordning och man tar ansvar för sitt eget och sin familjs uppehälle (genom att bla delta i utbildning, och senare söka jobb osv)!
  De som inte har alla papper i ordning får finans sig att stå längre bak i kön tycker jag – prioritera de med ”ärligt uppsåt”, det är bättre att sprida att man är mer välkommen om man inte ”tappar” passet i havet.
  Reglerna för fultl medborgarskap kan diskuteras, men när man väl är ”inne” så skall man ha samma rättigheter/skyldigheter som vem som helst såklart. Det är inte skillnad på folk och folk bara för att man komemr från olika delar av världen – och olika kulturyttringar finns det i många sammanhang, jag kanske har svårt för gothrockare eller jehovas vittnen – tycker inte dom skall specialbehandlas för det, de lagar som finns gäller alla.
  /K

  Gilla

 13. m.jallow said, on maj 28, 2010 at 2:07 e m

  Största katastrofen var inte i hemlandet som jag flydde; tvärtom, HÄR: MIGGANs handläggare FADIME BAKIR TAR BETALT (mutor). Eftersom jag är gömd asylsökande kan inte ens besöka polisen. Vart skulle jag anmäla sådana kriminella anställda?

  Gilla

 14. Klas2k said, on maj 28, 2010 at 2:28 e m

  @m.jallow: Läck ut det anonymt till expressen det är en väg att gå :)

  /K

  Gilla

 15. N. Yanikyan said, on maj 31, 2010 at 10:46 f m

  Bra skrivet! Gratulerar modigheten av denna sidans både webmastern och deltagande. Men det finns flera orättvisor liksom ovan-avslöjat fall! MIGGAN slår rekord —i antalet ertappade. MUTOR, vad annars?! Visst; igenkänd… Jo, hon&hennes samverkande offrar flera på olika sätt, inte minst fifflet… denne Bakir tvingar min tjej också att vara gratis städare i sitt bolag säte i Sollentuna sitter Fadime Bakir som styrelseledamot medan Bakirs manliga samverkande trakasserar/utnyttjar min tjej i alla…(fruktansvärt…kan inte ens avslöja…) vi tvingas ständigt att blunda för oegenligheter.. annars skulle jag inte få TUT, mina anhöriga också riskerade vi att missa arbetskraftsinvandring 7 AT-UND på LMA-kortet som alla drabbade förstår väl… … Kära Svenska samhället: synskadade ni allihop??? titta på vårat LMA-kort och fråga vad 7 AT-UND innebär, hur beviljas detta undantag om min tjej inte skulle acceptera deras……..krav………. vi gråter nu dag och natt…….hurdan slags barn skaffar vi i detta läge………….hjäääälp, snälla!
   
  N. Yanikyan

  Gilla

 16. Josef Boberg said, on juni 16, 2010 at 11:28 f m

  Det finns måhända en underliggande agenda med den stora invandringen till just Sverige, kanske…

  Gilla

 17. […] Diagrammet sammanställd av Affe 24 januari, 2011 | Category: Inrikes blog comments powered by Disqus /* */ /* */ /* */ […]

  Gilla

 18. Sverigedemokraterna i Partille said, on mars 21, 2011 at 11:50 e m

  […] Affes Statistikblogg […]

  Gilla

 19. […] Affes Statistikblogg […]

  Gilla

 20. […] ett år sen skrev jag inlägget Vem är egentligen extrem?. Nu har nya siffror kommit och Sverige är extremare än […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: