Affes Statistik-blogg

Revolution, rådata nu!

Posted in Betraktelser, Rådata by Affe on mars 14, 2010

Det senaste året har det hänt något mycket intressant på nätet runt om i världen. Efter uppmaning från Tim Berners Lee har myndigheter, universitet och vetenskapliga institutioner i olika länder lagt upp rådata på nätet. Inte bara lagt upp det utan lagt upp det i en form som gör det enkelt för folk att analysera, kombinera olika datakällor och få fram nya perspektiv. Det är i sanning en revolution. Lyssna på denne man. Det är inte vem som helst. Han ”uppfann” internet…

På ett sätt har den här bloggen varit en del av denna revolution, om än i mycket blygsam form jämfört med exemplen som tas upp i videon.

Stort tack för tipset till Universalgeni!

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Cavatus said, on mars 14, 2010 at 10:31 e m

    Fantastisk. En ren och skär revolution. Och när ens egna land kanske inte kan/vill tillhandahålla data i ett särskilt fall, kan data från grannländer ge en möjlig bild av hur det kan stå till i det egna landet.

    Gilla

  2. Lars H said, on mars 15, 2010 at 4:55 f m

    Vet du, eller kan du tala om för mig hur jag kan få fram en siffra på antalet etniska svenskar i Sverige. Om man lite löst definierar en svensk som en vars båda föräldrar är födda i Sverige.

    Gilla

    • Affe said, on mars 16, 2010 at 3:51 e m

      Nja inte direkt men jag skulle kolla SCBs statistikdatabas. Vet att jag har hittat ‘utländsk bakgrund’ i kommunerna där. Bör finnas för riket också. Definitionen på utländsk bakgrund och andra känsliga begrepp förändras ju i vårt Orwellska Sverige så var noga med att kolla upp vilken definition de har använt.

      Gilla

  3. Universalgeni said, on mars 21, 2010 at 5:06 e m

    Google har også en side med lidt open data. Ikke så meget, men den er der da. Det er GapMinder, de bruger inde på selve siden. Fra Googles egen blog: http://googleblog.blogspot.com/2010/03/let-sunshine-in.html

    Gilla

  4. Universalgeni said, on mars 22, 2010 at 8:15 e m

    Hvornår får du tid til at blogge igen, Affe? :-D Der er lange pauser mellem posterne. Din blog er så forfærdeligt nødvendig.

    Gilla

  5. Rådata från staten. - SixDays.se said, on mars 29, 2010 at 1:42 e m

    […] av SixDays den 29 Mar 2010, i Internet, Politik, Teknik Läste på Affes statistikblog och hos Karl Sigfrid att goda staten nu skall tillåta att folk kan tillgodogöra sig mer […]

    Gilla

  6. Sven-Erik Fernaeus said, on april 20, 2010 at 5:50 e m

    Imponerande statistiksida. Har själv grävt en del i Folkhälsoinstitutets material och ser klarar paralleller.

    Gilla


.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.