Affes Statistik-blogg

Några vanliga frågor

Posted in Betraktelser, Kriminalstatistik - Sverige by Affe on december 22, 2009

Den här bloggen diskuteras då och då på olika forum. Ibland deltar jag men det tar tid och energi. Det blir också ganska tröttsamt i längden. En del frågor besvaras på sidan ”Om denna blogg”. Här tänkte jag ta upp några synpunkter jag stött på flera gånger i olika forum.

Ett typiskt scenario är att något av de mer kontroversiella diagrammen kritiseras hårt och med det på något märkligt sätt hela bloggen. Vissa sammanställningar är definitivt kontroversiella och provocerande men 90 procent av alla diagram jag har publicerat finns faktiskt att få fram på Brås hemsida. Inget märkligt alls med de diagrammen och de som underkänner dem och kallar mig oseriös underkänner isåfall även Brå.

Skillnaden på mina grafer och Brås är att mina är tydligare och innehåller mer information. Som exempel kan vi ta butiksrån.

En kritiker tyckte att diagrammet ”stinker” eftersom jag borde tagit hänsyn till köpkraft, KPI, handelsmönster, etc.
Här är samma diagram, (förutom prognosdelen för 2009) som man får fram på Brås sida.

Som synes är det samma graf. Ingen hänsyn till köpkraft, KPI, handelsmönster.
Skillnaden är att det är mindre information. Brå har även ökat på Y-axeln vilket gör att kurvan inte ser så dramatisk ut. Toppvärdet (2008) är 1007, men Y-axeln går till hela 1500. Man får därför inte någon tydlig uppfattning om att det är 400% fler rån 2008.

Jag lägger ofta till befolkningsökningen i mina diagram så man ska ha något att relatera till.

Utöver dessa diagram som egentligen bara är lite bättre framställningar av materialet som finns på Brås webbplats, så finns det även några diagram på bloggen som kan tyckas kontroversiella. Brå lär nog aldrig publicera det iaf. T ex. anmälda rån ställt mot andel med utländsk bakgrund i kommunerna.

Urvalet klagar många på.
Det är kommuner i storleksordning.

Varför just detta segment blir då nästa fråga.
Eftersom storleken på kommuner/städer spelar en stor roll för brottsmönster började jag titta på kommuner med ungefär samma invånarantal. Önskemål kom då in om större antal kommuner. I mitt gränssnitt delade jag in kommunerna i grupper om 11 för att enkelt kunna välja flera kommuner. Sammanställningen med 55 kommuner är alltså 5 sådana grupper. De som tror att jag valde start och slutkommun med omsorg för att få fram högsta möjliga korrelation kan ju fråga sig varför jag i så fall inte tog bort Eskilstuna, som så tydligt bryter mönstret, och bara presenterade 54 kommuner. Det skulle ökat korrelationen från 0.90 till 0.91

Korrelationen frågar en del om. Har jag manipulerat den på något sätt?
Jag förmodar att algoritmen för Pearson Korrelationen som jag använt är standard. Den används både på den här sidan http://www.wessa.net/corr.wasp och i mitt Open Office Calc. Skulle förvåna mig om Excel använder något annat.

Några underkänner sammanställningen eftersom jag använt siffrorna för 2008/2009 för ”andel med utländsk bakgrund” medan siffrorna för rån spänner över en längre period. Det är välgrundad kritik men frågan är om kurvan skulle skilja sig så mycket om jag hade hittat siffror för varje år och räknat ut ett medelvärde. Det är möjligt, men jag är tveksam.

Sen har vi den vanligaste kritiken. En kritik som bygger på ett feltänk alternativt en medveten halmgubbe. Den går ut på att jag är oseriös eftersom jag inte har tittat på arbetslöshet, andel ungdomar bland invandrare jämfört med svenskar osv osv. Det är ett feltänk eftersom statistiken påstår inte att de rånar pga att de är invandrare. Den säger inte ens att det är invandrare som rånar, det kan lika gärna vara svenskar. Det enda man kan säga att statistiken påstår är att rånen tenderar att öka ju fler personer med utländsk bakgrund det finns i kommunen. Åtminstone i segmentet kommuner med 35 000 – 95 000 invånare. Vad det sen beror på är en helt annan fråga.

Ett par andra diagram har blivit mycket kritiserade, med ganska stor rätt. Det är diagrammen över våldtäkter och vapenbrott ställt mot antal beviljade uppehållstillstånd per år.

Jag tyckte de var intressanta mest pga av ökningen runt 93-94. En ökning som visar sig i många brottskategorier. Någonting hände då. Ett krig härjade i Europa och vi tog emot mängder med flyktingar därifrån. Om inte annat kan det vara bra att påminna om att det kanske (obs kanske) kostar på en del för ett land att vilja vara bäst i klassen på flyktingmottagande. Det kanske får en del konsekvenser.

Jag sticker inte under stol med att jag tror Sverige har blivit mer våldsamt och kriminellt pga vår flyktingpolitik. Överhuvudtaget kan man fråga sig vem som är mest verklighetsfrånvänd. Den som hävdar att kriminaliteten kommer öka i Sverige om vi varje år släpper in tiotusentals människor från de absolut värsta oroshärdarna i världen eller den som påstår att det inte spelar någon roll vilken omgivning man växer upp i, hur fattig och kriminell vardagen än har varit, hur många mord, halshuggningar, våldtäkter man än har bevittnat, hur korrumperat samhället än har varit, så spelar det ingen roll. Invandraren är ett oskrivet blad den dagen han sätter sin fot i Sverige och begår han ett brott så är det pga något missförhållande i Sverige.

Sen har vi slutligen kritikerna som använder ”guilt by association” för att diskvalificera bloggen. ”Titta vilka rasistiska sidor han länkar till”, ”Läs kommentarerna, Usch!” etc..

m a o kritik man inte ska bry sig om.

23 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. NIsse said, on december 22, 2009 at 10:46 e m

  Mycket bra info! Sanningen helt enkelt. Man kan diskutera detta till dödagar, men fakta kommer fram som visar på otroligt starka samband… När får svenskarna upp ögonen?

  Gilla

 2. Gustaf Janson said, on december 23, 2009 at 3:29 f m

  Vi vet ju att korrekt och sanningsenlig statistik aldrig kan bli någon ”bästa kompis” till förespråkarna för det multikulturella kaossamhälle vi nu ser. Fakta spelar liksom ingen som helst roll för dessa apologeter, hhär är det känsloargument som gäller, plus misstänkliggörande av dom som vågar ifrågasätta.

  Gilla

  • Affe said, on december 26, 2009 at 5:53 e m

   Nej visst, och jag upplever att ofta så överdriver dom i sin kritik. Så till den milda grad att det blir absurt. Jag antar att det är nån slags ”Shock and awe” taktik men det blir bara löjligt. De försöker frammana bilden att statistik är något oerhört komplext som bara vetenskapsmän i vita rockar ska syssla med. Visst kan statistik vara komplicerat men när det gäller anmälda brott och dess trender är det nog inte så jävla avancerat. Förmodligen gäller Ockhams rakkniv i de allra flesta fallen.

   Gilla

 3. lg said, on december 23, 2009 at 12:59 e m

  Klart man kan presentera statistik på olika sätt, speciellt detta med att göra kurvan brant eller flack är vanligt beroende på hur man vill få det att se ut. Ett grundkrav borde vara att det är ett rutmönster som man kan lätt notera vad kurvan relaterar till.

  Det framgår inte vad siffrorna till höger är, om det är kostnader eller hur mycket det rånats för borde de vara inflationsjusterade med angivande av basår om de inte är det.

  Antar att det är fråga om hur mycket det kostnader eller rånats för och att det inte är inflationsjusterat, då blir det enligt SCB KPI lathund.
  7.688.574 1975 årsmedeltal blir 2008 årsmedeltal 38.052.807.

  Beräknat på 203 butiksrån 1975 och 2008 års penningvärde skulle det bli 187.452 i snitt per butiksrån, 2008 skulle det handla om 38.175 per rån.

  Om det är så är det inte bara svensken i gemen som sett en mager ekonomisk utveckling sen mitten av 70-talet utan även rånarna. Man kan även spekulera i att rånen ändrat karaktär, tex att ett antal av rånen på 70-talet var mer sk ”professionella” typ att stormarknader och liknande rånats på stora belopp men att nu är en annan karaktär där det inte är ”professionella” kupper utan en mer utbredd minskad respekt för lagen. Det speglar förmodligen en ändrad karaktär i samhället om ”vinsten” med att begå brott blir allt meningslösare. Det skulle också vara intressant att se om våldet mot personer ökat i samband med rånen.

  Gilla

 4. gi joe said, on december 25, 2009 at 6:46 f m

  bra inlägg! tyckte speciellt om sista paragrafen som börjar med ”Jag sticker inte under stol med att jag tror Sverige har blivit mer våldsamt och kriminellt pga vår flyktingpolitik”.

  argumenterar man mot det du säger där så har man skygglapparna på …

  Gilla

  • Affe said, on december 26, 2009 at 6:04 e m

   Tack för det!

   Jag har i ett annat sammanhang jämfört Sveriges flyktingåtagande med en fosterfamilj som åtar sig ett problembarn, utan att ta reda på vilken problematik barnet har, och i tron att deras tillvaro inte kommer förändras det minsta. När tillvaron sen förändras till det sämre så får deras egna barn skulden.

   m a o en urusel fosterfamilj som socialförvaltningen aldrig skulle godkänna.

   Gilla

 5. […] av Affes statistik kommer jag därför att försöka lägga upp massor med objektiv statistik, i förhoppning om att […]

  Gilla

 6. Christian said, on december 29, 2009 at 10:28 f m

  Du kunde ju cross-checka den här statistiken med arbetslöshetssiffror samt ålderspyramiden i kommunerna som använts. Du kan också använda stadsdelar om möjligt. Min gissning är följande: ju mera unga och ju mera arbetslösa, desto mera kriminalitet. Om du hittar ett samhälle i Sverige som är övervägande ”svensk”, men med hög arbetslöshet så kan du ju ta med den i jämförelsen. Och om möjligt kan man ju kolla på åldern hos de kriminella i statistiken över huvud taget. För här i ligger illusionen om att kriminaliteten är en åkomma från ”multkultin”. Kriminaliteten har egentligen helt andra rötter, men det är lättare att skylla på att folk har ”annan kulturell bakgrund” eftersom den syns utåt. I.o.f. sig är det inte helt falskt. Pga. annan kulturell bakgrund samt annat utseende än ”den svenska normen”, så är det svårare att få anställning i det svenska samhället. Det är inte omöjligt, men det är bra mycket mera utmanande. Men då är ju frågan att ligger felet hos iden arbetssökande invandraren eller hos den inhemske arbetsgivaren. Är invandraren inte kompetent nog eller är arbetsgivaren fördomsfull till invandrarens kompetens? Det finns ingen bra ursäkt till att bli kriminell (om det faktiskt inte handlar om liv eller död), men det finns all orsak i världen att kolla på strukturfelen som förklarar fenomenet kriminalitet. För kriminaliteten är inget nytt fenomen i Sverige och det kom inte hit med invandringen. Det är inte rationellt att anta: invandrare = kriminell. Inte ens när statistiken visar det du visar här. Men tyvärr används just den typ av statistik för att ge just den bilden.

  Gilla

  • Affe said, on december 29, 2009 at 1:06 e m

   ”I.o.f. sig är det inte helt falskt. Pga. annan kulturell bakgrund samt annat utseende än “den svenska normen”, så är det svårare att få anställning i det svenska samhället.”

   samt pga ointresse att lära sig språket
   samt pga ointresse att lära sig och anpassa sig till sociala koder och normer (ta kvinnliga chefer i hand t ex).
   samt pga att vissa skaffar väldigt många barn trots dålig ekonomi. Det är svårt att hålla reda på vad ett barn gör. Tio barn är ännu svårare.
   samt pga ett svenskhat som brett ut sig, mycket tack vare media och alla ”goda” svenskar som trycker ned hopplöshet och myter i halsen på invandrarna. osv osv

   Jag vill med detta bara säga att det finns många orsaker till brottslighet och dålig integration. Du tenderar att fokusera på svenskarnas ansvar, vilket i mina ögon gör dig till en av de ”goda” som inte förstår att ni förvärrar situationen och göder hatet mot Sverige och svenskarna.

   Om du läser stycket vid det pekande fingret så blir det väl ganska klart att din slutkläm var onödig.

   Gilla

 7. Per den andre said, on december 30, 2009 at 2:12 e m

  Affe! Du gör ett jättebra arbete! Självklart blir folk rädda när de inser att konkreta fakta inte går deras väg.

  Då är det väldigt vanligt att de tar till så kallade skamgrepp istället för att prata om själva problemet.

  Jag gillar din blogg starkt och jag hoppas att du fortsätter med intressant statistik i fortsättningen också!

  Gott Nytt År!
  Per

  Gilla

  • Affe said, on december 31, 2009 at 1:25 e m

   Tack Per och Gott Nytt År själv!
   Förhoppningsvis kommer 2010 innebära en del förändringar till det bättre för bloggen. Har en del i skjortärmen.

   Gilla

 8. Universalgeni said, on januari 2, 2010 at 12:39 e m

  Jeg er lidt træt af den diskussion om at korrigere for sociale forhold. Hvis man forbyder sin kone at arbejde og vælger at få dobbelt så mange børn som gennemsnittet, så står man som eneforsørger med en stor familie. Det er selvvalgt fattigdom. Hvis man så også begår kriminalitet og skal i fægsel, ja så kan man jo ikke passe sit job samtidig. Ergo går indkomsten yderligere ned. Og når man kommer ud, er man arbejdsløs. Og har svært ved at finde nyt arbejde, når der er pletter på staffeattesten.

  Når man vælger kriminalitet og vælger at leve med kun én voksenindkomst og en storfamilie, ja så er det jo altså sådan, det er…

  Gilla

 9. vinterbadaren said, on januari 11, 2010 at 11:52 e m

  Verkligheten och sanningen ter sig skoningslös–för vissa!

  Kämpa på, du gör ett kanonjobb!

  Gilla

 10. Paul said, on januari 17, 2010 at 1:52 e m

  Christian:

  Då bävar jag för vad som kommer att hända i Trollhättan nu när Saab ev kommer att lägga ner.
  Satan i gatan vad det kommer att rånas och våldtas då.

  Gilla

 11. HansG said, on januari 23, 2010 at 1:28 e m

  Tack Affe för tt Du orkar att kämpa för Sverige. Du kämpar för gamla och sjuka som kommer i kläm genom besparingar som görs på grund av den verklighetsfrämmande invandrings politik som förespråkas av samtliga partier förutom SD.
  Så därför även om jag måste krypa till vallokalen så kommer jag att göra detta för en röst på SD är en röst för Sverige med respekt för dess kultur och traditioner

  Gilla

 12. Teknis said, on februari 2, 2010 at 5:06 e m

  Hej!
  Du säger att du har följande variabler som du vill testa korrelation mellan:
  1) ”anmälda rån”
  2) ”andel med utländsk bakgrund i kommunerna”

  Det din räkning visar under normala antaganden är att det bor större andel med utländsk bakgrund i de större städerna – är det detta du vill visa (troligen inte)?

  Den relevanta korrelationen som jag tror du tänkt dig är ”anmälda rån _per capita_ ställt mot andel med utländsk bakgrund i kommunerna”. Du skall alltså dela anmälda rån i kommunen med antal invånare i kommunen och jämföra det med andelen med utländsk bakgrund. Lycka till!

  Gilla

  • Affe said, on februari 2, 2010 at 7:31 e m

   Vilket jag också har gjort.

   0.90 är korrelationen efter normalisering av båda serierna.

   Gilla

   • Teknis said, on februari 2, 2010 at 9:20 e m

    Det kanske du har, jag kan bara bedöma det du skriver, eftersom jag inte ser hur du räknat. Du skriver: ”Det enda man kan säga att statistiken påstår är att rånen tenderar att öka ju fler personer med utländsk bakgrund det finns i kommunen”.

    Tänk dig nu följande påstående: ”rånen tenderar att öka ju fler guldfiskar det finns i kommunen”.

    Detta påstående kommer med hög sannolikhet att verka korrekt via korrelationsmätning på olika kommuner, eftersom både antalet guldfiskar och antalet rån kan antas vara en strängt växande funktion av antal invånare i kommunen.

    Men som sagt, du kan ha gjort rätt, det är bara svårt (utan beräkningarna) att se exakt vad det är din korrelationsanalys mäter.

    Gilla

 13. Christer said, on februari 4, 2010 at 7:49 f m

  Har du möjlighet att sätta samman all brottsstatistik för Landskrona kommun och lägga det i diagram med 10 storleksmässiga kommuner. På samma sätt som du gjort för rån och sexualbrott?
  Läste i HD idag att bostadsinbrotten 3 dubblats sedan 2006 i Landskrona.

  Gilla

 14. Johan said, on februari 13, 2010 at 11:26 f m

  Jag skulle vilja se en likande sammanställning mellan våldtäkter och befolkningssammansättning.

  Gilla

 15. kalle008 said, on mars 11, 2010 at 9:14 e m

  I motsats till mycken annan statistik man ser är din oerhört robust, i den meningen att det är svårt att ens föreställa sig annat än de självklara fakta man ser i diagrammen.

  Tag ditt diagram över rån och andel invandrare, t ex. Jag tror helt på din förklaring om hur du har plockat ut kommunerna, men jag vill också påstå att andra urval skulle ha givit samma resultat.

  Finns det någon kritiker så kan väl han eller möjligen hon göra ett likadant diagram, med på annat sätt (slumpvis) utvalda kommuner, och hoppas på annat resultat.

  Du ska ha tack för din geniala websida!

  Gilla

 16. Martin said, on maj 13, 2010 at 4:06 e m

  Hur fick du fram andelen med utländsk bakgrund i resp kommun?

  Gilla

  • Affe said, on maj 14, 2010 at 8:52 f m

   scb.se
   statistikdatabasen
   demografi (tror jag)

   Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: