Affes Statistik-blogg

Censuren på DN

Posted in Betraktelser, Medias mörkning by Affe on november 21, 2009

Läste Hanne Kjöllers artikel Rationellt att tiga där hon skriver om Gellert Tamas oseriösa journalistik, men även om journalistik överhuvudtaget. Hon avslutar sin artikel med

Journalistik handlar precis som politik om förtroende. När några politiker fifflar smetar det av sig på hela skrået. Samma sak sker när journalister skarvar med sanningen, fulredigerar eller ser till att använda sitt replikutrymme för att smutskasta sina kritiker.

Detta utmanar journalistiken och det offentliga samtalet. Att vissa väljer att tiga i denna maktfullkomliga mediekultur är inte konstigt.
Det är rationellt.

Jag skrev en kommentar som tydligen blev borttagen. Den fanns där i kanske 10 minuter. Av en tillfällighet råkade jag spara den. Jag trodde nämligen inte den skulle censureras. Jag skrev:

Bra Hanne. Du är en klippa. När du ändå är igång varför inte ge sig på det som Janne Josefsson kallade

”det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet”.

eller som Birger Schlaug formulerade det

”Under många år fanns en outtalad överenskommelse mellan journalister, politiker och tyckare att inte säga sanningen om det framväxande mångkulturella samhället.”

Det vore väl nåt? Den första journalist som på allvar tar upp detta kommer bli historisk.

Från regelverket för artikelkommentarer på DN.

Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

* Håll en vänlig och respektfull ton
* Håll dig till ämnet
* Använd ett civiliserat språkbruk
* Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer
* Skriv på svenska

Kommentarerna får inte innehålla:

* förtal, personliga angrepp eller förolämpningar
* hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier
* olovliga våldsskildringar eller pornografi
* uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet
* olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material
* Svordomar eller obscena ord
* Kommersiella budskap eller reklam

Möjligtvis bröt jag mot punkten ”Håll dig till ämnet” men nog bör väl ”journalistiskt svek” och journalister som medvetet undanhåller sanningen i allra högsta grad höra till ämnet?

13 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. BLU-82 said, on november 22, 2009 at 4:49 f m

  Kampen mot Sverige och svenskarna har förts av journalistskrået ända sedan de fick i uppgift att avsvenska Sverige i slutet av 60-talet, journalisterna är etablissemangets främsta soldater i kriget mot Sverige. Vitpixling av brottslingar med främmande ursprung är ju vardagsmat för journalisterna. Journalisterna är cancersvulsten i samhällskroppen, och man måste alltid komma ihåg att dessa absolut inte står på det svenska folkets sida. Tillsammans med de sju riksdagspartierna har de endast ett mål för ögonen : Sverige och det svenska folkets slutliga undergång och förintelse.

  Gilla

 2. Robin_Shadowes said, on november 22, 2009 at 5:36 f m

  Amen to that!!

  Gilla

 3. tjatte said, on november 22, 2009 at 7:15 e m

  Oavsett om det var en tillfällighet eller inte att du sparade kommentaren så vill jag uppmana alla andra som ibland postar inlägg på tidningars hemsidor att göra just det – SPARA ER KOMMENTAR!
  Ofta tas det man skrivit bort men då är det bara att ta upp textprogrammet och posta om exakt samma kommentar. :)

  Gilla

 4. Johnny T said, on november 25, 2009 at 5:27 e m

  Intressant Affe

  Men lägg krutet på Statistik.

  Vore intressant med statisk över skolbränder.

  http://frianyheter.wordpress.com/2009/11/22/sotarbloggen-sverige-varst-i-varlden-vad-galler-anlagda-skolbrander/

  Gilla

  • Affe said, on november 25, 2009 at 5:55 e m

   Sant Johnny T,
   Jag ser det mest som ett bra sätt att dokumentera saker.

   Tittade faktiskt på skolbränder och letade material. Hittade en del intressant om både bil och skolbränder. Ska försöka presentera det på ett bra sätt.

   Gilla

 5. Skeåning said, on november 28, 2009 at 11:19 f m

  Kommentarsfältet är sprängfyllt med kommentarer som inte håller sig till ämnet, med betydligt större avvikelser än din, och de har inte rensats bort. Den tog givetvis bort för att den beskriver tydligt medias svek mot svenska folket i hur bristfälligt man granskar det största misslyckandet i svensk politiks historia, och vilka gynnas av det? Jo Sverigedemokraterna, vars verklighetsbeskrivning bekräftas om man talar klarspråk om detta i media.

  Gilla

  • Affe said, on november 28, 2009 at 2:39 e m

   Har funderat på någon tjänst där man kan skicka in sina refuserade kommentarer och insändare, men det är ju omöjligt att garantera äktheten så det går nog inte att realisera. I just detta fall är censuren i mitt tycke extra intressant. Det var ju inte främst mina tankar som togs bort. Det var två mycket kända och respekterade svenskars tankar.

   Gilla

 6. Skeåning said, on november 28, 2009 at 4:31 e m

  Jag tror sådana kommentarer eller resonemang anses som extra ”farliga” då de kommer från kända personer som har haft inblick innifrån, och som vanligtvis förespråkar mångkultur. De erkänner ju att man döljer och neglicherar de enorma problemen med mångkulturen som SD påtalar, vilket idag kanske är mer tabu än någonsin i svensk media och politik då Sverigedemokraterna knackar på dörren. Därför blir tidningarna hysteriska när sådant postas.
  Det känns som var varannan person har flera fall av cencur att rapportera om som de blivit utsatta för, så en sådan tjänst vore nog träffsäker. Skärmdumpning kanske skulle vara ett krav i en sådan tjänst, men som någon skrev det är nog inte så vanligt att man skärmdumpar när man postar kommentarer, även om man nästan borde göra det!!
  En sak som jag lagt märke till i tidningars kommetatorsfält och liknande är att välformulerade kommentarer som uttrycker sig negativt om invandring etc, utan att gå över gränsen på någotvis ofta tas bort, medans andra grövre kommentarer kan ligga kvar. Min slutsats är att de mer välformulerade kommentarerna är mer obekväma, medans andra kan avskrivas som rasistiska eller plumpna.
  Alltid värt att tänka på när man postar kommentarer som kritiserar invandringen, mångkulturen etc. En bra poäng kan förstöras av att man framför den på ett plumpt sätt, för att man är upprörd åt artikeln eller liknande, medans en något mer sansad kommentar väger tyngre, och tjänar syftet bättre. Och förmodligen blir borttagen. =)
  Det var mina fem ören om cyberaktivism…

  Gilla

  • Affe said, on november 29, 2009 at 10:41 e m

   Intressant tankegång och du kan nog mycket väl ha rätt. Funderade vidare på ”tjänsten”. Möjligt att ett experiment skulle vara den rätta metoden snarare än att låta vem som helst rapportera. En testgrupp som under en period testar en eller flera tidningar med olika slags kommentarer.
   Kanske till och med spelar in själva skickandet av kommentaren med en skärminspelare för att ytterligare stärka beviset att just den kommentaren blivit skickad. En skärmdump kan ju lätt förfalskas.

   Gilla

 7. Skeåning said, on november 29, 2009 at 3:28 e m

  …Jag menade mest att som man skrev på politiskt inkorrekt att uttryck som ”grova rader som ”arkebusera blattefittan, häng packet, negerjävel, soptippen Somalia, nacka honom, döda fanskapet, zigenska horslynor” etc” kan ju vara lite kontraproduktiva milt sagt. =)
  Jag tycker det är härligt att SD väljarna med mera är väldigt aktiva i kommentarsfälten på tidningar, bloggar etc etc. Att skapa opinion på internet är viktigt.
  Får passa på att rikta beröm för din informativa blogg Affe. Belyser ofta samband mellan brottslighet och Sveriges besinningslösa invandringspolitik på ett bra sätt.

  Gilla

 8. politiskt inkorrekt said, on december 4, 2009 at 8:07 e m

  Hej alla

  Om ni inte känner till det så har wordpress beslutat sig för att granska bloggen av olika skäl, därför är vi blockerade från att posta nytt. Vi har startat upp vår reservblogg, läs klistrad post på:

  http://politisktinkorrekt.info/wordpress/

  Mvh
  Peter, PI

  För övrigt är Affe en stjärna på diagram :-)

  Gilla

 9. […] egen erfarenhet av censur skrev jag om i ett tidigare inlägg. Det är inte första gången. Har nog blivit censurerad säkert 30-40 gånger genom åren och jag […]

  Gilla

 10. Joacim Persson said, on februari 27, 2010 at 8:16 f m

  Jag tror att de har ett slags filter som markerar kommentarer som innehåller vissa ”känsliga” nyckelord och att dessa sedan läggs i någon särskild korg för manuell granskning. Denna manuella granskning bryter sedan ihop när det blir för många inlägg att granska. Jag skrev nu på morgonen en kommentar till en TT-artikel i DN (http://www.dn.se/nyheter/varlden/armechef-afghanistankrig-avtar-2011-1.1053113). Det tog en hel timme innan den passerat censuren, kanske för att den innehöll ord som ”islam” ”muslimer” och ”terrorism”. Det dråpliga är att det föregående (tämligen imbecilla) inlägget ”Vrf dodar ni dem?” till samma artikel passerade igenom omedelbart.

  Den timme jag bevakade kommentarerna för att se vad som skulle hända, ägnade jag åt att, för skojs skull, googla på ”DN” och ”censur” och hittade bl.a. denna bloggartikel, bland många, många andra… Dagens Nyheter är en tidning som har så allvarliga problem med sin egen trovärdighet att det är ytterst tveksamt hur man kan motivera presstödet till den. Avsikten med presstöd är ju att upprätthålla offentlig debatt, för att demokratin skall kunna fungera. ”Debatten” på DN är så lagom offentlig.

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: