Affes Statistik-blogg

Öckerö och Strömstad – brottslighetens motpoler

Stötte på en intressant artikel i GT.

GT har kartlagt alla anmälda brott i Västsverige under 2008 och gjort nerslag i Öckerö och Strömstad – brottslighetens motpoler.

Vid färjeläget på Lilla Varholmen skiljs Göteborg från det lugna Öckerö – där endast 563 brott anmäldes under 2008. Strömstad är en till folkmängden jämförbar kommun men har ändå 1516 brottsanmälningar – drygt tre gånger så många som Öckerö.

Det verkar stämma. Strömstad (11 607) är t o m en till folkmängden lite mindre kommun än Öckerö (12 250) och det rör sig inte bara om 2008 som framgår nedan gällande våldsbrott.

Lägger man ihop brotten och fördelar dem i ett cirkeldiagram blir det mer tydligt.

Sammanlagt 1 682 våldsbrott i Strömstad och Öckerö under perioden 1996-2008. 74% i Strömstad kommun och 26% i Öckerö kommun.

GT frågar en expert.

– Det går att förklara med att de kommuner
som har mycket sommarturister, nöjesliv och
köpcentrum drabbas av fler brott. Exempelvis
så genererar ett köpcentrum mer snatterier
och trafikbrott till en kommun, säger
Thomas Pettersson, analytiker hos Västra
Götalandspolisen.

Låter rimligt och lätt att kolla upp i statistiken. Snatterier och trafikbrott finns inte med i kategorin våldsbrott så köpcenterargumentet går bort.
Sommarstad och mycket turister är verkligen ett tungt argument så vi plockar bort kvartal 2 och 3. Om det beror på sommarturister bör siffrorna se annorlunda ut under vinterhalvåret, vilket de inte gör. Argumentet att sommarturisterna
drar upp statistiken stärks knappast.
Kan det finnas något annat som skiljer dessa två kommuner åt?

Som av en händelse kollade jag upp en annan parameter. I de båda kommunerna bor det sammanlagt 3 159 personer med utländsk bakgrund, men som synes mycket snedfördelat.

Det kan vara ett sammanträffande så jag kollade upp fler kommuner med ungefär samma antal invånare, och visst, det kan också vara ett sammanträffande.

Inget av detta hade vi behövt spekulera i om våra makthavare inte
hade omyndigförklarat oss.

Tranemo och Lycksele drar ned korrelationen som ändå är hög. Tittar man på kategorin ”Rån inkl grovt” faller även Lycksele in i mönstret.

29 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nisse said, on november 18, 2009 at 7:28 e m

  FyFan Affe! Helt sjukt bra! Jag ryser! Sanningen som en stekpanna rätt i skallen! Vaknar man inte av detta är man död, utvecklingsstörd eller Sosse! Denna sanning gott folk, ÄR OMÖJLIG ATT BLUNDA INFÖR!!!

  Gilla

  • Johannes said, on februari 16, 2010 at 12:55 f m

   Snälla ni, fattar ni inte att fattiga, socialt utslagna människor begår mer brott än rika väletablerade?

   Istället för att jämföra hur många invandrare som bor i ett område, kolla hur många fattiga som bor där istället. Jag är övertygad om att ett område med 100% fattiga, etniskt svenska socfall kommer uppvisa ungafär samma siffror som ett invandrar-dito.

   Det är inte en fråga om kultur, det är en fråga om social utslagning och integration.

   Såklart en svensk välordnad banan med 7 generationers förankring i landet, bra ekonomi och ordnade familjeförhållanden har mindre sannolikhet att hamna i kriminalitet än en flyktingson med död pappa, deprimerad mamma, skit i bagaget från hemlandet och och en känsla av att vara hatad av svenskarna.

   Jag ursäktar inga brott, men jag vill förklara skillnaderna för er som kämpar med att förstå dem.

   Gilla

 2. BLU-82 said, on november 18, 2009 at 7:51 e m

  Vad säger Bagdad Bob när han ser dessa fakta ? Strukturell rasism ? , ja eller så säger han att det inte finns någon forskning på området..

  Gilla

 3. Ronald said, on november 18, 2009 at 10:46 e m

  Det finns ytterligare en faktor att beakta. I Öckerö kommun finns inte en enda tjäsnstgörande polis, varken sommar eller vinter. Du kan ju räkna på vad det betyder för statisitken. Om du var mer noga med den vetenskapliga delen i din analys skulle du också korrelera för socioekonomiska faktorer, såsom medelinkomst, arbetslöshet, utbildningsnivå, t ex. Då skulle du få ett nollsamband. Den här typen av resonemang, som du för, är ett utmärkt exempel på fördomsfullt, naivt, kvasivetenskapligt dravvel.

  Gilla

  • Affe said, on november 19, 2009 at 12:34 f m

   Ronald, det är väl inget som hindrar dig från att göra det. Be my guest.

   Apropå socioekonomi så kan du ju kolla den här om du vill, men jag är övertygad om att du hittar massor med fel i den också. Frågan är nog om du hittar ”felen” för att du vill att det ska vara fel eller om du gör det av ”vetenskaplighet”.

   Gilla

   • Ronald said, on november 19, 2009 at 8:12 f m

    Jag tror att, om man verkligen ska åstadkomma något med statistik, som kan leda till en förändring, t ex av den politik du är kritisk till, måste argumenten vara väl underbyggda. Om man enkelt kan påvisa stora brister i det datamaterial, som du bygger din statistik på, förstår jag uppriktigt sagt inte hur du tänker när du kommenterar som du gör.

    Jag bor i Öckerö kommun och känner till förhållanden där rätt väl, vill jag påstå. Exempelvis kan jag berätta sådant som inte finns i den officiella statistiken. Öckerö består av 10 bebodda öar, vilket skiljer sig från alla andra data du jämför med. Vidare, som jag redan berättat, är tillgängligheten i kommunen för att göra en polisanmälan = 0. Det finns ingen polis längre. När polisen försvann minskade antalet anmälningar med flera hundra första året. Du kan helt enkelt inte anväda Öckerö som jämförelse bara för att det passar dina syften. Det var detta jag försökte förmedla. Om du menar allvar med din ambition borde du vara mer medveten om sådan afaktorer, annars kommer du bara att frälsa redan frälsta.

    Din – antar jag – ironiska kommentar om vetenskaplighet, förundrar mig. Ska vi inte basera våra beslut på vetenskaplighet förstår jag inte överhuvud taget varför du använder statistik (vetenskaplig kvantitativ metod) för att göra detta. Då kan du ju lika gärna tycka utan statistik, eftersom den inte betyder något, så som du använder den.

    Varför jag tillåter mig att överhuvudtaget tycka om just den delen har inget med mina personliga ställningstaganden att göra i flyktingpolitiken (jag håller med om att den kan förbättras avsevärt), utan uteslutande om hur du torgför dina åsikter. Kan jag något om statistik? Jag tror det. Jag har undervisat i flera år på Göteborgs universitet i statistik och gör den bedömningen att de fel du gör är vanliga bland amatörstatistiker, som journalister oftast är och att man oftast inte har den skolade, eller erfarenhetsbaserade bas som krävs för att avslöja bakomliggande beroendevariabler, som t ex demografiska aspekter. Jag tycker dock om hur du med logik hanterade polisens förklaring med turistpåverkan. Det var bra, men som sagt, det finns mycket annat du behöver kontrollera för. Jag ska läsa det du föreslog och kan tänka mig att diskutera det inlägget, om du är intresserad. Ironiska kommentarer leder ju ingen vart, eller hur?

    Hälsningar,
    Ronald

    Gilla

   • Affe said, on november 19, 2009 at 2:50 e m

    Hej Ronald,
    Tack för ditt inlägg och framförallt den mycket mer civiliserade tonen. Man får de repliker man förtjänar och du lät väldigt dryg i din första kommentar. Sen är du inte den första som surfar in och i princip säger åt mig att jag ska lägga ned ytterligare tid och energi på oavlönat arbete, utan att för en sekund reflektera över att han/hon faktiskt själv kan göra det. Därav min syrliga kommentar.

    En annan förklaring till mitt irriterade svar är att du underförstått kastar fram en halmgubbe. En halmgubbe som blivit något av en ryggmärgsreflex hos ”antirasister”. Nämligen att jag (och andra) när överrepresentationen av invandrare i brottsstatistiken påpekas, med det skulle påstå att ”etnicitet och kriminalitet hänger ihop”. Att de är kriminella PGA att de är invandrare. Det är en typisk halmgubbe som kastas fram och man sätter igång en motargumentation mot ett förmodat påstående.

    Jag påstår alltså inte det. Det enda jag påstår är att vissa mönster framträder som visar på invandringspolitikens misslyckande. Det är för mig tämligen ointressant exakt vad det är som triggar kriminalitet. Det kan man dividera om i hundra år. På liknande sätt är det för mig ointressant vad det är exakt som triggar mögelproduktionen om jag får en vattenskada i mitt hus. Jag stänger av huvudkranen och letar rätt på källan till vattenskadan och lagar den. Jag börjar inte spekulera i om jag kanske ska göra på något annat sätt. Att det kanske är något fel på huset i sig. Att kanske jag har gjort något som gör att möglet lättare får fäste. Att jag kanske, med rätt metod, inte behöver stänga av huvudkranen. För jag har ju lärt mig att vatten är livgivande och jag kan inte få in i min tjocka skalle att för mycket vatten på fel ställe inte alls är hälsosamt.

    Det är inte jag som använde Öckerö och Strömstad för mina syften. Det var GT som uppmärksammade det. De frågar en analytiker som kommer med dåliga förklaringar. Reportrarna ifrågasätter inte något utan sväljer och nöjer sig med det. Det är väl snarare det du borde oroa dig över än en blogg.

    Sen är det långt ifrån alla som upplever att skillnaden är självklar.

    GT:s kartläggning av anmälda brott i Västsverige chockade Strömstadspolisen.
    – Att vi har tre gånger så många anmälda brott som exempelvis Öckerö är förvånande.

    Polistillgängligheten kan förstås vara en faktor, men nog är det märkligt att folk inte bryr sig om att anmäla rån? De har väl telefon?
    11 rån i Öckerö under perioden jämfört med 60 i Strömstad.

    Men visst, att jämföra Öckerö och Strömstad är kontroversiellt. Därför lade jag även till diagrammen med tio kommuner. Åtvidaberg, Kil och Ovanåker är inga ögrupper.

    Tro mig, jag lyssnar på kritik, men gör du det? Vad är det egentligen som är så kontroversiellt med att hävda en brottsökning pga dagens invandring? Är det så konstigt att vissa negativa saker sker när man tar in hundratusentals invandrare från de dokumenterat mest farliga och korrupta länderna i världen?
    Människor från ”farliga länder” i Sverige 1975-2008

    Gilla

   • Ronald said, on november 21, 2009 at 11:58 f m

    När du väljer att använda en artikel, som inte tryckts i en vetenskaplig tidskrift precis, utan att källkritiskt granska den, då är det dig jag kritiserar. Skulle jag vända mig till GT och ha synpunkter på din blogg? Självklart lyssnar jag på kritik! Jag är uppfostrad i en kultur där man öppet redovisar sina data och välkomnar andra att kontrollera resultaten. När ingen längre kan påvisa brister i analysen, ja då har man lyckats, inte förr. Men, vilken kritik mot mig är det du anser att jag inte tagit till mig? Antingen har du varit otydlig, eller jag ouppmärksam. Precisera gärna.

    Din metafor med vattenkranen var roande – fyndig. Här är en till, men från verkligheten:

    PÅ Volvo Parts hade man gigantiska problem med stölder för ett antal år sedan. Om man applicerat din vattenteori på detta problem och ”stängt av vattnet”, dvs stängt grindarna så att inga arbetare kommit in, så innebär det att man lagt ner företaget. Metaforen med vattnet och möglet fungerar inte generellt. Vi (forskarsamhället, beslutsfattare, näringslivet) vet att arbetskraftsinvandring är nödvändig. Kranen måste vara öppen och andra sätt att förhindra mögelbildning finns!

    Hälsningar,
    Ronald

    Gilla

   • Affe said, on november 22, 2009 at 2:09 e m

    Ronald,
    Nu finns det väl ingen anledning att applicera min ”vattenteori” på Volvo Parts. Jag kan ha fel men jag tror inte Volvo Parts

    anställer folk som inte kan/vill identifiera sig.
    anställer folk som de inte har arbetsuppgifter till med motiveringen att de kommer behövas i framtiden.
    anställer folk som huvudsakligen kommer från de tre farligaste länderna i världen
    anställer folk som inte har några kvalifikationer och som i många fall är analfabeter

    Om Volvo Parts av någon outgrundlig anledning hade börjat med det och de gigantiska problemen med stölder sammanföll i tid med denna kursändring i anställningsrutinerna, så tror jag aktieägarna hade blivit kinkiga. dvs de hade blivit kinkiga när de väl fick reda på problemen. Volvo Parts informationsavdelning hade ju under lång tid förnekat omfattningen av stölderna.

    mvh

    Gilla

   • Ronald said, on november 22, 2009 at 4:07 e m

    Inte ur ditt perspektiv, för det gynnar inte dina syften. Men jag tycker det var ett utmärkt sätt att visa att en metafor inte alltid håller, när man sätter in den i en kontext den ska beskriva.

    //Ronald

    Gilla

   • Ronald said, on november 22, 2009 at 4:44 e m

    Hej!

    Angående skillnaderna mellan Öckerö och Strömstad har jag tidigare visat varför Öckerös har så låga tal. Här kommer en förklaring till Strömstads höga tal. Mycket intressant läsning!

    http://www.sr.se/Ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2003-07-03&Artikel=255576

    Gilla

   • Affe said, on november 22, 2009 at 6:05 e m

    Angående skillnaderna mellan Öckerö och Strömstad har jag tidigare visat varför Öckerös har så låga tal. Här kommer en förklaring till Strömstads höga tal. Mycket intressant läsning!

    http://www.sr.se/Ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2003-07-03&Artikel=255576

    Håller med,
    Intressant läsning. Ett bra exempel på svensk medias vinkling och vilseledning. Hur är det med källkritiken Ronald?

    ”De har typiskt norska namn..” skriver Ekot. Konstigt att jag inte hittar det i aftenpostens artikel publicerad dagen innan Ekots.
    http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article575638.ece

    En annan märklighet är hur Ekot beskriver vilka brott det handlar om. De skriver ”bland annat misshandel, ratt-och båtfylla samt narkotikabrott.”

    Vilket förmodligen inte är lögn men det är lätt att få bilden av att misshandelsbrott är en stor del då de skriver det först av exemplen. Man får en helt annan bild i aftenposten.

    ”Det er i hovedsak en enorm økning i antallet biltyverier. I tillegg meldes det om mange lomme- og vesketyverier.”

    Intressant också att Ekot helt råkade glömma ”mange lomme- og vesketyverier” som tillsammans med ”organiserade ligor” lätt kan få associationerna till ett visst håll…. *host*

    Hursomhelst var det ett slag i luften. Den här ”enorma ökningen” man skriver om i Juli 2003 har ju uppenbarligen inte påverkat våldsbrotten det minsta, vilket du ser på det första diagrammet. 2003 har t o m det lägsta antalet anmälda våldsbrott under hela 13-årsperioden.

    Gilla

 4. Olle said, on november 19, 2009 at 1:29 f m

  Affe!!

  Vi får hjälpas åt att bomba sönder den skärva av förtroende BRÅ åtnjuter hos de som ännu inte fattat galoppen.Vi sprider länken till ditt forum i parti och mnut! Det antidemokratiska folkbedrägeriet måste avslöjas!!…jag blir så 1…2…3 …
  Ett systematiskt institutionaliserat bedrägeri på högsta nivå!!

  Socilaförklaringmodellerna i den svenska krominologin måste uppdateras något grymt!
  Det finns bara ETT enda intellektuellt hederligt svar på kriminalitens ”statistikglapp” RELIGION O KULTUR””

  Gilla

 5. BLU-82 said, on november 19, 2009 at 6:34 e m

  Seger på Knock Out för Affe !!! :) :)

  Gilla

 6. Olle said, on november 19, 2009 at 8:48 e m

  Till Roland!

  Jag är BARA intresserad av att hitta vad som verkligen är sant.Du beskyller Affe för att inte tagit med …ja va då? Konkret! Vadå?? själv har jag nagelfarit både brå s och affes sammanställningar och sökt förklaringar till manipulationer eller missar hos dem båda.
  Efter många kontakter och konfrontationer kom det till slut fram….BRÅ FÅR inte göra den sammanställning och korrelationssamband son Affe gjort.

  Direktivet till BRÅ att INTE göra det var under förevändingen att statistiken var ”etniskt särskiljande” vilket i sig inte är ett hållbart argument eftersom ”utländskhärkomst” inte innefattar någon annan etnicitet än att de inte är födda i Sverige.Så med andra ord var regeringen fullständigt medveten om det Affe statistik påvisar men ville begrava de konfronterande sambanden.

  Förevändningen eller ursäkterna är många ”kan väcka rasistiska eller främlingfientliga krafter”.När du Roland blir konkretr istället för mästrande i din kritik av korrelationerna så lovar jag att jag ska lyssna och kolla en gång till.
  Men hittils lever jag med övertygelsen och upptäkten att de är mäktiga intressens makt och prestige som skall skyddas och inte invandrarna.Invandrarna är nämligen inte ANSVARIGA för POLITIKEN.Det är däremot hela vårt politiskt korrekta etablissemang och de är högintresserade av att sopa undan alla bevis på deras totala nollkoll och systematiska lögner.
  Nästa steg är nog att kommunernas inrapportering till SCB förbjuds eller hemligstämplas?.

  Hur ska du och jag kunna utöva vår demokratiska rösträtt om vi inte får rätt till politikens konsekvenser?? vad blir nästa steg? Att plocka undan torsken i rapporteringen om Östersjöns fiskbestånd? Att hävda att statsskulden bara är hälften så stor än vad den är i verkligheten?

  Gilla

  • Ronald said, on november 20, 2009 at 8:30 e m

   Hej Olle!

   Din kommentar förstår jag inte. Jag har inte diskuterat BRÅ:s statistik, jag var kritisk till att använda artikeln i GT som ett belägg för den statistik som presenterades. Som källkritik anförde jag KONKRETA iakttagelser, som lätt kan kontrolleras. När det gäller dina farhågor om vad som tillåts att göra statistik av så kan jag trösta dig med att du har helt fel. Tvärtom finns det ett lagförslag i riksdagen att alla myndigheters data ska vara tillgängliga, t ex för företag. Bara sådant som faller under sekretesslagstiftningen kommer att vara skyddat. Som f d forskare i sociologi kan jag dessutom upplysa dig om att för forskningen finns inga sådana begränsningar som att data är inkorrekta. I dag arbetar jag i Göteborgs kommun och där sparas alla data i t ex socialtjänstens databaser i ”evinnerlig tid” för att vara tillgänglig för forskning.

   Du har helt enkelt fel. Dina konspiratoriska tankar lämnar jag därhän, du uttalar dig om en framtid som ingen av oss kan säga något om.

   När det gäller vad jag ansåg att Affe ”…inte tagit med” så var det nog inte så jag uttryckte mig. Det handlar nämligen inte om vad man tar med och inte tar med, när det gäller statistik, utan en insikt om vad det man tar med står för. T ex, som jag nämnde, antal polisanmälda brott – vad står det för, när det inte finns någon polis att anmäla till?. Jag vet att antal polisanmälningar halverades, ungefär (jag minns inte det exakta antalet, men det var flera hundra polisanmälningar det minskade med). Att det bara är att lyfta luren och göra en anmälan, som Affe skrev i sin kommentar till mig, är inte ett alternativ. Jag är t o m tveksam om det går?

   Mästrande??? Inte alls, anser jag, men jag kan nog inte påverka din uppfatnning?. Letar fel? Självklart, som jag ser det handlar ”leta fel” om källkritik och sund kritisk granskning. När man inte hittar fler fel – då har man bra argument, inte förr. Vill du ha bra argument?

   P.S
   Affe la in en länk i sin kommentar till en annan artikel, som han ansåg tog hänsyn till socioekonomiska aspekter. Läs gärna vad jag skrev i den kommentaren också.

   Hälsningar,
   Ronald (inte Roland)

   Gilla

 7. Marcus said, on november 20, 2009 at 4:19 e m

  Mindre befolkning, dock totalt 4,3x fler med utländsk bakgrund och 2,9x fler anmälda våldsbrott; det kan inte bli särskilt mycket tydligare än detta. Nånting står inte rätt till i Strömstad, för att utrycka det milt.

  Gilla

 8. trött said, on november 20, 2009 at 7:32 e m

  Du gör ett mycket bra och uppskattat arbete Affe !

  Heder och tack för att du orkar lägga ned så mycket arbete på att upplysa om förhållanden i detta naiva och ansvarslösa land kallat Sverige, som egentligen någon myndighet rätteligen borde utföra.

  Gilla

 9. Nisse said, on november 21, 2009 at 10:33 e m

  Ronald din tomte, det råder INGEN som helst tvekan om att i områden med större andel invandrare förekommer fler våldsbrott, våldtäkter, rån, inbrott, osv, vad är det att tjäbbla om, DET BARA ÄR SÅ! Alltså är invandrare som inte kan anpassa sig och följa svenska lagar problemet, vad är svårt att fatta med det? Är du trög?!

  Gilla

 10. Albert K Tillman said, on november 23, 2009 at 7:12 e m

  Roland,

  Din metafor från ”verkligheten” hade kanske varit relevant om Volvo Parts hade stängt grindarna för alla de som inte vill arbeta, inte kan indentifiera sig som anställd eller har ett kriminellt förflutet. Arbetskraftsinvandringen är dessutom bara en liten del av den stora massinvandringen där asyl och anhöriginvandring utgör den stora belanstande delen som Sverige klarar sig utan.

  Lite komiskt hur du sen med en simpel härskarteknik försöker övertyga oss mindre vetande om att arbetskraftsinvandring behövs utan några som helst argument förutom att ni i ”eliten” vet.

  Gilla

 11. Oscar said, on november 25, 2009 at 8:07 e m

  Vilken bra dialog som uppstått! Jag väntar på Ronalds replik.

  Gilla

 12. Mats said, on december 2, 2009 at 2:26 e m

  Ronald och Affe,
  Kul att se en så pass saklig debatt, mycket väl utförd. Dock så förundras jag över hur en så pass välutbildad man som Ronald kan blunda för sanningen. Inte behöver du gå till demografiska grunder för att försöka krossa statistik som påvisar något gemene man ser i sin vardag. Arbetskraftsinvandring behövs, ja. MEN.

  Hur kan det då komma sig att vi överhuvudtaget har en invandring i lågkonjuktur, vi har tusentals ungdomar som går arbetslösa. Behöver vi då importera socialbidragskraft menar du?

  Och framförallt, hur kan det komma sig att anhöriginvandrare är den överlägset största asylgruppen?

  Två enkla frågor, som du knappast behöver syna rötterna på.

  Gilla

 13. south said, on januari 5, 2010 at 1:55 f m

  ägd ronald.

  Gilla

 14. south said, on januari 5, 2010 at 2:38 e m

  ronald läser nog inte här längre. han skriver iaf. inte längre.eller som han själv skrev innan:

  ”När ingen längre kan påvisa brister i analysen, ja då har man lyckats, inte förr.”

  jag ser hans plötsliga tystnad som att du har lyckats med analysen affe.

  Gilla

 15. K said, on februari 15, 2010 at 12:09 e m

  Haha 81 % utländska medborgare i Strömstad , lär dig statistik !

  Gilla

  • Affe said, on februari 15, 2010 at 7:16 e m

   Läs om läs rätt.

   ”Som av en händelse kollade jag upp en annan parameter. I de båda kommunerna bor det sammanlagt 3 159 personer med utländsk bakgrund, men som synes mycket snedfördelat.”

   Gilla

   • jonas said, on september 29, 2010 at 5:14 e m

    Hehe, jo den statestiken är nog inte helt riktig, då den sk parametern, (om det nu är p hatt eller ej), ej förklarar vad som menas med ”norskägd stad” Strömstad är en gränskomun, vilket innebär en hel del. det är även gränsen mot EU, vilket oxå innebär en hel del. Handeln i denna komun har en viss betydelse för våldsbrottsstatestiken, då den omsätter ofantliga summor som naturligtvis lockar till brott både ifrån sverige och norge. Att det sker rån när det finns GOTT och då menar jag riktigt gott om pengar i omlopp i så en liten ort det tror jag knappast är någon nyhet. att ta bort sommarturismen räcker nog tyvärr inte då gränshandeln är det mest betydande inkomsten för komunen, speciellt försäljningen av vin och sprit. Nej skall man göra en jämförelse så får man gå djupare in böckerna än att titta på SCB och tro att man kan göra statistiska utalanden utifrån några diagram som tycks passa in, men kul för övrigt, en av de sämsta analyser jag sett faktiskt, =)

    Gilla

 16. […] Källa: Statistikbloggen […]

  Gilla

 17. Stefan said, on februari 16, 2013 at 6:57 e m

  Hej.
  Du skriver att i Strömstad bor det 2561st med utländsk bakgrund. Korrekt är att av dom är minst 1500 från Norge och övriga norden. Det är inte troligt att dom bidrar till den höga våldsbrottsligheten, då det är oftast förmöget äldre folk.

  Bostadspriserna i Strömstad är mycket höga och det finns inga tomma lägenheter. Du får det att låta som att Strömstad är någon ”gangsterstad” pga. hög andel utländska invånare, som dessutom är felaktigt. Invånare med ”utländsk” bakgrund är enligt mig utomeuropeisk typ Somalia, Irak, Afghanistan m.m. I STNB fanns en uppräkning som visar att andelen utländska invånare till stor del består av norrmän, danskar m.m ( lyckas inte hitta den tyvärr) Jag är helt enig med dig att brottsligheten i Sverige idag är till stor del invandrarrelaterad, men dock inte i Strömstad i den utsträckningen du påstår. Du får helt enkelt hitta svaret på annat håll.

  http://stromstadstidning.se/

  Mvh
  Stefan

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: