Affes Statistik-blogg

Hatbrott mot svenskar, urvalet absurt.

Posted in Betraktelser, Kriminalstatistik - Sverige by Affe on juli 3, 2009

Brå har utvidgat definitionen på hatbrott så att den även inbegriper hat mot svenskar. Det var på tiden. Varför kan ingen journalist fråga varför inte detta självklara har gjorts tidigare? Men det är klart, då kan ju folk undra varför ingen journalist har reagerat över att hatbrott mot svenskar inte har registrerats tidigare, så som det görs i andra västländer. Nej, det är nog bäst att sitta still i båten. Det som många har reagerat på, nu när definitionen på hatbrott har blivit lite rimligare, är fördelningen. paj_hatbrott Det rör sig alltså bara om 126 hatbrott mot personer med svensk bakgrund. Låter det rimligt? Men alla ”svennejävel”, ”svennehora” då? Alla invandrargäng som bara ger sig på svenskar? Som t ex. Petra Åkesson skriver om i sin c-uppsats i sociologi. Hon intervjuade 11 unga rånare med invandrarbakgrund. Rånarna beskriver det som ”ett krig mot svenskarna”.

De intervjuade pojkarna är mellan 15 och 17 år och en av dem förklarar för Petra Åkesson vad makt innebär för honom. ”För mig är det att svenskarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter.”

– Ungdomarna varken planerar eller organiserar de brottsliga handlingarna och har därför inte något affärsmässigt förhållningssätt, säger Petra Åkesson. Det som i stället är utmärkande för deras handlingar är att de ser sina rån som en livsstil. Varför detta hat mot svenskar? – ”Dom hatar ju oss”, svarar pojkarna med en sorts självklarhet, säger Petra Åkesson.

Hatbrott 2008Jag ögnade igenom publikationen ”Hatbrott 2008” från Brå för att få klarhet i hur det kunde vara så få hatbrott mot svenskar. Det är inget roligt kan jag säga. Det är som om författarna tänkt, nu ska vi fylla det här med så mycket ovidkommande fakta och så mycket meningslösa detaljer som vi bara kan så ingen jävel orkar gå igenom det. Efter mycket om och men tror jag att jag hittade orsaken, på sidan 23. Det finns ingen särskild brottskod i polisens system för att registrera brott med hatbrottsmotiv så Brå konstruerar en metod.

Metoden bygger i huvudsak på utsökning av ett urval av anmälningar rörande sådana brottstyper som har bedömts vara relevanta för hatbrotts- statistiken. Effekten av denna avgränsning är svår att uttala sig om, men innebär att en del hatbrott exkluderas i statistiken.

Nej, Klara Klingspor och Anna Molarin som är författare, effekten av denna avgränsning är inte alls svår att uttala sig om. Inte när man får reda på två av brottstyperna som inte genomsöks. Personrån och sexualbrott. Kanske de två brottstyper som man kan misstänka att det mesta hatet mot svenskar manifesteras i. Effekten av avgränsningen, som utredarna av någon anledning ansåg vara så viktig att göra, kan bli ganska absurd. I publikationen finns det ett exempel på ett av de 126 hatbrotten som begicks mot svenskar år 2008.

Jessica stod och väntade på tåget i trängseln när det uppstod ett mindre bråk mellan två män bredvid henne. Ena mannen började spotta omkring sig, men missade när han spottade mot Jessica. När de kommit ombord på tåget fortsatte mannen att trakassera Jessica och kallade henne för ”Jävla svenne hora” och ”ni äter så äcklig mat” och så upprepade han ”jävla svenne hora”.

Ponera att de här männen, efter att ha utfört detta hatbrott mot Jessica, även hade våldtagit henne, då hade vi haft ett hatbrott mindre i statistiken. Om man vill vara riktigt brottsförebyggande och det vill väl Brå, så föreslår jag en kampanj där man försöker få rasister och andra som sysslar med hatbrott mot minoriteter att även se till att råna eller våldta sina offer. Då skulle hatbrotten minska dramatiskt. Hatbrottsstatistiken 2008 Tre av fyra hatrott är rasistiska Minoriteter kan också hata DN HD Fler hatbrott fångas upp GP ETC Blt

Tagged with:

16 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Berra said, on juli 3, 2009 at 4:16 e m

  Det har nog suttit långt inne för myndigheterna att erkänna att även svenskar kan bli utsatta för hatbrott,men skulle våldtäkter och personrån erkännas som hatbrott så blir väl siffrorna skyhöga,så det måste naturligtvis mörkas bort.Med den inställningen som de flesta muslimer har om oss svenskar vi är ju otrogna hundar i deras ögon sä kommer nog Sverige bli som Libanon så småningom, för dom tycks ju omöjligen kunna anpassa sig till svenska förhållanden.Själva är ju muslimerna ute efter att islamisera Sverige och ser svenska folket som ett pack som helst borde avlivas

  Gilla

 2. Affe said, on juli 3, 2009 at 10:45 e m

  Nja, våldtäkt och personrån i sig kan väl inte betraktas som hatbrott. Däremot de personrån och sexualbrott där rasistiska tillmälen förekommit. Brå går efter fritexten i anmälningarna och söker efter ord som ”blattejävel”, ”svartskalle”, ”svennejävel” etc.

  Jag kan se det framför mig, hur utredarna efter första genomsökningen av alla relevanta brottskategorier upptäcker att det formligen kryllar av ”svennehora” och ”svennejävel” i just de här två brottskategorierna. Något som förstås betraktas som ett problem om man är utredare på Brå. Så vad gör man? Enkelt, man tar bara bort dessa problematiska brottskategorier och låtsas som det regnar.

  Gilla

 3. Dragan Klaric said, on juli 4, 2009 at 6:45 f m

  Jag slutade bry mig om BRÅ:s statistik redan i början på 2000. Varför undrar ni? Ja av den enkla anledning att det gavs direktiv att man skulle räkna alla med svenskt medborgarskap för svenskar i brottsstatistiken! Det innebär att utlänningar med svensk medborgarskap blir helt plötsligt svenskar när man ska presentera siffror på vilka det är som begår brott i Sverige.

  Att nu hatbrottsstatistiken är frisserad så att det ska framstå som att utlänningar är de som främst utsätts för hatbrott i Sverige är väl inte så underligt egentligen. Vi har en svensk media och ett politiskt etablissemang som sjunger och lovordar mångfaldsberikningen av Sverige. Vi har multikultilobbyister som hela tiden tuttar i oss att mångfald är bra och i spåren av allt detta så får svenskarna lida.

  Vill man veta sanningen då ska man inte sticka ner huvudet i sanden som en struts utan man ska ge sig ut på gatorna, ut i skolorna och där kan man själv se konsekvenserna av denna enorma massinvandring Sverige haft under de senaste 20 åren från pro dominant muslimska länder.

  Gilla

 4. Weine Berg said, on juli 5, 2009 at 12:16 e m

  Utmärkt rapporterat, Affe! Har tagit upp detta på min blogg samt naturligtvis hänvisat och refererat till din artikel. Bra jobbat!

  Gilla

 5. […] Hatbrott mot svenskar, urvalet absurt, Affes Statistikblogg […]

  Gilla

 6. pelle said, on juli 6, 2009 at 8:06 f m

  affe
  det finns en blogg som heter i vårt sverige
  en som kallar sig freddy
  det vore intressant om du kunde gå in på den bloggen och eventuellt
  förklara för denne freddy vad som gäller så vi andra som inte är så bra på att läsa staplar osv får en hum om vad som är rått eller fel
  tack

  Gilla

 7. antiism said, on juli 6, 2009 at 10:48 f m

  Mycket bra! Är det okej att länka hit som benämningen ”Sverigevänlig blogg”?

  /Jorma

  Gilla

 8. pelle said, on juli 6, 2009 at 1:28 e m

  affe
  sorry fel adress

  vi i sverige ska det vara

  pelle

  Gilla

 9. antiism said, on juli 6, 2009 at 3:23 e m

  Tackar Affe..
  Bloggen som Pelle menar hittar du här:

  http://viisverige.blogspot.com/2009/06/vi-ger-er-argumenten-mot-sd.html#comment-form

  Gilla

 10. Albert K Tillman said, on juli 6, 2009 at 6:47 e m

  Vill framföra ett kort tack för att du orkade hitta den felande länken i hatbrottsstatistiken. Att personrån och sexualbrott exkluderas utan officiel anledning, förutom att de inte bedöms som relevanta, kan bara tolkas som censur och mörkande av de verkliga siffrorna.

  Gilla

  • Affe said, on juli 6, 2009 at 7:43 e m

   Tack Albert,
   Skrev lite funderingar på http://rakryggad.blogspot.com/ om vad anledningen skulle kunna vara. Klistrar in det här.

   Jag försöker sätta mig in i hur de tänker på Brå och tror ett uttalande av Malin Åkerström i DN-artikeln om Petra Åkessons uppsats är en ledtråd. Malin är professor och var Petras handledare. Reportern frågar.

   – Varför finns det så mycket hat mot svenskar bland dessa ungdomar?

   Hennes svar kommer som ett konstaterande ”Hat är ett för starkt ord”.

   Ok, professorn har talat. Det är alltså inte hat. Låt säga att ett svenskt skinhead, som drar runt med sina polare och rånar och förnedrar invandrare, på frågan om vad makt är för honom skulle svara.

   ”För mig är det att invandrarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter.”

   Hade Malin tyckt att hat var ett för starkt ord då? Knappast.

   Ergo, det finns förmildrande omständigheter när en invandrare hatar svenskar. Så förmildrande att våra professorer i sociologi inte ens vill kalla det hat. Inte ens när invandraren själv säger att det är hat.

   Gilla

 11. Lena i Göteborg said, on juli 23, 2009 at 10:04 f m

  Jag satt ute på en lekplats med mina 2 barn, där var också en Somalisk familj, en pappa och 7 barn. Den yngsta dottern, runt 3 år börjar gå emot mej, blängande, sedan spottar hon resolut framför fötterna på mej. Trevligt. Var har hon lärt sej detta? Hemma antagligen. Jag tänkte på livet dom hade haft om dom inte fått komma hit, det borde finnas ett uns respekt. Jag har inte gjort ett skit ont, råkade bara vara en svensk.
  Minns också när jag var yngre och gick igenom stan i Göteborg och blev ropad ”hora” efter av invandrare som inte kunde ren svenska. Dom stod i klungor av 2-4 unga killar och verkade ha riktigt trevligt.

  Gilla

 12. Christian Mohamad said, on juli 23, 2009 at 12:38 e m

  Hej

  Den officiella imamers ideology i all islamiska och Arabiska länder ink. islamiska center, moske och skolor i Sverige hävdar att hata alla icke muslimer. Oavset vad Vi gör för muslimerna kommer de aldrig att sluta hata oss.

  Jurist Christian Mohamad
  http://motmittsverige.wordpress.com

  Gilla

 13. […] [Hatbrott mot svenskar, urvalet absurt. ] […]

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: