Affes Statistik-blogg

Arbetskraftsinvandringen till Sverige 2009

Posted in Betraktelser, Migration by Affe on juni 24, 2009

maid2Först, ett nedslag i Sverige som år 2009 tydligen skriker efter arbetskraft.

Många sverige-irakier saknar sysselsättning. Arbetslösheten bland de irakier som varit i Sverige i tio år är skyhög – 73% av kvinnorna och 60% av männen födda i Irak saknar sysselsättning enligt SCB. I två reportage från maj 2008 försöker Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson ta reda på varför det är så.

(Värt att tillägga, irakier i Sverige är ingen liten grupp. De räknas inte längre i promille, utan procent.)

Från ett av reportagen.

Reportern frågar Haifa varför 73% av kvinnorna saknar sysselsättning.

Många som tänker, aha, jag får pengar från kommunen som socialbidrag. Varför jag gå och jobba? Varför? Det blir samma. Om jag jobbar jag ska betala hyra, el, tele, allting, men socialbidrag de betalar för allting för mig. Varför jobba? Jag träffar många kvinnor, de pratar tyvärr detsamma.

Orsakerna till arbetslösheten hos många av de irakier som varit här mycket länge är många enligt Haifa.

Irakiska kvinnor, situation, kommer från krig, tradition, religion. Det är många orsaker som, för att, Nej jag ska inte jobba, jag orkar inte, det är bra att sitta hemma och tvätta och städa.

Reportern träffar Soreya som varit i Sverige i 16 år.

Men jag kan inte jobba på kontoret eller i kassan eller så. Men jag kan inte för mycket svenska därför att kan inte läsa bra. Jag går inte till skolan. (ska förmodligen vara, jag har inte gått i skolan, då hon bara gått ett år i skola i Irak)

Reportern ställer samma fråga till Soreya (via tolk) om vad hon tror är orsakerna till den höga arbetslösheten.

Det är känsligt. Irakierna hade det väl ställt innan de kom till Sverige. De flesta irakier är så. Inte som de som kommer från Chile som är fattiga och är beredda att jobba med vad som helst. T ex. en irakisk man har svårt att, vi har ett problem med att en irakisk kvinna går ut och städar t ex. Hur en man kan tillåta att hans fru går ut och diskar eller städar, dammsugar, torkar golv hos andra människor. Dom har ett problem med att acceptera de här tankarna socialt också.

Sen fortsätter repotaget om varför de inte lärt sig bättre svenska efter så många år i Sverige med tanke på att det är ett så stort hinder på arbetsmarknaden. De har haft dålig eller ingen tidigare skolerfarenhet, de har mått dåligt och längtat hem till Irak och det går bra med arabiska eftersom så många pratar det.

Inget ont om just de här kvinnorna. De kan mycket väl vara bra människor som vill ta sig ur arbetslösheten. Vad vet jag. En av dem hade haft jobb som städerska och trivts med det men blev tyvärr av med det. Nej, det intressanta är deras förklaringar till arbetslösheten, i relation till diagrammet nedan.

arbetskraft_2009

arbetskraft_2009_small

Rättelse
Detta är ackumulerat antal ärenden per månad. I Maj hade alltså allt som allt 88 städare invandrat. Jag hade missat det när jag först skrev inlägget. Ber om ursäkt för det misstaget. Det ändrar inte det idiotiska i det hela.

Siffrorna för juni har kommit och vi är nu uppe i 108 städare som arbetskraftsinvandrat. Av dem är 9 stycken städare från Irak (sid 37) vilket kan vara av intresse för arbetslösa Soreya och Haifa.

En av Rapports nyheter idag 20 juli var att arbetskraftsinvandringen ökar kraftigt. Städarna eller restaurangpersonalen nämndes inte. Istället fokuserades på dataspecialisterna och man fick intrycket att hela arbetskraftsinvandringen handlar om kompetens som inte finns här i Sverige.

Detta är förstås bara en liten del av arbetskraftsinvandringen. Flera tusen nya arbetstagare beviljas tillstånd varje månad. Från Turkiet, Iran, Irak, Pakistan, Kina, Bangladesh etc. Se länken nedan för mer info.

Uppdatering

Missa inte skribenten ISMs brev ”Är det städare Sverige behöver?” till regeringen angående detta.

Det finns publicerat på Webmagasin REBELL som ständigt har intressanta artiklar, rekommenderas! De skriver: ”Läs brevet, och ställ er frågan vilkas intresse man väljer att tillmötesgå med denna nästan osannolikt idiotiska lag.”

Varför har arbetslösheten blivit så stor? Radioinslag studio Ett
Arbetskraftsinvandringen perioden januari till juni 2009

Grönt snedsprång

”Regeringspartierna och MP fortsätter att samarbeta”

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Eskil said, on juni 26, 2009 at 11:46 f m

  Det är stor skillnad på invandrare och invandrare. Jobbade på ett statligt verk som anlitade städfirmor med utländsk arbetskraft. Inget att klaga på så länge städare från sydostasien svarade för städningen. Men när de byttes ut mot kvinnor från Irak motsv. blev det inte mycket gjort. Toaletterna blev nästan aldrig städade och de hade en snorkig attityd. Hörde att många irakiska ”flyktingar” kommer från välbärgade hem varför det ansågs vara under deras värdighet att städa upp efter andra.
  Är det någon som kan förklara varför invandrare från sydostasien (Thailand,Vietnam, Kina etc) ofta är skötsamma och arbetssamma, medan araber och somalier ofta verkar vara arbetsskygga, asociala och fientligt inställda mot oss ”otrogna” ?

  Gilla

 2. js said, on juli 4, 2009 at 10:27 f m

  Angående:
  ”Många sverige-irakier saknar sysselsättning. Arbetslösheten bland de irakier som varit i Sverige i tio år är skyhög – 73% av kvinnorna och 60% av männen födda i Irak saknar sysselsättning enligt SCB. I två reportage från maj 2008 försöker Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson ta reda på varför det är så.”

  Jag hade förmånen att höra detta program. Onekligen ett ovanligt program i svensk media.
  Vad jag vet ledde inte detta program till någon vidare debatt.
  Typsikt svenskt, att inte gå till botten med problem.

  Gilla

 3. Alex Lindskog (mp) said, on juli 7, 2009 at 3:09 e m

  Vad är det som är konstigt med att det efter att en lag om nytt system för arbetskraftsinvandring införs i december månad stegvis per månad ger fler sökande för var månad som går?

  Gilla

  • Affe said, on juli 7, 2009 at 4:20 e m

   Nej det är väl inte konstigt. Ryktet sprider sig. Det konstiga är väl att vi låter det ske. Men det tycker väl inte ni i miljöpartiet. Helst hade ni väl sett en ny amnesti för alla illegala inv… oops … papperslösa. Nån fick istället en snilleblixt. Vi låter dom arbetskraftsinvandra istället. Problem solved.

   Fråga dom tiotusentals långtidsarbetslösa irakierna om dom tycker den här politiken är konstig.

   Gilla

 4. Skogman said, on juli 7, 2009 at 3:56 e m

  Det kommer kommer i alla fall bli rent i Sverige :-)

  Gilla

 5. göran said, on augusti 8, 2009 at 8:34 f m

  Sverige blir aldrig rent med allt skräp vår naiva regering tillåter komma hit,år efter år dom verkar tappat allt vett regeringsfolket så fort dom varit i Rosenbad,oss svenskar skiter dom i för invadrares bäste. De anser tydligen inte att detta hanterande är den stora orsaken till att äldreboende,sjukhus,skolor och polsväsen läggs ner på löpande band,var har våra politiker förstånd tagit vägen,om de nu haft något?

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: