Affes Statistik-blogg

Våldtäktsförsök och fullbordade våldtäkter 1975-2008

Posted in Kriminalstatistik - Sverige by Affe on juni 23, 2009

Noterade några märkligheter i våldtäktsstatistiken häromdagen. Att ”försök till våldtäkt” slås samman med ”fullbordade våldtäkter”. Det kanske är praxis, jag vet inte, men lite märkligt är det. Ett försök till våldtäkt är ju per definition ingen våldtäkt och definitivt inte en fullbordad våldtäkt. Något som säkert många tror att statistiken och rapporterna handlar om, när det till exempel skrivs att ”de anmälda våldtäkterna” ökar.

Den andra märkligheten fanns i själva statistiken. ”Försök till våldtäkt” följer inte alls kurvan för ”Fullbordade våldtäkter”.

valdtakt_forsok_fullbordade_1975_2008

valdtakt_forsok_fullbordade_1975_2008_small

Om man vill vara konspiratorisk så är siffrorna för ”försök till våldtäkt” en utmärkt parameter om man vill frisera statistiken. Frisera innebär inte bara att man tar bort. Man kan även lägga till.

De fullbordade våldtäkterna har som synes en procentuell ökning 1975-2008 på hela 1064%. Lägger man till våldtäktsförsöken så minskar ökningen dramatiskt pga den så mycket annorlunda trenden till 609%.

Konspiratoriskt ja kanske det, men anta att det hade varit tvärtom. De fullbordade våldtäkterna hade ökat med bara 60% och våldtäktsförsöken hade ökat med 1064%. Hade man då blandat ihop försök till våldtäkt med fullbordade våldtäkter och rapporterat att ”våldtäkterna” har ökat med 609%, eller hade man separerat det och rapporterat att våldtäkterna har ökat med 60%?

Ska tilläggas att jag mycket väl kan ha missuppfattat något i allt detta. Att jag har läst statistiken fel eller något. Har också letat på nätet efter en förklaring till den märkliga skillnaden i kurvorna men har ännu inte hittat något.

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] i brottsutveckling för våldtäktsförsök och fullbordad våldtäkt som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Inte heller visar BRÅ något intresse för uppgången 1991-1993. Fanns väl ingen lagändring att […]

  Gilla

 2. peter a said, on augusti 3, 2009 at 4:45 f m

  Lagg marke till att valtakt pa barn under 15 ar tagits bort ur den offentliga statistiken for att frisera ned siffrorna de senaste 2 aren. De redovisas separat och ar under 2000 om aret, de brde laggas till det totala antalet valdtakter.

  Gilla

  • Affe said, on augusti 3, 2009 at 11:41 f m

   Hej peter a,

   Jag tror du har missuppfattat. Tittar man på ”våldtäkt inkl grov (totalt)” på Brå:s sida så ska det vara de korrekta siffrorna. De siffrorna är samma som ”Mot barn under 15 år” och ”Mot person 15 år eller äldre” tillsammans.

   Gilla

 3. monica pernroth said, on oktober 19, 2009 at 7:51 f m

  Hej ! Råkade bara komma in här på sidan och fann det intressant eftersom vi på Rättssäkerhetsorganisationen ofta får bevis för att det i grunden är något konstigt som händer med anmälningarna om våldtäkter. Det kommer anmälningar mot män som har haft sex med unga flickor ,eller INTE haft sex med samma unga flickor och de blir dömda i ord mot ordmål ,även då det i en utredning BORDE framkommit att flickorna använt detta som en extra inkomstkälla eller för att väcka uppmärksamhet.
  Läser man dessa utredningar i minsta detalj så ser man att om det är två flickor som samsas om ”brottet” skiljer sig uttalandena från början märkligt över tid och mellan dem. ÄNDÅ blir mannen dömd utan annat bevis.

  Finns någon statistik där det framgår hur många falska anmälningar som man kommit på under de senaste åren. Om de man kommer på har ökat … (De man INTE kommer på är ju de männen som sitter oskyldigt dömda . Det handlar inte bara om en eller två per år!)Har tränden ökat i vissa städer? (Flickorna lär sig av varandra har vi sett exempel på, och de blir duktigare för varje gång då de anmäler i olika konstellationer och ”reviret” ökar med tiden .

  Gilla

 4. monica pernroth said, on oktober 19, 2009 at 7:52 f m

  Hej ! Råkade bara komma in här på sidan och fann det intressant eftersom vi på Rättssäkerhetsorganisationen ofta får bevis för att det i grunden är något konstigt som händer med anmälningarna om våldtäkter. Det kommer anmälningar mot män som har haft sex med unga flickor ,eller INTE haft sex med samma unga flickor och de blir dömda i ord mot ord mål,även då det i en utredning BORDE framkommit att flickorna använt detta som en extra inkomstkälla eller för att väcka uppmärksamhet.
  Läser man dessa utredningar i minsta detalj så ser man att om det är två flickor som samsas om ”brottet” skiljer sig uttalandena från början märkligt över tid och mellan dem. ÄNDÅ blir mannen dömd utan annat bevis.

  Finns någon statistik där det framgår hur många falska anmälningar som man kommit på under de senaste åren. Om de man kommer på har ökat … (De man INTE kommer på är ju de männen som sitter oskyldigt dömda . Det handlar inte bara om en eller två per år!)Har trenden ökat i vissa städer? (Flickorna lär sig av varandra har vi sett exempel på, och de blir duktigare för varje gång då de anmäler i olika konstellationer och ”reviret” ökar med tiden .

  Gilla

  • Affe said, on oktober 19, 2009 at 2:02 e m

   Hej Monica,
   Jag har läst om några undersökningar från USA och UK tror jag det var, samt några intervjuer med svenska poliser. Jag har för mig att jag hittade materialet här
   http://www.genusmagazinet.se/?cat=37

   men jag kan inte hitta det nu. Kolla runt på den sidan så kanske du hittar det.

   Jag tyckte att materialet var ganska tunt dock.

   Visst är det ett problem och det ska uppmärksammas. Osäkerheten angående omfattningen gynnar inte någon kan man tycka, men misstänksam som jag är så tror jag att det finns de som vill att vi ska sväva i osäkerhet när det gäller det mesta inom brott och brottsökning. Det ökar ju tolknings och spekulationsutrymmet hos våra ”experter” som anses vara de bästa på att gissa.

   Vad tänker du själv när du ser dessa staplar ovan? Jag tycker själv att det är mycket märkliga förhållanden mellan försök och fullbordad våldtäkt. Märkligt att ingen har uppmärksammat det. Eller också är det jag som förbiser något i sammanhanget.

   Gilla

 5. monica pernroth said, on oktober 28, 2009 at 4:43 e m

  Hej ! Allt som har med sexualitet och kvinnors roller har alltid haft konstiga vinklingar kan man tycka.Förr var man helt enkelt livrädd att bli med barn därför aktade man sig noga..
  Nu har vi tom cybervåldtäkter! Finns det månne även cyber -mord och cyber-misshandel??
  Någonstans har det gått så snett att kvinnor /flickor inte alls antas kunna ta hand om sig själva, utan betraktas som små OFFER i alla lägen av myndigheter och alla..

  Stick in huvudet i en bikupa,utan skydd, vad händer?
  Undrar om inte en flicka på 14 ,15 år har lärt sig det?
  Hur kan det då komma sig att samma flicka kan utsätta sig för att lägga upp sig naken på internet och bestämma träff med okända personer? Vart har normalt sunt förnuft tagit vägen?
  Jag vet att tom då min son 15 år skulle träffa en flicka från internet (för 7 år sedan) så körde jag honom dit, för att se att det var OK.
  I statistiken räknar man som fullbordade våldtäkter, om en hustru har sagt att hon blev våldtagen varannan dag under två år, att det har begåtts 365 våldtäkter i det hemmet. Trots att mannen var impotent blev han dömd och det finns i statistiken för 2007! Det finns en massa andra konstigheter i detta jämfört med hur andra länder räknar,men det främjar ju offer rollen att det framställs på detta vis, plus att man ju alltid kan skicka iväg någon invandrare från landet …(Dessa har nämligen ännu mycket svårare att få sin oskuld bevisad än en svensk man. Det handlar INTE längre om att man BEVISAT att brott har begåtts..En rätt har ”fri bevisprövning”= varje rätt kan tycka som den vill.. och motivera på det märkligaste sätt, att man är övertygad om att den tilltalade har begått ett brott.
  Hoppas att massor av människor kommer att stödja RO då vi kommer ut med ett upprop, för att Sverige skall skaffa en oberoende resningsinstans, sådan som JK Lambertz föreslog för tre år sedan. De som blivit dömda på rättsvidriga grunder MÅSTE kunna få en rättvis chans till resning i Sverige, utan att åklagare säger nej. Stöd oss när vi inom någon vecka kommer ut med uppropet!

  Gilla

 6. […] Affes statistikblogg […]

  Gilla

 7. Kristofer F said, on november 17, 2015 at 9:35 f m

  Har inte preferenserna för vad som anses som våldtäkt orsakat trendbrottet i kurvan. Nu för tiden anses det enligt lagen som fullbordad våldtäkt även med petting eller liknande.
  Har du dessutom jämfört siffrorna med fällande domar? Anmälningar betyder trots allt ingenting.
  Sen har du ju alltid den psykologiska faktorn av kvinnans ökade plats i samhället och den med det ökade modet att anmäla brott.

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: