Affes Statistik-blogg

Mobbar media SD?

Posted in Betraktelser, Gammelmedia, Medias mörkning by Affe on juni 8, 2009

Exponering i media är naturligtvis väldigt viktigt innan ett val. Nedan är ett diagram som visar ett exempel på den exponeringen två dagar innan EU-valet 2009. Jag har räknat antalet referenser till de olika partierna på startsidan till expressens ”EU-valet 2009” avdelning.

eu_val_expressen_referenser
Textreferens kan t ex vara ”S”, ”Socialdemokraterna”, ”Marita Ulvskog”, ”Sahlin” osv. Bilder har ännu mer genomslag så jag gav bildreferenser två poäng istället för ett poäng. Jag kan inte garantera att siffrorna är exakta förutom den mest intressanta siffran.

Det är ganska uppenbart att expressen ansåg att SD var uträknade. Att det inte ens fanns på skalan att SD skulle ha en chans. Varför besvära läsaren med en endaste referens till det här chanslösa partiet. På vad grundade man den bedömningen?

Hur låg SD till i opinionsläget innan valet? eller rättare sagt, vad kunde man baserat på tidigare undersökningar och val rimligen förvänta sig angående SDs chanser i valet?

Sören Holmbergs ”skämmighetsfaktor”
Att SD underskattas i opinionsmätningar är välkänt. Sören Holmberg har kallat det för ”skämmighetsfaktorn”. Folk vill inte erkänna i en undersökning att de ska rösta på SD. Det är skämmigt.

Bloggaren ”Robsten” tittade år 2007 på olika undersökningar, jämförde med valresultat och räknade ut skämmighetsfaktorn:

Jag anser att dessa fakta pekar på att Sd underskattas med i runda slängar en tredjedel: dvs man ska multiplicera Sd:s siffror med 1,5 för att få fram en riktigare bild av opinionsläget.

En månad innan valet i SIFOs ”Vilket parti skulle du rösta på i EU-parlamentsvalet om det var val idag”
låg SD på 2.54%. Multiplicera det med skämmighetsfaktorn på 1.5 så blir det 3.8%.

Detta vet expressen och övrig media. De vet också alltför väl att ”syns man inte finns man inte”. De vet att ett parti som är nära 4% är mer attraktivt för osäkra väljare som inte vill riskera att kasta bort sin röst. Det är därför staplarna ser ut som de gör i diagrammet, och det var därför DN inte hade med SD i sitt val-test.

Vi har med detta val fått ytterligare bevis för ”skämmighetsfaktorn” när det gäller SD. Kommer svensk media ta med det i beräkningen innan riksdagsvalet 2010 eller ska dom låtsas bli överraskade ytterligare en gång till?

Landets ledarredaktioner om valresultatet

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hm said, on juni 8, 2009 at 10:12 e m

    Vill bara säga att du driver en bra och viktig blogg! Att expressen utmärker sig var ju otippat. Många år sedan jag tog i den blaskan, slöseri med skogens träd vill jag påstå.

    Gilla

  2. z999 said, on juni 11, 2009 at 8:06 e m

    Mycket talande statistik. Jag är ny här och ska läsa in mig lite här.

    Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: