Affes Statistik-blogg

Sverige – Våldtäkt inkl. grov 1975-2008

Posted in Kriminalstatistik - Sverige by Affe on maj 7, 2009

folk_valdtakt_1975_2008

Sverige_folk_valdtakt_1975_2008_small
Flest Våldtäkter i Sverige – SVD DN

Tagged with: ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Skeåning said, on maj 9, 2009 at 1:04 f m

  Noterbart är att 2005 gjordes en lagändring så att fler brott som tidigare ansetts vara sexuellt ofredande nu klassas som våldtäkt. Det är dock oklart för mig hur pass omfattande den förändringen i lagstiftningen var? Här ser man ju också tydligt att våldtäkterna börjar öka stadigt runt 2002, alltså innan lagändringen gjordes. BRÅ försökte ju tona ner EU’s rapport som visade att Sverige toppar våldtäktsstatistiken inom EU, genom att hävda att man inte kan jämföra sexualbrott länder emellan då hantering av anmälningar och lagstiftning kan skilja stort mellan som BRÅ skrev på deras hemsida, vissa länder. Det kan det säkert göra med vissa länder. Jag betvivlar dock starkt att vi har sån vitt skiljd hantering av anmälningar, etc gentemot våra grannländer som motiverar att vi utmärker oss så markant i statistiken gentemot våra skandinaviska grannar. Dessutom ser vi ju här att den inhemska statistiken visar att vi befinner oss i ett land där våldtäkterna ökat explosivartat.

  Gilla

 2. affes said, on maj 9, 2009 at 3:36 e m

  Också värt att notera är att fram till 2002 är ökningen 185% mot en befolkningsökning på bara 9%.

  anmälda våldtäkter
  1975 – 768
  2002 – 2185

  Jag har länge stört mig på alla bortförklaringar, ändringar i system, nya kategoriseringar, fipplande hit och dit med statistiken. Det är så uppenbart att det finns en agenda med det. När jag sammanställer datan från BRÅ kommer det upp små noteringar hela tiden, att för den och den kategorin hände dittan 1994 och dattan 1995 och 1996 ändrade vi på det och 1997 ändrade vi på något annat osv… så statistiken kanske inte går att lita på ….sorry… Man undrar om de gör något annat än ändrar på rutiner så statistiken ska bli så svår att tolka som möjligt.

  Det är ganska lätt att bli bortkollrad av kriminologerna, inte minst när man oftast diskuterar ett fenomen i taget. T ex nu senast våldtäkterna. Lägger man däremot diagrammen sida vid sida så är det omöjligt att inte se att något har gått väldigt illa i Sverige, och enskilda ändingar i lagar, rutiner och brottsrubriceringar för olika kategorier kan omöjligen förklara de likartade kurvorna för så många olika brottskategorier. Även om Sarnecki, Estrada, du Rees mfl. med en dåres envishet kommer försöka övertyga oss om motsatsen.

  Gilla


Kommentera gärna. Håll god ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: