Affes Statistik-blogg

Den virtuella polisen

Posted in Betraktelser by Affe on september 23, 2012

Ett hemligt dokument har läckt ut från ”The Clean IT project”. Ett EU-projekt med målet att: ”Reduce the impact of the terrorist use of internet”. Nu handlar det inte bara om terrorism utan även ”extremism” och ”hate speech”. Det vill säga, långt ifrån bara Al-Qaida utan även alla vi som bär på tankegods och producerar tankefigurer som riskerar att skapa monster som Breivik.

På sidan 21 i det läckta dokumentet tar man upp de nya ”virtuella poliserna” som ska patrullera det framtida ”rena” internet. De ska inte bara infiltrera och bli medlemmar i så många terrorist- och extremist-sammanhang som möjligt. De ska även finnas till för de icke-extremistiska nätanvändarna. En slags kvarterspolis som man kan vända sig till om man har upplevt något obehagligt.

”Virtual police officers should use easy to understand (‘popular’) language, friendly icons and profile photographs, in order to lower the tresholds of being contacted and in order to be effective in combination with (often younger) users of the social medium.”

Med andra ord, för att få vanligt folk (ofta ungdomar) att lättare bli angivare ska man snacka deras språk och ha en vänlig framtoning.

Så vill EU avskaffa yttrandefriheten på nätet
Police to ‘patrol’ Facebook and Twitter for terrorists under EU plan
Läckt EU-dokument avslöjar hur snaran om yttrandefrihetens hals dras åt

Tagged with: , ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Björn said, on september 24, 2012 at 6:30 e m

    Kan måhända låta långsökt, men världen närmar sig en skrämmande framtid som beskrivits i olika skönlitterära verk. När man eftersträvar åsiktsregistrering och hemlig polis har vi inte långt till George Orwells 1984. Kanske inte i sin helhet, men vissa bitar från boken. Nyspråk (Newspeak) har vi redan.

    Det är en skrämmande framtid vi går till mötes där makten minskar demokratin och försöker koppla greppet om yttrandefriheten.

    Gilla

  2. slumjanbloggen said, on september 27, 2012 at 9:39 f m

    Mycket obehagligt med åsiktspoliser på nätet ,eller hur.
    Särskilt i det här landet där man inte kan skriva insändare
    och kommentarer och få dom publicerade om man inte
    är helt politiskt korrekt.Då är nätet enda friheten om den
    begränsas drabbas nog vi svenskar ovanligt hårt.

    Gilla


.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.